Terug

Volg Hart van Nederland

Minder mensen in bijstand, meer handjes in de zorg: is dit het antwoord op zorgtekort?

Milieu en Gezondheid

26 okt 2021, 23:12

Zorgorganisaties zijn blij met bijstandsgerechtigden die via een flitscursus snel aan het werk kunnen in de zorg. Debbie Jansen (44) heeft na tien jaar in de bijstand een betaalde baan in de zorg en gaat inmiddels weer fluitend naar haar werk.

''Ik had al eerder bij de thuiszorg gesolliciteerd, maar dat risico vonden ze te groot omdat ik al dertig jaar niet naar school ben gegaan. Toen boden ze me aan om als huishoudelijk hulp te beginnen. Vlak daarna werd ik benaderd voor dit project. Het kwam op het perfecte moment en nu heb ik toch scholing.'' zegt een zichtbare blije Debbie.

Debbie zat bijna tien jaar in de bijstand door gezondheidsredenen en privéomstandigheden. Halverwege juni begon ze met de opleiding en eind juli was ze klaar. Debbie heeft een contract voor twaalf uur per week in de thuiszorg, waar ze helpt in het huishouden en praatjes maakt met de ouderen.

Ouderen kunnen hun verhaal kwijt

"Zorg is echt mijn ding. Ik ga extra opleidingen doen. Uiteindelijk wil ik op de afdeling Dementie werken, of in ieder geval fulltime in de zorg. Op de theoriedagen leer je omgaan met gedrag en dementie, maar ook praktische dingen zoals iemand uit bed of uit een rolstoel halen." Debbie haar klanten zijn erg enthousiast over haar en zijn blij als ze komt. Haar leven is in korte tijd 'veel beter' geworden.

"Ik heb een doel in mijn leven. Op een gegeven moment ben je thuis wel klaar met alles. Ik wil niet ergens zitten koffiedrinken, ik wil iets nuttigs doen. Nu zie ik drie klanten per dag. Ik heb geen moeite met contact maken, maar ik heb wel meer contactmomentjes nu", vertelt Debbie.

Sector schreeuwt om mensen

Er zijn veel extra medewerkers nodig en het West-Brabantse project Zorgkracht heeft een kort opleidingstraject. Christ-Jan Danen van thuisorganisatie TWB, waar Debbie werkt, is blij dat er op deze manier ook iets gedaan kan worden aan het personeelstekorten.

"Er werken inmiddels zeven medewerkers bij TWB Thuiszorg dankzij de flitsopleiding van Zorgkracht. Het is vreemd dat de sector schreeuwt om mensen, terwijl er in de bijstand zoveel mensen zijn die juist gemotiveerd zijn om in de zorg te werken. Het heeft mijn ogen geopend. Dit is een goede manier om op snelle termijn aan meer zorgpersoneel te komen. In een korte tijd kunnen ze al zoveel bijdragen", zegt Danen.

Zestien zorgmedewerkers rijker

Het doel is om jaarlijks zestig mensen via het Zorgkracht project klaar te stomen voor de zorg. De hoop is dat meer zorginstellingen zich gaan aanmelden om mee te doen. Directeur Marco Does van het Werkplein vindt dat de intensieve begeleiding erg goed werkt. "Van de zestien deelnemers hebben elf een twaalf-uurscontract gekregen en drie doen een vervolgopleiding. Mensen in de bijstand willen wel aan het werk, maar ze hebben daar vaak niet de juiste papieren voor. Daarom is de drempel soms te hoog voor ze om terug naar het werkleven te gaan."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.