Terug

Volg Hart van Nederland

Moeten we ons in Nederland zorgen maken om de Indiase coronavariant?

Moeten we ons in Nederland zorgen maken om de Indiase coronavariant?

Milieu en Gezondheid

19 juni 2021, 21:01

Terwijl het kabinet Nederland over een week praktisch van het slot haalt, worden in het Verenigd Koninkrijk de versoepelingen juist met een maand uitgesteld. Het verschil: de Indiase variant die zich in rap tempo over het eiland verspreid. Moeten wij ons ook zorgen maken?

Wetenschappers maken zich grote zorgen over de zogeheten Indiase coronavariant, die zo genoemd wordt omdat de mutant voor het eerst in het Aziatische land opdook. Overigens wordt ondertussen ook de neutrale term 'deltavariant' (B.1.617.2) gebruikt. De Indiase variant blijkt besmettelijker dan eerder ontdekte 'versies' van het coronavirus.

'Freedom Day' uitgesteld

En dat leidt nu tot zorgen in het Verenigd Koninkrijk, 'bakermat' van de Britse (alpha) variant, die ook in ons land domineert. De Indiase variant is daar namelijk bezig aan een opmars, wat inmiddels tot stijgende besmettingscijfers heeft gezorgd. Premier Boris Johnson heeft zelfs de langverwachte 'Freedom Day' een maand opgeschoven, naar 19 juli.

Waarom al deze zorgen en twijfels? Nou, volgens Britse wetenschappers heb je twee keer zoveel kans om in het ziekenhuis te belanden als je de nieuwe variant oploopt. Bovendien verspreidt dit type zich 50 procent sneller dan de Britse variant. Ook blijken mensen die pas één keer zijn geprikt veel minder te zijn beschermd tegen de Indiase variant.

'Lijkt op seizoensgriepje'

Tim Spector, hoogleraar genetische epidemiologie aan King's College in Londen, spreekt deze week zijn bezorgdheid uit in de Britse krant The Guardian: "De symptomen bij de nieuwe variant zijn anders dan voorheen, toen reuk- en smaakverlies veel voorkwamen. Op nummer één staat nu hoofdpijn, daarna keelpijn, een loopneus en koorts."

En dat is volgens Spector gevaarlijk, want dit zijn ook symptomen die bij een 'seizoensgriepje' horen. Daarom vreest de hoogleraar dat de deltavariant genadeloos om zich heen kan slaan, omdat mensen vaak niet meteen in de gaten hebben dat zij het coronavirus onder de leden hebben.

Nieuwe golf in Engeland?

De cijfers in het Verenigd Koninkrijk liegen er ook niet om: precies een maand geleden (19 mei) werden daar gemiddeld ruim 1.800 besmettingen per dag ontdekt. Nu is dat aantal opgelopen naar ruim 8.500 gevallen per dag. De eilandnatie lijkt dan ook op een nieuwe coronagolf af te stevenen. De komende maand vinden er daarom spoedvaccinaties plaats.

Ook in ons land wordt de deltavariant nauwlettend in de gaten gehouden. Al is het percentage mensen dat besmet blijkt met dit type al een aantal weken stabiel, vertelt viroloog Chantal Reusken van gezondheidsdienst RIVM. "Onder de halve procent en dat percentage stijgt of daalt niet. We zien in Nederland nu nog niet wat we in Engeland zien."

Feestvierende jongeren

Wel zijn er zorgen om jongeren die hun eindexamenreis vieren in Zuid-Europa. Dan gaat het niet per se om de besmettingscijfers in populaire bestemmingen als Portugal en Spanje, maar om het samen feesten van jongeren uit allerlei verschillende landen. Die kunnen gezamenlijk voor een enorme verspreiding zorgen van de deltavariant.

Wordt het dan opnieuw één grote doffe ellende en zitten we straks wéér binnen met z'n allen? Daarover breken artsen en wetenschappers zich momenteel het hoofd. Aan de ene kant worden jongeren in Groot-Brittannië ziek, maar heeft de nieuwe variant nog niet geleid tot veel meer ziekenhuisopnames. Aan de andere kant zijn er ook signalen dat de deltavariant vaker voor een ernstig ziektebeeld zorgt, ook onder jongeren.

'Race tegen de klok'

Waakzaamheid is dan ook geboden, zei ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vrijdagavond op de coronapersconferentie. Volgens De Jonge schat het RIVM dat in de grote steden nu al zo'n 10 procent van de besmettingen 'Indiaas' kan zijn. De bewindsman verwacht daarom dat dit type ook in ons land de boventoon zal gaan voeren.

Het is volgens De Jonge daarom een "race tegen de klok" om de komende weken zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Inmiddels wordt er door de GGD flink doorgeprikt: tot nu toe zijn er bijna 13,5 miljoen coronaprikken gezet, het gaat dan om zowel eerste als tweede doses. Sinds zaterdag kunnen alle volwassenen in Nederland een afspraak maken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.