Milieu en Gezondheid
26 nov 2021, 20:12
Bijna drie kwart van de Nederlanders heeft geen vertrouwen meer in het coronabeleid van het demissionaire kabinet en vindt het dan ook hoog tijd dat coronabewindslieden als Mark Rutte en Hugo de Jonge plaatsmaken voor een nieuw team.
Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder bijna 2800 Nederlanders. Welke maatregelen er vrijdagavond dan ook zijn aangekondigd, bijna drie kwart van de Nederlanders (73 procent) heeft er geen fiducie in. Het woord 'zwabberbeleid' valt regelmatig.
"Al die halfbakken regels moeten eens stoppen. Treed goed op en echt streng of doe niks", stelt één van de respondenten. "Op deze manier duurt het steeds langer en het respect voor het kabinet is volledig verdwenen." "Ze zijn vooral zo traag! Als heel Europa al aan het vaccineren is gaat Nederland er over nadenken! Geldt nu ook weer voor de boosterprik!"
Communicatie-expert Lars Duursma snapt het gebrek aan vertrouwen in de coronabewindslieden. Ook hij definieert de gang van zaken als zwabberbeleid. "Voor een deel komt dat doordat het virus onvoorspelbaar is, maar wat je nu ziet is dat het kabinet onvoorspelbaarder is dan het virus. Dat is een probleem", zegt hij tegen Hart van Nederland.
Dat meer dan de helft van de Nederlanders zich niet langer houdt aan de tijdens een eerdere persconferentie opgelegde basismaatregelen en drie kwart van de Nederlanders geen vertrouwen heeft in het coronabeleid, is volgens hem een direct gevolg van dat zwabberbeleid. De geloofwaardigheid is weg.
"Als er in schoolklas één of twee leerlingen blijft zitten, kijken we naar die leerlingen maar als meer dan de helft blijft zitten moet je kijken naar de leraar, naar de school, doen we dat wel slim daar voor de klas?", legt Duursma uit. "Dat moment naderen we nu ook in Nederland."
Zeven op de tien Nederlanders (70 procent) vindt het dan ook hoog tijd worden dat de coronabewindslieden opkrassen. Een veelgehoorde klacht is dat huidige politici die zich bezighouden met corona te laat reageren op ontwikkelingen en inconsequent zijn met de maatregelen die vervolgens (te laat) worden opgelegd.
Maar wie moeten er dan aan het roer komen te staan? Een panellid heeft daar heel specifieke ideeën over. "Het ontbreekt hier aan samenwerking tussen de bewindslieden. Een manco van een democratie en onkunde. Beter een kabinet die gespecialiseerd is in de diverse ministeries. Dit kabinet klungelt maar aan en schept verwarring en tweestrijd."
Een ander suggereert om geen mensen met een politieke of zakelijke achtergrond op die plek te zeten, maar juist artsen en andere medische specialisten.
Iemand met een frisse blik op de positie van De Jonge of Rutte kan tot nieuwe inzichten en resultaten leiden, denkt Duursma, al is de vraag of dat handig is als een land midden in een crisis zit. "Maar een fris gezicht kan helpen. Als je al meer dan anderhalf jaar elke dag bezig bent met een crisis zie je niet altijd scherp."
Ook meedoen aan het Hart van Nederland-panel? Aanmelden kan via deze link. Bent u al lid en zijn uw gegevens gewijzigd? Dan kunt u dat via deze link aangeven.
Aanmelden
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.