Milieu en Gezondheid
27 mrt 2021, 08:41
Nederland blijft nog zeker tot en met 20 april in de huidige lockdown. Ook de avondklok blijft van kracht, maar de spertijd gaat vanaf woensdag wel een uur later in vanwege de zomertijd. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 8.868, dat zijn er 1.260 meer dan op vrijdag
Tussen 19 maart en 25 maart testte 8,4 procent van de geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 2.238, dat zijn er 17 meer dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 643, dat zijn er 18 meer dan op vrijdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op zaterdag: 29, er zijn tot nu toe 16.450 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 2.323.611 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
De resultaten van het Fieldlab-experiment in de Johan Cruijff ArenA kunnen van grote invloed zijn op supportersaantallen tijdens de EK-wedstrijden komende zomer in Amsterdam.
Zaterdagavond waren 5000 toeschouwers aanwezig bij de wedstrijd tussen Nederland en Letland, ruim drie keer zoveel als bij de voorgaande acht onderzoeken van Fieldlab. De KNVB zegt dat een positieve uitkomst de weg naar een goed gevuld stadion op het Europees kampioenschap mogelijk maakt.
In de afgelopen dag zijn er aan gezondheidsdienst RIVM 8.868 nieuwe coronabesmettingen doorgegeven. Dat is het hoogste aantal sinds 7 januari. Vergeleken met vrijdag gaat het om een toename van 1.260.
Het RIVM registreerde in de afgelopen zeven dagen gemiddeld 7.239 nieuwe gevallen per dag. Volgens de gezondheidsdienst laten de laatste tijd meer mensen zich testen op corona, maar stijgt ook het percentage positieve tests. Dat wijst erop dat er daadwerkelijk meer besmettingen zijn.
Het aantal opgenomen coronapatiënten is voor de derde dag op rij dag toegenomen. Op dit moment liggen er 2.238 mensen met corona in de ziekenhuizen, dat zijn er zeventien meer dan op vrijdag.
Op de intensive care liggen 643 coronapatiënten, achttien meer dan een dag eerder. Het is de achtste achtereenvolgende dag dat dit aantal boven de 600 uitkomt. Daarvoor schommelde het aantal ic-patiënten ongeveer twee weken lang tussen de 550 en 600, eerder ging het aantal een maand lang heen en weer tussen 500 en 550.
Tientallen illegale feestgangers zijn vrijdagavond laat op heterdaad betrapt in een bedrijfspand in Den Haag. Om niet op te vallen reden de aanwezigen met auto's het bedrijfspand binnen, maar uiteindelijk bleef hun illegale samenkomen toch niet onopgemerkt.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid haalt zaterdag in een interview in het AD hard uit naar Forum voor Democratie (FvD) vanwege de standpunten van de partij over het coronabeleid. "Dat je zo’n viruswappie op Twitter tegenkomt is tot daaraantoe, maar nu hoor je die geluiden ook in de Tweede Kamer. Daar maak ik me echt zorgen over."
Landen moeten met elkaar zien samen te werken, en geen exportverboden voor vaccins en grondstoffen afkondigen. Die oproep doet de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), brancheorganisatie voor ontwikkelaars van vaccins en geneesmiddelen.
"De leveringsketen is wereldwijd. Als een land een exportverbod instelt, heeft de productie over de hele wereld daar last van", aldus de VIG. "Als je voor de hele wereld produceert, moet je met de hele wereld samenwerken. Producenten zitten niet te wachten op geopolitieke acties, de sector heeft baat bij stabiliteit."
Tegelijk waarschuwt de vereniging ook voor tekorten bij andere medicijnen. Door de grootschalige productie van coronavaccins dreigt schaarste aan andere middelen te ontstaan. Zo is er niet alleen veel vraag naar grondstoffen voor de inentingen, maar ook naar de flesjes waar die in zitten.
"Er moeten zo veel coronavaccins en -geneesmiddelen geproduceerd worden, dat andere middelen in de verdrukking kunnen komen. Dat moet je voorkomen, want andere ziektes moeten ook bestreden worden", aldus de brancheorganisatie. "Stel dat je een poliolijn stillegt, kan ergens een polio-epidemie ontstaan. Het is zoeken naar de balans."
coronavirus
Vakantiehuisjes in ons land zijn sinds het begin van de corona-uitbraak duidelijk duurder geworden. Volgens vergelijkingswebsite Parkvakanties.nl zijn de prijzen gemiddeld zo'n 8 tot 13 procent gestegen in het afgelopen jaar, en de prijzen blijven oplopen.
De prijzen voor vakantiehuisjes liggen nu alweer iets hoger dan vorig jaar. Volgens eigenaar Laurens Taekema van de website komt dat onder andere door het verlengde negatieve reisadvies voor het buitenland. Bovendien hebben mensen de afgelopen zomer Nederland als vakantiebestemming ontdekt, denkt hij.
Een gezin met drie kinderen dat twee weken in een huisje op een vakantiepark wil zitten, kan al gauw rekenen op een prijs van meer dan duizend euro, rekent Taekema voor. "Opvallend genoeg zijn de luxere huizen al een tijd in trek. Mensen willen graag weg, ze zijn het thuiszitten beu. En er is ook wel wat geld beschikbaar, want een vakantie naar het buitenland kon niet."
Restaurants zijn in vorig jaar nauwelijks open geweest, maar toch verstrekte immigratiedienst IND sinds de corona-uitbraak ruim 500 nieuwe werkvisa aan Aziatische migranten om hier in de horeca te werken. Dit blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer.
De migranten landden op een verlaten Schiphol om daarna te ontdekken dat er soms helemaal geen werk voor hen is. Als ze wel aan de slag konden, kregen ze vanwege corona veel minder betaald dan hen vooraf was beloofd.
Hoogleraar migratierecht Tesseltje de Lange vindt het "heel raar" dat er zoveel migranten zijn toegelaten. De regeling is gebaseerd op het idee dat er in Nederland geen geschikt personeel te vinden is. "Maar vanwege de sluiting van de horeca zijn veel koks nu werkloos. Ik had verwacht dat het ministerie van Sociale Zaken de regeling tijdelijk stop zou zetten."
Ook de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel wil de deuren weer openen voor alle gelovigen. "Graag willen we iedereen de gelegenheid geven om zondag de Erediensten bij te wonen. Wilt u alstublieft letten op de 1,5 meterregel", staat op de website. In de kerk is plaats voor zo'n 1.500 mensen.
Leefbaar Krimpen maakt zich grote zorgen. "Wij vinden dit absoluut een onwenselijke situatie", zegt raadslid Oscar Suijk. "Je moet gewoon niet willen dat die allemaal bij elkaar komen, met alle mogelijke gezondheidsgevolgen van dien. Die mensen gaan de volgende dag ook weer naar de supermarkt."
Ook de plaatselijke VVD betreurt het besluit van de kerk. "Corona maakt geen onderscheid tussen gelovigen en ongelovigen. Je brengt de hele samenleving in gevaar", aldus raadslid Sharon Tollenaar. "Iedereen heeft de morele plicht om zich aan de maatregelen te houden."
Suijk van Leefbaar heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. "Wij zijn benieuwd of de burgemeester bereid is in te grijpen indien de gezondheid in Krimpen in gevaar komt." De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar. Ook dominee Anthonie Kort wilde niet aan de telefoon komen voor een reactie.
Redactie/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.