Milieu en Gezondheid
26 feb 2021, 22:37
Sommige middelbare scholen gaan 1 maart niet open. Ze zitten in over de anderhalvemeterregel, het huren van externe ruimtes om lessen in te geven en het lesrooster. Hierdoor gaat fysiek lesgeven maandag simpelweg niet lukken. Andere scholen zijn er juist helemaal klaar voor en kunnen zelfs meer leerlingen kwijt dan gevraagd wordt.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
Het kabinet maakte dinsdag bekend dat middelbare scholen vanaf 1 maart weer voor alle leerlingen opengaan. Scholieren mogen minimaal één dag per week naar school en volgen de rest van de week thuisonderwijs. Scholen mogen zelf maatwerk leveren, gaf premier Mark Rutte aan op de persconferentie.
"Wat de ene school wel kan doen, is in een andere school niet mogelijk", legt Rob Fens uit bij Hart van Nederland. Hij is directeur van een scholengroep in Rotterdam waar zes scholen onder vallen. Voor elke school moet een apart plan gemaakt worden. Maandag komt voor hen daarom te vroeg.
Een van de problemen is de ruimte. Omdat de klaslokalen niet groot genoeg zijn om alle leerlingen minimaal één dag per week fysiek les te geven én aan de afstandsregels te voldoen, zoekt Fens naar andere locaties. Kerken, feestzalen, gymzalen: ze staan in coronatijd toch leeg.
De Rotterdamse schooldirecteur heeft moeite met het besluit om leerlingen weer op grotere schaal op school les te geven. "Het is in zijn geheel niet zo goed uitvoerbaar", stelt hij. "Het is natuurlijk goed dat jongeren weer naar school kunnen, voor hun welzijn ook, maar ik ben bang dat het ten koste van de onderwijskwaliteit gaat."
In de praktijk zullen leraren les moeten geven aan de fysieke klas én tegelijkertijd aan de scholieren die thuis achter de computer zitten en meekijken via een videoverbinding. "Als de focus in de klas is, kan een leraar zich niet ook nog eens bezighouden met wat er op het scherm gebeurt", aldus Fens. "Leren lukt dan voor veel thuiszitters niet zo goed."
De directeur vindt wel dat het voor leerlingen heel belangrijk is dat ze elkaar weer zien. "Sociaal is het heel goed." Maar daardoor wordt het wel moeilijk om de anderhalve meter afstand te bewaren. "Het is begrijpelijk als zij elkaar na zo'n lange tijd gaan opzoeken."
Bij het Onze Lieve Vrouwelyceum (OLV) in Breda gaan ze op 1 maart wél open. "We zijn nu met de laatste voorbereidingen bezig", zegt rector Gijs van Wijlen. "We hebben onze lokalen zo ingedeeld dat het voor alle leerlingen mogelijk is om les te krijgen op school."
Er blijkt zelfs zoveel ruimte te zijn in het schoolgebouw dat leerlingen vaker dan één keer per week les kunnen krijgen. "De bovenbouw krijgt een derde van de week onderwijs op school, de onderbouw zelfs de helft van de week. We richten ook lokalen in voor de opvang van zorgleerlingen."
Toch vergde het ook bij het OLV flink wat puzzelwerk om alles goed te regelen. "Ons schoolgebouw bestaat uit delen die in verschillende periodes zijn gebouwd, van begin vorige eeuw tot 2011", legt Van Wijlen. "Onze lokale en gangen hebben daardoor verschillende groottes. Niet in ieder lokaal kunnen evenveel leerlingen zitten."
Ook de momenten waarop de leerlingen zich moeten verplaatsen in de gangen baarde de school zorgen. In de gangen kan niet altijd voldoende afstand gehouden worden. De leerlingen moeten daar dan ook een mondkapje dragen. Toch heeft de rector er alle vertrouwen in dat het maandag allemaal wel goed komt. "Wij denken dat we het op deze manier, met alle leerlingen in ons eigen gebouw, prima kunnen regelen."
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.