Terug

Volg Hart van Nederland

Moe, uitgeblust en futloos ondanks versoepelingen: 'Corona heeft ons brein veranderd'

Moe, uitgeblust en futloos ondanks versoepelingen: 'Corona heeft ons brein veranderd'

Milieu en Gezondheid

14 okt 2021, 18:42

Verjaardagen zonder anderhalve meter, werken op kantoor, een etentje met vrienden: het mág allemaal weer. Hartstikke fijn, maar kijk niet raar op als je na een simpel uitje sneller moe bent en het liefst op de bank neerploft. Waarom? Simpel, overprikkeling.

Volgens gelukspsycholoog Josje Smeets heeft dit te maken met een aanwijsbare oorzaak. "Door corona is ons brein veranderd. Ons brein is enigszins flexibel, maar heeft zich toch aangepast door de slomere prikkels. Hierdoor moet het brein opnieuw wennen aan de (vele) prikkels die wij nu weer ontvangen", legt Smeets uit.

Verminderde concentratie

Een veel voorkomende klacht is volgens Smeets dan ook dat werknemers zich op kantoor minder goed kunnen concentreren dan voorheen. Zo kun je minder goed je werk doen als je in je rechteroor je collega hoort praten over afgelopen weekend en in je linkeroor je collega hoort praten aan de telefoon.

Veel prikkels voor een brein dat daar nog niet opnieuw aan is gewend. Het kan zelfs leiden tot fysieke en mentale klachten. Je energie is volgens de psycholoog lager, waardoor je een korter lontje krijgt. Dit kan uiteindelijk ervoor zorgen dat mensen overspannen raken en zelfs een burn-out kunnen krijgen.

Dat deze klachten uiterst serieus moeten worden genomen, benadrukt Smeets aan de hand van eigen onderzoek naar ziekteverzuim binnen de organisaties waarmee ze werkt. "Sinds 25 september is het ziekteverzuim explosief toegenomen met zo'n 35 procent wegens overprikkeling."

Wennen aan nieuwe situatie

Beter voorkomen, dan genezen, lijkt de logische gedachte. Zaak is om je brein te laten wennen aan de nieuwe situatie. Volgens Smeets gaat dit nog best snel. "Het duurt gemiddeld zo'n zes weken tot drie maanden om je brein aan een nieuwe routine te laten wennen."

Smeets adviseert over het algemeen om het rustig aan te doen, hoewel de drang om leuke dingen in te halen bij veel mensen ook een rol zal spelen. "Bouw de activiteiten geleidelijk op deze twee maanden", geeft zij mee als tip.

Voor de huismussen die ondanks de versoepelingen toch nóg meer huismus zijn geworden heeft de psycholoog een duidelijke tip. "Blijf niet in de huismodus, maar stel jezelf bloot aan de nieuwe prikkels op werk of op feestjes. Dit is de enige manier om je brein weer te activeren. Op de langere termijn zal het veel beter zijn om, ondanks de vermoeide gevoelens, echt meer naar buiten te gaan."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.