Terug

Volg Hart van Nederland

Na lockdown van drie weken wil kabinet het virus 'vertragen', maar wat houdt dat in?

Na lockdown van drie weken wil kabinet het virus 'vertragen', maar wat houdt dat in?

Milieu en Gezondheid

12 nov 2021, 21:31

Nu even drie weken in gedeeltelijke lockdown om daarna het coronavirus te vertragen. Dat is het plan van het kabinet om de coronapiek te bestrijden en de samenleving enigszins terug naar normaal te brengen. Maar wat wordt er bedoeld met 'het virus vertragen'? En wat gaan we daarvan merken?

Met het coronavirus vertragen bedoelt het kabinet dat ze de verspreiding van het virus minder snel willen laten gaan. Dat moet vooral gebeuren met de coronatoegangsbewijzen, zo liet coronaminister Hugo de Jonge vrijdagavond doorschemeren.

Coronapas versus minder besmettingen

Op dit moment wordt er op sommige plekken al gewerkt met de coronapas, bijvoorbeeld in de horeca, in sportscholen en bij festivals. Toch bereikte het aantal coronabesmettingen deze week een recordhoogte.

Volgens De Jonge is het een misverstand dat werken met de coronatoegangsbewijzen leidt tot minder besmettingen. "Het is niet zo dat er door die coronatoegangsbewijzen heel veel minder virus komt, het is wel zo dat als je het niet zou gebruiken dat het heel veel sneller gaat", aldus de minister.

Van 3G naar 2G

"Zelfs met de coronatoegangsbewijzen loopt het virus toch nog heel erg op", moest De Jonge erkennen. Voor het kabinet is dat de reden om de coronapas op nog meer plekken in te gaan zetten, bijvoorbeeld bij winkels en pretparken.

Het kabinet wil van 3G-beleid overstappen naar 2G-beleid. Bij het huidige 3G-beleid krijg je een QR-code als je gevaccineerd, genezen of getest bent, bij een 2G-beleid krijg je geen QR-code meer als je alleen bent getest. Het kabinet vindt 3G "bij deze hoge infectiedruk" niet veilig genoeg meer. "Dus moeten we eigenlijk zorgen voor 2G, om daarmee te zorgen dat dat vertragender werkt in de verspreiding van dat virus", aldus De Jonge.

Het 2G-beleid wordt niet centraal geregeld, het demissionaire kabinet wil ondernemers zelf de keuze geven of zij het 2G-beleid hanteren of toch kiezen voor het 3G-beleid. Die keuzevrijheid is met name bedoeld voor de horeca, en heeft wel gevolgen voor de overige spelregels. Maar voor hoogrisicosituaties, zoals een evenement, wil het kabinet het verplicht stellen.

Wat ga ik ervan merken?

Dat betekent dat ongevaccineerden mogelijk binnenkort niet overal zomaar meer binnen kunnen komen, ook niet meer een negatieve coronatest. Gevaccineerden moeten op meer plekken hun QR-code laten zien.

De Jonge stelt dat het 2G-beleid er komt om de besmettingen in te dammen en niet om mensen over de streep te trekken om zich alsnog te laten vaccineren. "Nee, dan zouden we het overal verplichten voor iedereen. Het is om te zorgen dat dingen door kunnen gaan, maar dan wel op een veiligere manier. Honderd procent veilig wordt het nooit, maar het is wel veiliger om het zo te doen."

'Kans op verspreiding heel veel lager'

"We weten dat gevaccineerde mensen voor 50 tot 63 procent minder bijdragen aan de overdracht van het virus. We weten dat gevaccineerde mensen voor 75 procent beschermd zijn tegen infectie, tegen het zelf ziek worden. En als je dat weet, dan weet je als je met een grote groep gevaccineerde mensen bij elkaar bent, dat dan de kans op die verspreiding, en dat mensen daar ziek van worden, heel veel lager is."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.