Terug

Volg Hart van Nederland

Meeste Nederlanders vinden nieuwe lockdown een te zware maatregel

Milieu en Gezondheid

18 dec 2021, 16:38

Slechts 3 op de 10 Nederlanders is het eens met de nieuwe coronamaatregelen. Meer dan de helft vindt het te zwaar dat het land opnieuw op slot gaat. Dat blijkt uit panelonderzoek van Hart van Nederland onder ruim 2200 deelnemers.

Liefst 54 procent onze landgenoten ziet de maatregelen als te streng, en kan zich niet vinden in een nieuwe lockdown waarin bijna alles weer dicht gaat. Voor 12 procent van de Nederlanders gaan de regels juist nog niet ver genoeg. 31 procent van de bevolking is het eens met de laatste plannen.

"Ongelofelijk om buitensporten te stoppen. Mensen hebben beweging en een uitlaatklep nodig. En risico is nihil bij buitensport", meent een van de panelleden. "Ik maak me geen zorgen voor mezelf. Wel voor bedrijven die morgen moeten sluiten", laat een ander weten.

Nog steeds weinig vertrouwen

Het beleid van het demissionaire kabinet kan nog steeds niet op veel steun van het volk rekenen. Net als drie weken geleden heeft nog maar 25 procent van de bevolking vertrouwen in het Nederlandse coronabeleid.

"Als we eerder waren begonnen met boosteren, was er nu niet zo'n strenge lockdown nodig geweest", geeft een van de respondenten aan. Een zorgmedewerker reageert: "De regering had meteen streng moeten zijn. Nu is het mosterd na de maaltijd. Wij als zorg werken ons een slag in de rondte, omdat de regering zo laks is geweest."

De laatste keer dat Hart van Nederland deelnemers vroeg naar het vertrouwen in het coronabeleid was op 26 november, toen de avondlockdown werd aangekondigd. Ook op dat moment had slechts een kwart van de mensen er nog vertrouwen in.

Sinds het begin van de coronacrisis wordt het vertrouwen in het coronabeleid gepeild, nog nooit was het zó laag. In november 2020 stond nog ruim 60 procent achter het coronabeleid.

Zorgen over omikron

Tot slot hebben we de mensen gevraagd naar de zorgen over de omikronvariant. Een krappe meerderheid van 59 procent is niet extra waakzaam door deze nieuwste versie van het coronavirus. 37 procent van de Nederlanders maakt zich wel zorgen.

Hart van Nederland zendt de persconferentie waarin de nieuwe maatregelen worden aangekondigd zaterdagavond in zijn geheel uit, inclusief de persvragen achteraf. Schakel om 19.00 uur in op SBS6, of kijk de stream via deze website.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.