Terug

Volg Hart van Nederland

'Hitler-portret' van Rutte in Enschede, oorlogsslachtoffers gekwetst door WO II-vergelijkingen

Milieu en Gezondheid

22 nov 2021, 11:26

In Enschede hebben onbekenden met graffiti een 'portret' van Mark Rutte gespoten op een elektriciteitskast. Daarop wordt de premier afgebeeld als nazi-leider Adolf Hitler. De bekladding is nota bene op de Boulevard 1945, vernoemd naar het jaar van de bevrijding.

Het is lang niet de eerste keer dat er in het verharde debat over de coronamaatregelen een vergelijking wordt gemaakt tussen de huidige situatie en de Tweede Wereldoorlog. Zo verwijzen politici van Forum voor Democratie (FvD) regelmatig naar de Jodenvervolging om hun punt te maken over de behandeling van mensen die zich niet laten vaccineren.

Open brief oorlogsmusea

Vergelijkingen met de Holocaust zijn kwetsend en pijnlijk voor oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden. Bij oorlogsmusea en herinneringscentra zien ze dan ook "met stijgende verbazing" aan hoe een kleine groep Nederlanders dit soort vergelijkingen steeds vaker maakt, schrijven ze in een open brief.

De brief is gepubliceerd door het bestuur van Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 (SMH), waarbij vijftien grote musea en dertig kleinere musea en herinneringscentra in ons land zijn aangesloten. Aan het begin van de coronacrisis waarschuwde het Nationaal Comité 4 en 5 mei ook al dat een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog niet opgaat.

'Wij leven in vrijheid'

De laatste maanden worden oorlogsvergelijkingen echter weer steeds vaker gemaakt, constateert SMH nu. "Het feit dat al deze meningen geuit en gehoord kunnen worden, onderstreept nog maar eens de vrijheid waarin we leven", stelt het stichtingsbestuur. "Wij hebben een rechtsstaat en vrijheid. Dit alles was tijdens de oorlogsjaren niet het geval."

De huidige beperkingen staat volgens hen dan ook niet in verhouding tot bijvoorbeeld het vernietigen van minderheden, alleen vanwege wie ze zijn. "Hele bevolkingsgroepen zijn uitgemoord, er was dwangarbeid en wie protesteerde kon zonder proces worden gevangengezet, gemarteld of gefusilleerd", brengt het SMH-bestuur in herinnering.

De brievenschrijven roepen daarom op om de discussie over het coronabeleid te voeren zonder het "ongekende leed van de eerdere generatie te bagatelliseren". Het 'Hitler-portret' van Rutte in Enschede lijkt nog niet verwijderd te zijn. Of er aanhoudingen zijn verricht voor de bekladding is niet bekend.

Tekst: Hart van Nederland/ANP / Foto: SPS Media / Bovenstaand fragment werd vrijdag uitgezonden in Veronica Inside

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.