Milieu en Gezondheid
22 feb 2021, 22:43
Nederland is verdeeld over het verlengen van de avondklok, dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 5.500 respondenten. Waar de ene helft van Nederland het nut ziet van de spertijd, voelt het voor de andere helft als onnodig opsluiten van de bevolking.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.
Dinsdagavond geven demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge weer een coronapersconferentie. En net als bij voorgaande edities, lekte er weer het een en het andere uit.
Zo is de verwachting dat er meer ruimte komt voor middelbare scholen, maar daartegenover staat wel dat de avondklok met drie weken gaat worden verlengd. De maatregel zou dan tot en met de nacht van 23 op 24 maart van kracht zijn. Langer binnenblijven dus, maar wat vindt Nederland van het verlengen van deze maatregel?
Ruim 3000 mensen (55 procent) vinden het een goede zaak dat de avondklok met drie weken wordt verlengd. "Als er meer versoepelingen mogelijk zijn, maar daardoor de avondklok langer blijft, heb ik daar totaal geen problemen mee", vertelt een deelnemer.
Een andere respondent vult aan: "De avondklok is heerlijk, geen tuig meer op straat als ik ‘s avonds de honden uitlaat. Daarnaast is het, voor mij als introvert, een goed excuus om sociale gebeurtenissen te mijden."
Aan de andere kant hebben 2300 mensen (42 procent) wél een probleem met de maatregel, zij zien de avondklok liever vandaag dan morgen verdwijnen. Veel mensen die tegen de spertijd zijn vinden dat er geen meetbaar bewijs is voor de maatregel. "Alles weer open en de avondklok moet ook weg. Het zijn allemaal leugens en bedrog", laat een andere deelnemer weten.
Vooral jongeren zijn klaar met de verplicht om voor 21.00 uur binnen te moeten zijn. 63 procent van hen is klaar met de avondklok. Bij de deelnemers boven de 50 jaar is het juist andersom, 68 procent van die groep ziet de noodzaak om de maatregel te verlengen.
Daarnaast komen andere mensen met compromissen. Sommige deelnemers komen bijvoorbeeld met interessante voorstellen om andere maatregelen te versoepelen als de avondklok blijft. Zo denkt een deelnemer dat de winkels weer open kunnen tot 18.00 uur als iedereen om 21.00 uur weer binnen is.
Er was vorige week veel te doen om de avondklok. Zo daagde Viruswaarheid de Staat voor de rechter in een kort geding, omdat de avondklok onrechtmatig zou zijn. De rechtbank gaf hen in eerste instantie gelijk. De Staat tekende meteen hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof dinsdagavond kort voor 21.00 uur, na een chaotisch verlopen zitting.
De avondklok blijft daardoor in elk geval tot de uitspraak in het hoger beroep (komende vrijdag) gehandhaafd. Voor de zekerheid zette het kabinet snel een andere wet in elkaar, voor het geval het hof de juridische onderbouwing definitief van tafel zou vegen. Die wet is al goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer.
De uitspraak vrijdag is vooral belangrijk voor de duizenden mensen die tot nu toe een boete hebben gekregen voor overtreding van de avondklok. De kans is aanwezig dat mensen die boete niet hoeven te betalen, of dat zij de betaalde boete terug kunnen krijgen. Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van NoTies/opiniepeiler Maurice de Hond.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.