Terug

Volg Hart van Nederland

Minderjarigen kopen nog steeds te gemakkelijk sigaretten en vapes

Minderjarigen kopen nog steeds te gemakkelijk sigaretten en vapes

Milieu en Gezondheid

12 apr 2023, 10:07

Minderjarigen kunnen nog steeds te gemakkelijk aan tabak en e-sigaretten ofwel vapes komen, constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) opnieuw, nu op basis van inspecties in Den Haag in het afgelopen weekeinde. Hierbij zette de autoriteit 17-jarige testkopers in.

De NVWA controleerde 35 winkels in verschillende delen van de stad (vooral kleine supermarkten en avondwinkels) op de verkoop van vapes en sigaretten aan jongeren beneden de achttien. In 23 ervan werd niet naar een identiteitskaart gevraagd en werden sigaretten en tabak verkocht aan minderjarigen. Deze winkels gaan op rapport en krijgen een boete.

Controles NVWA

De NVWA controleert naar aanleiding van meldingen of op plekken waar de risico's op overtredingen het grootst zijn. Ook bij eerdere controles van de NVWA bleek dat jongeren nog simpel aan tabak en vapes kunnen komen. Winkeliers, gebruikers en hun omgeving (zoals ouders en scholen) moeten zich ook bewust zijn van de gevaren van het gebruik van dit soort producten, benadrukt de NVWA.

Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.

Artsen slaan de handen ineen op TikTok om jongeren te waarschuwen voor vapen
2:23
Artsen slaan de handen ineen op TikTok om jongeren te waarschuwen voor vapen

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.