Milieu en Gezondheid
23 sep 2021, 16:42
Nederlanders gebruiken steeds minder medicinale cannabis. In de eerste helft van dit jaar verstrekten apotheken 20.000 keer zulke producten aan mensen die dat bijvoorbeeld gebruiken om pijn te verzachten. Dat is een daling van 9 procent ten opzichte van 2020.
Dat meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad. Medicinale cannabis wordt bijvoorbeeld gebruikt door mensen met chronische pijn, spasmen of epilepsie. Het gebruik van de middelen piekte in 2017, toen er 27.000 uitgiftes in een halfjaar waren. Sindsdien neemt het gebruik van legale cannabisproducten geleidelijk af.
SFK wees er eerder op dat de afname volgde na een kritisch standpunt van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in 2018. Daarin stond het advies aan huisartsen om terughoudend te zijn met het voorschrijven van marihuana.
Volgens het genootschap is er namelijk onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat medicinale cannabis echt werkt tegen pijn, of de kwaliteit van leven van de patiënten verbetert. Voor bepaalde patiënten die in hun laatste levensfase zijn, is het volgens de huisartsenorganisatie wel te overwegen.
Volgens de SFK, een organisatie die gegevens over het gebruik van geneesmiddelen verzamelt en analyseert, neemt vooral het aantal eerste uitgiftes af. Dat daalde in de eerste helft van 2021 met 13,5 procent. Vervolguitgiftes gingen een stuk minder omlaag: 4 procent. De cijfers maken duidelijk dat minder patiënten met medicinale cannabis zijn begonnen.
Bovenstaande reportage is vorig jaar uitgezonden in Hart van Nederland
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.