Milieu en Gezondheid
13 apr 2021, 10:35
Voor zo'n één miljoen moslims in Nederland begint dinsdag weer de ramadan. Het is voor de tweede keer op rij dat de vastenmaand in de coronacrisis gevierd wordt. Dit jaar is er nóg een belemmering bijgekomen: de avondklok, die zeker nog twee weken blijft gelden.
Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons liveblog
Ramadan begint wanneer de eerste sikkel na de nieuwe maan in de lucht te zien is. Vanaf dat moment mogen moslims een maand overdag niet eten, drinken, roken en vrijen. Dit jaar valt de vastenmaand dus in het voorjaar en begint het vasten elke dag rond 4.00 uur. De matiging duurt tot het avondgebed na zonsondergang, op dit moment is dat rond 21.00 uur.
Normaal gesproken is het een tijd waarin gelovige moslims samen veel bidden en na zonsondergang bij elkaar komen om het vasten te breken. Door de coronamaatregelen kan dat echter niet: er is maar beperkte ruimte in moskeeën, de gezamenlijke iftarmaaltijden zijn afgelast en door de avondklok kunnen moslims elkaar niet buiten ontmoeten.
De Blauwe Moskee in Amsterdam is ondanks de geldende beperkingen toch van plan de deuren open te gooien. Het bestuur wil per keer honderd tot 130 mensen binnenlaten. Het avondgebed zal maximaal 45 minuten duren, zodat iedereen weer voor de avondklok thuis kan zijn. Alle coronaregels zullen nageleefd en gehandhaafd worden, belooft het bestuur.
Het Contactorgaan Moslims en Overheid, dat 380 moskeeën in ons land vertegenwoordigt, roept moslims ondertussen op om ramadan thuis met het gezin te vieren en niet bij familie en vrienden op bezoek te gaan. "Ramadan is gezelligheid en lekker eten, maar dat is niet de essentie", aldus bestuurslid Saïd Bouharrou.
Het is volgens hem ook "een moment van bezinning". Zelf heeft Bouharrou de vastenmaand vorig jaar ook alleen met zijn gezin gevierd. "Ik vond het heel bijzonder. Je legt je focus veel meer bij jezelf en je eigen spiritualiteit."
Tijdens de ramadan moeten moslims ook aan extra liefdadigheid doen. De islamitische vastenmaand eindigt met het Suikerfeest, dat waarschijnlijk op woensdag 12 mei valt. De precieze datum hangt namelijk af van de maanstand. Zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en reizigers hoeven de komende weken niet te vasten.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.