Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | In week tijd 6423 boetes voor avondklok uitgeschreven

LIVEBLOG | In week tijd 6423 boetes voor avondklok uitgeschreven

Milieu en Gezondheid

29 mrt 2021, 06:44

Nederland blijft nog zeker tot en met 20 april in de huidige lockdown. Ook de avondklok blijft van kracht, maar de spertijd gaat vanaf woensdag wel een uur later in vanwege de zomertijd. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 6.824, dat zijn er 689 minder dan op zondag

  • Tussen 21 maart en 27 maart testte 8,5 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.342, dat zijn er 94 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 675, dat zijn er 20 meer dan op zondag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op maandag: 10, er zijn tot nu toe 16.475 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 2.378.806 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 19:22 - Veiligheidsberaad rekent op concreet openingsplan over twee weken

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio rekent erop dat er over twee weken een concreet plan is voor de heropening van de maatschappij. De burgemeesters willen dat er dan een routekaart is met betrouwbare informatie over versoepelingen. "We hebben niks aan een routekaart die bij een tegenvaller weer aangepast moet worden. Het moet nu helder zijn", aldus Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen.

Wanneer er mogelijk beperkingen worden losgelaten kon hij maandag nog niet zeggen.

Update 19:21 - Niet-mobiele thuiswonenden vanaf volgende week gevaccineerd

Huisartsen gaan vanaf volgende week mensen vaccineren die thuis wonen, maar niet mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatielocatie te komen. Dat gebeurt aan huis met het vaccin van AstraZeneca, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het gaat in totaal om zo'n 70.000 mensen. "Dit zijn bijvoorbeeld ouderen die niet naar een vaccinatielocatie kunnen worden vervoerd", aldus het RIVM. Ook mensen uit de "medisch hoog-risicogroep" met een neurologische aandoening en ademhalingsproblemen komen in aanmerking. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met ALS of de ziekte van Duchenne.

Update 18:14 - Janssen-vaccin wordt vanaf 19 april aan Europa geleverd

Het coronavaccin van Janssen (Johnson & Johnson) wordt vanaf 19 april aan Europa geleverd. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Nederland verwacht volgende maand bijna 170.000 Janssen-vaccins. Midden april worden de eerste 84.750 vaccins verwacht, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) onlangs al. Van het vaccin is maar een prik nodig.

Update 16:08 - Kuipers: ziekenhuizen gaan vanaf mei helpen met prikken

Ziekenhuizen gaan vanaf mei waarschijnlijk helpen bij het vaccineren van mensen tegen het coronavirus. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Maar ik heb goede hoop dat het aantal beschikbare vaccins in mei dusdanig hoog zal zijn dat ziekenhuizen om hulp zal worden gevraagd", aldus Kuipers.

Ziekenhuizen kunnen volgens Kuipers "met gemak" ongeveer 2 miljoen mensen per week vaccineren. "En als we het alleen op zaterdag en zondag zouden doen, kunnen we 600.000 prikken per week doen. Als het nodig is om te helpen, doen we het van harte. En als het niet nodig is, alle begrip."

De GGD'en willen hun capaciteit de komende tijd uitbreiden naar 1,5 miljoen vaccinaties per week. Huisartsen kunnen 250.000 mensen per week inenten.

Update 15:56 - Hoogste aantal coronapatiënten in ziekenhuizen sinds eind januari

Ziekenhuizen behandelen momenteel 2342 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 26 januari. Ten opzichte van zondag is het aantal opgenomen coronapatiënten met 94 gestegen. In de afgelopen vijf dagen is het aantal opgenomen coronapatiënten met 155 gestegen.

Op de verpleegafdelingen liggen 1667 coronapatiënten, 74 meer dan op zondag en het hoogste aantal sinds 26 januari. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg met 20 naar 675, het hoogste niveau sinds 20 januari..

Update 15:53 - 41 coronabesmettingen in Fries asielzoekerscentrum

Bij 41 bewoners van het asielzoekerscentrum in het Friese Burgum is het coronavirus vastgesteld. Dat bevestigt het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) na berichtgeving van Omrop Fryslân. De uitbraak is vermoedelijk begonnen in de interne peuteropvang, zegt een woordvoerder van het COA. Alle besmette mensen zouden een connectie hebben met de peuteropvang.

Het azc in Burgum is een gezinslocatie waardoor het coronavirus zich snel kon verspreiden, zegt de woordvoerder. Een deel van de besmette mensen is tijdelijk overgeplaatst naar een uitwijklocatie in Haren, omdat hun woonruimte ongeschikt is voor quarantaine. De rest van de asielzoekers gaan wel in het asielzoekerscentrum zelf in quarantaine.

Update 15:25 - Aantal coronagevallen blijft oplopen

Het aantal coronagevallen in Nederland loopt nog altijd op. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 6824 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 28 december.

