Terug

Volg Hart van Nederland

Meeste Nederlanders verwachten nieuwe coronagolf, vaccinatieweerstand groeit

Meeste Nederlanders verwachten nieuwe coronagolf, vaccinatieweerstand groeit

Milieu en Gezondheid

13 juni 2022, 22:39

Het lijkt misschien alsof we het coronavirus achter ons hebben gelaten nu we al maanden leven zonder maatregelen tegen het virus, maar het kabinet heeft de plannen voor een nieuwe golf in het najaar al klaar liggen. En die golf, die gaat er ook komen, verwacht 60 procent van de Nederlanders.

Dat blijkt maandag uit representatief onderzoek van Hart van Nederland onder 3398 mensen. 30 procent denkt niet dat er een nieuwe golf komt en 10 procent weet het niet.

Veel mensen verwachten dus een nieuwe golf, maar denken ook dat het meer zal lijken op een griepgolf. "Corona gaat niet meer weg, net als de griep moet je er mee leren leven", zegt een deelnemer.

De afgelopen tijd neemt het aantal besmettingen weer toe. 19 procent van de Nederlanders merkt nu al dat er in hun omgeving meer coronagevallen zijn: "Bij mij thuis is de coronagolf al gearriveerd, we zijn hier ziek", aldus een van de respondenten.

Griep

In de plannen van het kabinet staat ook dat mensen zich binnenkort weer kunnen laten vaccineren. Als dat nodig is, zijn er genoeg doses beschikbaar "om de hele Nederlandse bevolking een herhaalvaccinatie aan te bieden", laat Kuipers weten.

Uit ons onderzoek blijkt dat Nederland steeds minder bereid is om zich te laten vaccineren. Op dit moment zegt 47 procent bereid te zijn zich opnieuw te laten vaccineren, maar ook 47 procent zegt dat ze dit niet willen.

Het percentage dat zich niet meer wil laten vaccineren is veel hoger dan in onze onderzoeken bij vorige vaccinatierondes. Begin dit jaar, toen de boosterprikronde in volle gang was, gaf 25 procent aan zich niet te willen laten vaccineren. Op dit moment heeft 64 procent van de Nederlanders een boosterprik gehaald.

Zes weken

De GGD'en zeggen dat ze binnen zes weken kunnen uitbreiden naar 1,5 miljoen coronaprikken per week. Een meerderheid van de deelnemers aan het panel denkt dat dit snel genoeg is: 42 procent. Toch zegt 30 procent dat dit niet snel genoeg is en 28 procent weet het niet of heeft hier geen mening over. Toch is het dus nog maar de vraag of genoeg Nederlanders hier gehoor aan geven.

"Er moet voor risicogroepen mogelijkheid zijn voor een eventuele vaccinatie net als een griepprik", zegt iemand die het virus ook met de griep vergelijkt. "Verder moeten we het niet groter opblazen dan het is." Ook stellen veel mensen de effectiviteit van vaccineren in twijfel. "Er is veel meer twijfel over de vaccinaties ontstaan na de enorme toename aan besmettingen in de laatste golf ondanks dat 90% was gevaccineerd."

Meedoen aan het panel?

Ook meedoen aan het Hart van Nederland-panel? Aanmelden kan via deze link. Bent u al lid en zijn uw gegevens gewijzigd? Dan kunt u dat via deze link aangeven.

Aanmelden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.