Milieu en Gezondheid
3 feb 2022, 23:04
Het moet afgelopen zijn met oud-militairen die in uniform doen alsof ze de orde bewaren. Dat vindt een aantal oud-militairen. Aanleiding is een filmpje van een erehaag, dat zou zijn opgenomen bij het huis van de oud-militair die vorige maand een agent schopte bij een coronademonstratie in Amsterdam.
De man moest voor de mishandeling een maand de cel in. Bij thuiskomst kreeg hij, zo lijkt het, op militaire wijze de grootste eer toebedeeld. De voorzitter van het Algemene Federatie van Militair en Burger Personeel (AFMP) reageert fel op de video.
"Wat een verschrikkelijke vertoning is dit. Een beetje militairtje LARP-en terwijl je de militaire groet brengt aan een sneuneus die een politieagent heeft mishandeld. Plaatsvervangende schaamte ervaar ik. Waarom blijft het oorverdovend stil vanuit het OM ? Pak die lui aan!", schrijft voorzitter Ton Berg, die zelf ook militair is geweest, op Twitter.
De advocaat van de beweging 'In het gelid voor vrijheid' (IHGVV) bevestigt donderdag aan Hart van Nederland dat het inderdaad gaat om de veroordeelde oud-militair. "Namens In het Gelid voor Vrijheid (IHGVV) kan ik melden dat op het desbetreffende filmpje Arjen S. te zien is, die verwelkomd wordt door zijn vrienden, na zijn vrijlating uit de gevangenis."
Maar zijn de militairen uit het filmpje eigenlijk wel allemaal veteranen? "Al sinds jaar en dag bevinden zich onder veteranen mensen die zich als zodanig voordoen en zich verhalen toe-eigenen", weet schrijver en veteraan Niels Roelen. Toch heeft hij het idee dat de meesten wel echt zijn wie ze zeggen te zijn. "Toen de groep geconfronteerd werd met het feit dat er ook niet-veteranen bijzaten, hebben ze volgens mij wat referenties opgevraagd."
Daar wringt het voor Roelen dan ook: het zijn toch veelal oud-militairen die nu hun uniform gebruiken om zich tegen het corona-beleid te keren. "Zelf zeggen ze dat zij alleen maar 'aanwezig' zijn, maar dat betwijfel ik. Hun focus gaat tijdens demonstraties maar één kant uit: die van de politie. Als je tussenbeide zou willen komen, dan houd je ook in de gaten wat er achter je gebeurt."
Het is niet de hoofdreden voor Roelen om zich aan hun optreden te ergeren: "Kijk, je kunt als groep prima demonstreren als het ook over jou als groep gáát", legt hij uit. Als voorbeeld noemt hij boeren die een boerenprotest houden en op de trekker komen, of zorgmedewerkers die in een witte jas demonstreren voor de zorg.
"Dat gaat over je identiteit", zegt Roelen. "Maar bij deze protesten doét het er helemaal niet toe wie je bent. Het gevolg is dat ik aan anderen moet gaan uitleggen wie deze mensen zijn, omdat ik ook veteraan ben. Als je daar zo zichtbaar gaat staan, dan zuig je alle veteranen mee in jouw opinie. En misschien ben ik het wel met je eens, maar dat wil ik dan voor mijzelf kunnen bepalen."
Roelen vindt het prima als andere veteranen het niet eens zijn met het coronabeleid en hun mening daarover uiten. "Maar niet in uniform", zegt hij. "Je bent altijd veteraan, maar je bent geen militair meer. Dat moeten zij eens onder ogen zien. En als ik dan nog allerlei rituelen voorbij zie komen, zoals de erehaag voor die man die heeft vastgezeten wegens mishandeling… Nee, die spreken niet namens mij."
Het IHGVV laat via hun advocaat weten de ontstane onrust over het filmpje te betreuren, maar er tegelijkertijd "vrij nuchter" in te staan. "De IHGVV wil benadrukken dat haar achterban geen vrijheidsstrijders of wetsovertreders zijn, maar dat zij enkel willen opkomen voor de grondrechten van mede-burgers waaronder het recht op demonstreren. De leden van IHGVV staan te allen tijde achter de wet", aldus de advocaat in een schriftelijke reactie.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.