Milieu en Gezondheid
24 feb 2021, 16:50
Non-foodkramen op markten zijn al twee maanden dicht. Oneerlijk, vindt de branchevereniging. De marktkooplieden zijn er zelfs zo klaar mee dat zij de Staat voor de rechter slepen. "Waarom wel je inkopen doen in gesloten ruimtes en niet in de frisse buitenlucht? Dat is toch onbegrijpelijk!"
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
Via de rechter eisen de marktkooplui daarom dat de overheid deze beslissing beter uitlegt, kondigt branchevereniging Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) aan. Volgens de organisatie helpt het onderscheid tussen verkopers van voedsel en andere producten op veel markten helemaal niet om virusverspreiding tegen te gaan.
Benno Nobbenhuis staat al twintig jaar met zijn ondergoedkraam op de markt. "Mijn vrouw werkt bij mij. We zijn dus geheel afhankelijk van de markt", legt hij uit aan Hart van Nederland. "We zijn nu al twee maanden dicht, waar gaat het heen? Ik wil mijn kinderen aan het brood helpen. De wanhoop komt".
De ondernemer vindt dat we het coronavirus onder controle moeten krijgen, maar hij benadrukt dat we dit met zijn allen moeten doen. "Wij krijgen niets van de overheid", benadrukt Nobbenhuis. "Willen we de binnenstad kapot maken voor iets wat wel een ding is, maar je veilig kunt coördineren?", vraagt hij zich af.
En daarom voert hij met zijn collega's woensdag actie op de markt in het Twentse Haaksbergen. De non-foodkramen worden uitgestald om te laten zien dat mensen veilig op anderhalve meter afstand kunnen winkelen. Er wordt alleen niets verkocht, want dat mag niet.
Peter Reudink, voorzitter van de markt in Haaksbergen, stelt dat de markt veilig open kan. "We staan in de buitenlucht. Die klant loopt al op de markt, koopt al essentiële producten. Dan kan je toch net zo goed ondergoed en steunkousen halen?" Dat zijn volgens hem "ook essentiële producten".
De Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) denkt dat het toelaten van non-foodkramen op de markt ervoor zal zorgen dat minder mensen binnen in een supermarkt of drogisterij hun boodschappen zullen te doen. "Mensen kunnen hier in één keer hun spullen halen", aldus een woordvoerster.
De vereniging probeert het kabinet daarom te overtuigen om de verkoop van niet-essentiële producten weer toe te staan. En dat is volgens Reudink hard nodig, want de ondernemers zijn echt in nood. "Click and collect werkt nauwelijks voor ons. Voorraden verdampen. Kledingstands moeten 30.000 tot 40.000 stuks wintergoed weggooien. Die kun je niet meenemen naar de zomer."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.