Milieu en Gezondheid
13 juli 2021, 22:11
Een tatoeage kan de beste keuze van je leven zijn, maar ook de slechtste. Mensen die spijt hebben van hun tattoo kunnen hem laten weglaseren. Maar dat gaat lang niet overal goed: sommigen klanten lopen littekens en zelfs brandwonden op bij de behandeling.
Stichting Spijt van Tattoo opent woensdag daarom een speciaal meldpunt. De organisatie krijgt namelijk steeds meer klachten binnen van mensen bij wie het verwijderen van hun tatoeage flink is misgegaan door onkunde. En dat baart tattooverwijderaar Andy Han grote zorgen, vertelt hij aan Hart van Nederland.
"We zien dat mensen terecht komen op websites van bedrijven die heel goed overkomen. Je ziet mooie teksten en foto's en gaat ervan uit dat het goed zit", vertelt de initiatiefnemer van het meldpunt tegen Hart van Nederland. "Uiteindelijk blijkt de zaak vaak geen ervaring te hebben", weet hij.
Volgens Han gaat het vaak om schoonheidssalons en nagelstudio's die willen bijverdienen en besluiten om laserapparatuur aan te schaffen zonder de professionele kennis die nodig is om huidbehandelingen uit te voeren. "Je kan heel makkelijk een apparaat kopen met een handleiding erbij. In een weekend haal je een certificaat en die hangt dan ook aan de muur."
De Rotterdamse tattoospecialist vindt het dan ook niet heel vreemd dat klanten denken dat het wel goed zit. Na afloop van de mislukte verwijdering hebben de mensen "dubbel pech", aldus Han. "Eigenlijk hebben de mensen twee keer spijt: spijt van de tattoo en spijt van het laten weghalen. Het is erg schrijnend."
Diana van Tienen kan erover meepraten: in 2017 besloot ze een tatoeage te laten zetten, maar als snel kreeg ze spijt van haar keuze. De zette enige tijd geld opzij en maakte uiteindelijk een afspraak bij een schoonheidssalon om haar tattoo te laten verwijderen.
Bij de salon had ze een goed gevoel en met het volste vertrouwen nam ze dan ook plaats in de behandelstoel. "Ik zat er een half uur en halverwege moesten we stoppen. Mijn arm was erg dik werd en er was een grote bloeduitstorting ontstaan. Een week erna moest ik terugkomen en het weer laten zien", vertelt Diana.
In de salon kreeg ze te horen dat de problemen niet te maken hadden met onkunde. "De medewerker zei dat ik veel littekenweefsel aanmaakte en dat het niet haar schuld was", weet de gedupeerde nog. Ook liet het bedrijf Diana een document tekenen waarin bleek te staan dat de medewerkers niet verantwoordelijk waren voor wat haar was overkomen.
Na veel doorverwijzingen kwam ze uiteindelijk terecht bij de tattooshop van Han, maar het littekenweefsel kon niet meer gered worden. Diana noemt het opgelopen litteken "echt verschrikkelijk". "Ik durfde eerst niet in de spiegel te kijken. In het zwembad werd ik ook nagekeken", blikt ze terug.
"Ik heb er lang mee gelopen, maar ik kon er niet meer naar kijken", vervolgt ze. Om die reden heeft Diana er dan ook voor gekozen om een nieuwe tattoo te laten zetten waardoor de beschadigde plek niet meer opvalt. Ze hoopt dat het nieuwe meldpunt anderen kan waarschuwen voor onkundige tattooverwijderaars.
Mensen die ernstige littekens hebben overgehouden van het onvakkundig verwijderen van hun tattoo kunnen bij het meldpunt van stichting Spijt van Tattoo een gratis foto van hun huid laten maken, welke vervolgens wordt bekeken door een brandwondenspecialist of een plastisch chirurg.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.