Milieu en Gezondheid
2 feb 2022, 10:43
In landen waar mensen minder vertrouwen hebben in de overheid en in elkaar, ligt het aantal coronabesmettingen hoger. Ook overheidscorrupte heeft hiermee verband. Dat blijkt uit een nieuwe studie die in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd.
Het gebrek aan vertrouwen is een betere graadmeter voor de mate van coronabesmettingen dan inkomensongelijkheid, de staat van de gezondheidszorg of hoe voorbereid een land was op een pandemie.
Die indicatoren laten geen significante relatie met het aantal infecties zien. Daardoor zouden landen als de Dominicaanse Republiek of de Filipijnen minder corona-infecties hebben dan landen als Frankrijk of de Verenigde Staten.
Onderzoekers van de Universiteit van Washington en de Council on Foreign Relations keken naar data uit 177 landen en concludeerden dat als de mate van vertrouwen in de overheid in alle landen zo hoog was geweest als in Denemarken er wereldwijd 13 procent minder coronabesmettingen geweest zouden zijn. Als er in alle landen dezelfde mate van sociaal vertrouwen (vertrouwen in andere mensen) was geweest als in Denemarken, zouden er wereldwijd 40 procent minder infecties geweest zijn.
De onderzoekers geven aan dat het belangrijk is dat autoriteiten werken aan het vergroten van het vertrouwen van de bevolking om toekomstige ziektes en pandemieën te bestrijden. Ze stellen de data online beschikbaar.
Bovenstaande video over het vertrouwen in het overheidsbeleid was eerder te zien in Hart van Nederland.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.