Terug

Volg Hart van Nederland

Blijdschap én zorgen na heropening van middelbare scholen: 'Heel raar'

Blijdschap én zorgen na heropening van middelbare scholen: 'Heel raar'

Milieu en Gezondheid

1 mrt 2021, 13:18

Middelbare scholen die het is gelukt om alles op tijd te regelen, zijn maandag weer opengegaan voor hun leerlingen. Scholieren moeten minimaal één keer per week in de banken zitten, maar op het Bonnefanten College in Maastricht is het zelfs gelukt om leerlingen minimaal 2,5 dag te laten komen.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Volgens docent natuurkunde Marc Prickaerts was de school al een tijd voorbereid op de vorige week aangekondigde heropening van de middelbare scholen. "Wij hebben al op de zaken vooruitgelopen en hadden scenario's klaarliggen", legt hij uit aan Hart van Nederland. "Toen bekend was dat we open mochten, waren we dus snel klaar."

Niet iedere middelbare school opent maandag al de deuren voor fysiek onderwijs. Sommige scholen gaan pas later in de week weer open. Op het Bonnefanten College was het maandagochtend een vrolijk weerzien tussen de scholieren die elkaar al lange tijd niet gezien hadden.

'Leuk om elkaar weer te zien'

Een van de leerlingen op het plein geeft aan dat het "heel raar" is om weer naar school te gaan. "Ik heb er niet veel zin in, maar het is wel leuk om iedereen te zien", zegt ze. Een andere scholier vindt het wel prima zo. "Online lessen zijn op zich wel leuk, want dan hoef je niet vroeg op te staan", aldus de jongen.

Maar er zijn ook leerlingen die blij zijn dat de lessen weer in de klas zijn. "Online ging het ook wel goed, maar op school gaat het wel wat beter. Dan onthoud je het beter. Online is het soms moeilijk te onthouden", vertelt een scholier.

'Ook aandacht voor social aspect'

Rector Peter-Mathijs Lintsen is erg blij dat kinderen weer naar school mogen en merkt ook dat ze het fijn vinden om elkaar weer te zien. Hoe de lessen eruit gaan zien, laat hij aan de docenten zelf over. "Maar we hebben ze wel gevraagd: heb ook aandacht voor het sociale aspect van 'hoe gaat het nou met je'."

Om het mogelijk te maken dat leerlingen zo veel mogelijk fysiek onderwijs krijgen, is de school creatief geweest. Zo worden nu allerlei ruimtes gebruikt als klaslokaal en zijn de klassen in tweeën gesplitst. "De helft komt fysiek naar school en de andere helft kijkt via een stream toe", legt Lintsen uit.

Wiskundeleraar is kritisch

De school van wiskundeleraar Siep de Haan uit Amsterdam, gaat dinsdag pas open. De afgelopen week was voor hen een vakantieweek, waardoor het lastig was om alles goed voor elkaar te krijgen én communiceren. Maar de 62-jarige docent zou het liefst zien dat er nog even wordt gewacht met de heropening.

Hij zit namelijk in de risicogroep waarbij een coronabesmetting serieuze gevolgen kan hebben. Wat hem betreft kunnen de scholen alleen worden heropend als zestigplus-docenten snel gevaccineerd worden. "Het RIVM adviseert om grote groepen te vermijden, Rutte spreek over grote risico's. En ik moet van de premier in een overvol lokaal gaan staan. Bizar."

(Tekst gaat verder onder video)

Wiskundedocent Siep (62) ziet heropening van middelbare schol...
0:44
Wiskundedocent Siep (62) ziet heropening van middelbare schol...

Contact met honderden leerlingen

Ondanks dat niet alle leerlingen tegelijk naar school zullen komen, zal De Haan wel met honderden leerlingen in contact komen. En al die scholieren komen onderling ook weer met elkaar in contact, omdat ze verschillende vakken volgen.

De VO-raad, de vereniging voor scholen in het voortgezet onderwijs, vindt de zorgen van de wiskundeleraar begrijpelijk. "Wij pleiten er al langere tijd voor om kwetsbare leraren op te nemen in het vaccinatiebeleid", laat een woordvoerder weten. Tot nu toe nog zonder succes.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.