Milieu en Gezondheid
2 mei 2021, 13:52
Nabestaande Kizzy Magdelijns (41) wil een onafhankelijk onderzoek naar het overlijden van twee patiënten van de longafdeling van ziekenhuis MUMC+ in Maastricht na het uitvallen van de stroom aldaar. Een van hen was haar 67-jarige oom die volgens Kizzy zaterdagmiddag is overleden als gevolg van zuurstoftekort gedurende vele uren.
"Ik zit nog steeds in een film, een nachtmerrie. Het is nauwelijks te bevatten. De onmacht, de woede, dit gun je je ergste vijand niet", reageert Kizzy bij Hart van Nederland. Haar oom heeft urenlang zonder zuurstof op een verpleegafdeling van het ziekenhuis in Maastricht gelegen, zegt ze. Daarbij zou geen alarm zijn geslagen.
Op die afdeling viel de stroom in de nacht van donderdag op vrijdag uit, en om 01.30 uur ontdekte de verpleging dat een andere patiënt, overleden was door zuurstofgebrek. Pas om 06.30 uur ontdekte de verpleging van de longafdeling volgens haar dat haar oom ademnood had, bij een saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) van 20 procent. Hij heeft daarna twee dagen voor zijn leven gevochten, om uiteindelijk zaterdag om 16.00 uur te overlijden, aldus Magdelijns.
Zij heeft gehoord dat de stroom was uitgevallen. Het noodaggregaat slaat dan aan, maar de stroom moet vervolgens handmatig weer worden aangezet bij de longpatiënten. Dat is wellicht niet gebeurd, vermoedt ze. "Ik ben ervan overtuigd dat die stroomstoring hem zijn leven kostte", zegt Magdelijns. "Dit mag nooit meer iemand gebeuren."
Zij wil opheldering van het ziekenhuis hoe het kan dat een longpatiënt zo lang zonder zuurstof zit zonder dat iemand dat merkt. "Als op de afdeling iemand om 01.30 uur sterft, waarom ben je dan pas om 06.30 uur bij de andere?", wil ze weten. "Het ziekenhuis heeft niet adequaat gereageerd op de stroomuitval. Er is geen alarm afgegaan. Als dit in India zou zijn gebeurd, kan ik me daar iets bij voorstellen, maar in Nederland?"
Zij heeft de politie gebeld om aangifte te doen, maar die maakte er in eerste instantie een melding van. Zij wordt nog teruggebeld om te bezien of en hoe aangifte kan worden gedaan, zegt ze.
Een andere nabestaande, Christina Wolters, kreeg donderdagnacht te horen dat haar opa (76) was overleden. "We werden rond half twee 's nachts gebeld dat mijn opa was overleden", vertelt ze aan Hart van Nederland. Nadenken over vervolgstappen tegen het ziekenhuis heeft de nabestaande nog niet gedaan. Het voelt voor Christina of haar laatste momenten met haar opa haar zijn ontnomen: "We kunnen nog nauwelijks beseffen wat er is gebeurd. Het is heel vreemd allemaal, kennelijk heeft niemand gemerkt dat er een stroomstoring is geweest. Maar de zuurstoftoediening is dus wel uitgevallen op de verpleegafdeling en moest opnieuw opgestart worden."
Christina heeft inmiddels contact met Kizzy, ze houden elkaar op de hoogte over nieuwe ontwikkelingen.
Het ziekenhuis kan op dit moment nog niet reageren op de uitlatingen van de nabestaanden, laat een woordvoerder weten.
Om 16.00 uur houdt het ziekenhuis een persconferentie over het voorval.
ANP/Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.