In de afgelopen week zijn 51.609 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 7373 nieuwe gevallen per dag, het hoogste niveau sinds begin januari. In iets meer dan een maand tijd is dat gemiddelde verdubbeld.

Update 11:34 - In week tijd 6423 boetes voor avondklok uitgeschreven

De politie heeft vorige week 6423 mensen beboet voor het overtreden van de avondklok. Dat zijn er ruim 500 meer dan de week ervoor, toen de politie 5906 avondklokboetes uitschreef. De politie beëindigde afgelopen weekend vijftig illegale feesten.

Het aantal boetes voor het overtreden van het verbod op groepsvorming is afgelopen week gedaald van 159 naar 140. Het aantal waarschuwingen dat de politie uitdeelde aan mensen die de coronamaatregelen negeerden is vergelijkbaar met eerdere cijfers. Vorige week kregen 204 mensen een waarschuwing, de week ervoor 217.

De avondklok gaat vanaf woensdag in om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. De eindtijd blijft 04.30 uur.

Update 09:57 - 'WHO rapport: virus naar mens vermoedelijk via twee diersoorten'

De WHO-experts die het ontstaan van het coronavirus in China hebben onderzocht, vinden het waarschijnlijk dat het virus van een vleermuis naar een ander dier en vandaar naar de mens is overgegaan. Het is erg onwaarschijnlijk dat het in een laboratorium per ongeluk is overgesprongen. Dit staat in een WHO-rapport dat het Franse persbureau AFP heeft gezien.

De experts vinden dat ze niet voldoende vrij in Wuhan hebben kunnen werken en willen meer onderzoek doen.

Update 06:41 - Zandvoort opent eerste 'pop-up vaccinatielocatie' van Nederland

Het Rode Kruis en de GGD openen maandag in Zandvoort de eerste 'pop-up vaccinatielocatie' van Nederland. Het gaat om een soort verplaatsbare container van 15 meter lang, waar ongeveer 75 mensen per dag gevaccineerd kunnen worden.

Volgens een woordvoerder is de nieuwe faciliteit vooral bedoeld voor oudere inwoners die zich minder goed kunnen verplaatsen. Hoelang de container precies blijft staan is nog onbekend, in ieder geval niet langer dan tien weken. De container beschikt onder meer over een ruimte waar mensen de vaccinatie krijgen en waar ze een kwartiertje kunnen bijkomen en geobserveerd worden na de prik.

De burgemeester van Zandvoort, David Moolenburgh, opent de mobiele vaccinatiefaciliteit maandag in de vroege ochtend.

Update 04:22 - Farmaceutische sector wil plek in het OMT

De farmaceutische sector wil een stoel in het het Outbreak Management Team (OMT). Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG), zegt tegen het AD dat toekomstige pandemieën zo beter bestreden zouden kunnen worden. OMT-voorzitter Jaap van Dissel ziet weinig heil in het idee.

De NVFG-voorzitter benadrukt in het interview dat het gaat om deskundigen uit de sector en niet om mensen met commerciële functies. "Ik vind dat onze sector een sterkere stem verdient. We hebben zo veel kennis in huis. Natuurlijk hebben we financiële belangen, maar daar moet een mouw aan te passen zijn."

Kaptein stelt dat farmaceuten in de coronacrisis hebben laten zien dat ze het vertrouwen van de samenleving waard zijn, door binnen een jaar te zorgen voor effectieve coronavaccins. Het zit hem dwars dat het kabinet tijdens de coronacrisis advies inwon bij "een hele spaghettikluwen" aan organisaties, maar dat de NVFG nergens bij werd betrokken. "Dat heeft sowieso geleid tot vertraging van de vaccinatiecampagne."

De OMT-voorzitter, RIVM-baas Jaap van Dissel, zegt dat een plek in het team "niet een prijs is die je kunt winnen. Bovendien denk ik dat je moet oppassen om alles op de schop te gooien vanwege deze pandemie."

Update 03:19 - Kinderen en volwassenen lopen Avond4daagse vanuit huis

Net als vorig jaar gaat de Avond4daagse door het coronavirus niet in de gebruikelijke vorm door. Wandelaars kunnen ook dit jaar vanuit hun eigen huis verschillende routes lopen van 2,5, 5 of 10 kilometer. Dat kan met de app die de Koninklijke Wandel Bond Nederland heeft ontwikkeld.

De Avond4daagse werd in 1940 voor het eerst gehouden. Die kwam tot stand in 't Gooi, omdat het tijdens de oorlog verboden was om overdag wandeltochten te organiseren. De wandeltocht werd eerst vooral door volwassenen gelopen, maar vanaf 1980 gingen steeds meer scholen meedoen. Tegenwoordig nemen jaarlijks grofweg 500.000 kinderen deel.

Vorig jaar liepen ongeveer 60.000 kinderen de Avond4daagse vanuit huis mee. Dit jaar hoopt de organisatie op meer, zegt een woordvoerder, die ook laat weten dat volwassenen de app goed kunnen gebruiken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.