Milieu en Gezondheid
3 feb 2022, 16:00
Ventileren, ventileren, ventileren. Al sinds het begin van de pandemie is het één van de vuistregels om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Maar op veel scholen blijkt dat in de praktijk vaak een probleem, omdat de ventilatie niet op orde is. Daarom krijgen alle klaslokalen in Nederland vanaf donderdag een CO2-meter.
Dat leerlingen gezonde lucht nodig hebben om goed te kunnen leren, is niets nieuws. Maar het coronavirus heeft wel pijnlijk blootgelegd dat bij best wat scholen in ons land het ventilatiesysteem niet voldoet aan de wettelijke norm. Tijd voor actie dus, zo dacht men in Den Haag en in het onderwijs.
Op de CO2-meters valt af te lezen of het bijvoorbeeld nodig is om tussen de lessen door de ramen tegen elkaar open te zetten. Naast de CO2-meter kunnen scholen ook gebruik maken van een hulplijn én komt er een spoeddienst van experts beschikbaar om de ventilatie op orde te maken.
Het initiatief is een afspraak van de PO-Raad, de VO-Raad, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma. "Zeker in deze coronatijd moeten we er alles aan doen om de scholen verantwoord open te houden. Schoolbesturen en gemeenten werken hard aan betere ventilatie. Maar we zien nog te veel scholen waar het nog niet goed is en dat moet gewoon snel beter", aldus Wiersma.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) trekt in totaal 17 miljoen euro extra uit, zodat iedere schoolklas een CO2-meter kan aanschaffen. Scholen die al een CO2-meter hebben gekocht, krijgen de kosten hiervoor alsnog vergoed. In totaal gaat het om ongeveer 115.000 klassen die een meter nodig hebben.
Bij de Herenwegschool in Wassenaar hebben ze niet afgewacht tot Den Haag zich roerde. Daar is men zelf al gaan experimenteren met een nieuw ventilatiesysteem. "We zitten in een oud gebouw en de ventilatie moest worden verbeterd", begint schooldirecteur Bob van den Steenhoven. Bij de school draaien ze nu al een tijdje een soort pilot met zogenaamd verticaal ventileren; vanuit de vloer naar het plafond. En met succes. "Collega's geven aan dat als ze een dag in dat lokaal gewerkt hebben, ze geen hoofdpijn meer hebben."
De resultaten zijn zo hoopgevend dat er samen met de gemeente en een geldverstrekker wordt gekeken of het systeem ook in de rest van de klassen kan worden geïnstalleerd. Van den Steenhoven: "Ook de kinderen reageren goed op de nieuwe ventilatie. Wat wil je nog meer?"
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.