Milieu en Gezondheid
31 mrt 2021, 22:23
Door het warme lenteweer liepen ook de stranden woensdag weer vol. Strandtenthouders zijn blij dat ze weer aan de slag konden met afhalen, maar het is ook een bittere pil dat zij met een leeg terras zitten.
Eind februari gaf minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid horecaondernemers tijdens een persconferentie een stip aan de horizon. Hij hoopte toen de terrassen deze woensdag te kunnen openen. Maar dat feestje ging niet door, want de besmettingscijfers zijn weer omhoog geschoten. Net nu de lentezon ons land overspoeld.
Eigenaar Robin Coule van strandpaviljoen Bad Egmond heeft een "dubbel gevoel" bij de drukte die het zomerse weer veroorzaakt. "Eigenlijk gaat het door die drukte hartstikke goed", vertelt de ondernemer tegen Hart van Nederland. Daarmee wijst hij op de afhaalservice die zijn strandtent in Egmond aan Zee op dit moment wel kan leveren.
Toch heeft de dag voor Coule een zwart randje. "Als je dan al die mensen ziet met dat mooie weer begint het toch te zeuren. Dan wil je gewoon open", verklaart hij. De strandtenthouder geeft toe het ook wel benauwd te krijgen van de drukte, omdat hij er toch voor moet zorgen dat de coronaregels rondom zijn zaak worden nageleefd.
Ook op Kijkduin in Den Haag wisten mensen het strand weer te vinden. Brigitte van Benschop is eigenaresse van strandtent Titus. "Je bent blij dat je iets mag doen, maar het is heel sneu om dit mooie weer te zien en dat je dan alleen take-away mag doen", vertelt ze.
Het valt de onderneemster zwaar, want haar strandtent is "keihard geraakt". Om te voorkomen dat mensen het toch te gezellig maken op haar terras heeft Van Benschop de tafels en stoelen weggehaald. "Aan de hoge statafels mogen mensen even een kopje koffie nuttigen, maar dan moeten ze weer weg."
De Nederlandse Vereniging Strandexploitanten Noordzee Strand (NSVN) liet eerder al weten dat strandtenten er klaar voor zijn om hun terrassen coronaproof weer open te gooien. "Het frustreert dat er nog niets kan. Er moet juist gekeken worden naar wat wel kan", aldus een woordvoerder destijds. Volgens de zegsman snakken de ondernemers naar perspectief.
In Nederland staan zo'n 340 strandpaviljoens. Ongeveer de helft mag er permanent staan en het hele jaar open zijn, de rest is seizoensgebonden. Vanwege de verplichte horecasluiting konden eigenaars van tijdelijke tenten gebruik maken van een winterregeling. Dat scheelde hen in de kosten voor afbouw en opslag.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.