Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Drie maanden langer coronasteun voor bedrijven in nood

LIVEBLOG | Drie maanden langer coronasteun voor bedrijven in nood

Milieu en Gezondheid

20 mei 2021, 06:34

Deze week gaat het land weer een beetje van het slot. Zo kunnen we vanaf vandaag langer op het terras zitten, kunnen we de coronakilo's eraf sporten in de sportschool en het zwembad. Ook kunnen mensen weer naar pretparken en dierentuinen. Ondertussen blijven besmettingscijfers en de cijfers in de ziekenhuizen dalen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 4.688, dat zijn er 107 meer dan op woensdag

  • Op maandag 17 mei testte 10,8 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 1.899, dat zijn er 103 minder dan op woensdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 621 dat zijn er 16 minder dan op woensdag

  • Op woensdag zijn 15 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.488 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 7.752.844 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

22:52 - Gezondheidsraad: prik kan helpen tegen coronabesmetting

Vaccinatie helpt waarschijnlijk om besmetting met het coronavirus tegen te gaan. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe sterk vaccinatie voorkomt dat het virus wordt overgedragen, hoe lang daarvan sprake is en van welke factoren dat afhangt, zoals het type vaccin en de virusvarianten.

Dat schrijft de Gezondheidsraad donderdag in een advies aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De raad baseert zijn conclusies op drie studies die laten zien dat de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca de overdracht van het virus tussen mensen met 30 tot 50 procent vermindert. Maar hoe dit op grotere schaal uitpakt, is door de beperkte opzet van de studies nog de vraag.

Andere studies laten zien dat vaccinatie de hoeveelheid genetisch materiaal van een virus aanzienlijk kan verminderen en dat een gevaccineerd persoon ook minder lang het virus uitscheidt.

Ondanks de beperkingen van de studies stelt de Gezondheidsraad dat vaccinatie "in meer of mindere mate" bijdraagt aan het voorkomen van infecties bij anderen.

21:32 - Advies: tweede prik AstraZeneca kan sneller na de eerste

Mensen die worden ingeënt met het vaccin van AstraZeneca kunnen de tweede prik sneller na de eerste krijgen dan nu het geval is. Momenteel wordt er nog twaalf weken aangehouden, maar dat kan naar minimaal vier.

Dat stelt de Gezondheidsraad in een nieuw advies aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

De Gezondheidsraad adviseerde eerder twaalf weken aan te houden om twee redenen. Er was weinig vaccin beschikbaar en door twaalf weken tussen de eerste en tweede prik aan te houden, konden er sneller meer mensen een eerste prik krijgen.

Daarnaast zou het vaccin betere bescherming tegen het virus bieden als er langer werd gewacht met de tweede prik. Het onderzoek waarop die conclusie was gebaseerd "kent echter een aantal beperkingen, waardoor aan de resultaten geen conclusies kunnen worden verbonden", stelt de Gezondheidsraad nu.

"Daarom adviseert de Gezondheidsraad het interval aan te houden dat in de productinformatie staat: tussen vier en twaalf weken."

19:55 - Drie maanden langer coronasteun voor bedrijven in nood

Bedrijven die last hebben van de coronacrisis, kunnen ook in het derde kwartaal rekenen op overheidssteun. Dat bevestigen Haagse bronnen. Belastingschulden die ondernemers in het afgelopen jaar hebben opgebouwd, kunnen ze over vijf jaar uitsmeren.

Vrijdag buigt de ministerraad zich over verlenging van het huidige coronasteunpakket, dat loopt tot eind juni. Werkgeversorganisaties drongen er eerder op aan de steun door te trekken tot het einde van het jaar. Omdat nog onduidelijk is hoe het coronavirus zich komende maanden verder ontwikkelt, verlengt het kabinet het huidige pakket eerst met drie maanden.

Nu de coronamaatregelen in stapjes worden afgebouwd, klimmen getroffen sectoren zoals winkels en horeca langzaam uit het dal. De verwachting is echter dat de economie deze zomer nog niet volledig is hersteld van de coronacrisis. Sommige bedrijven zijn waarschijnlijk nog maanden aangewezen op steun.

18:41 - Urk krijgt vaccinatielocatie

Urk krijgt een locatie waar mensen zich kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus. Die komt in sporthal De Vlechttuinen. De vaccinatielocatie op Urk wordt op 7 juni in gebruik genomen, laten de gemeente en GGD Flevoland weten.

Urkers konden zich de afgelopen maanden in De Vlechttuinen al laten testen op het coronavirus. De vorige testlocatie aan de haven van het voormalige eiland werd in januari door een menigte in brand gestoken.

Urk is de laatste gemeente in Flevoland die een vaccinatielocatie krijgt. Er zijn al prikplekken in Almere, Lelystad, Zeewolde, Dronten en Emmeloord.

18:27 - Meerdere prik- en teststraten vrijdag dicht vanwege windstoten

De kustprovincies krijgen vrijdag te maken met harde windstoten en daarom gaan op meerdere plekken uit voorzorg vaccinatielocaties en teststraten dicht.

Mensen kunnen voor hun prik op vrijdag onder meer niet terecht bij voormalig cruiseschip ss Rotterdam op Katendrecht in Rotterdam. Ook de prikplek naast winkelcentrum Koningshoek in Maassluis sluit tijdelijk. De teststraat in Zuidland gaat vrijdag dicht en gaat dinsdag, na Pinksteren, pas weer open. Alle afspraken worden verplaatst naar andere locaties, meldt de GGD Rotterdam-Rijnmond.

GGD regio Utrecht sluit de deuren van de testlocaties in Veenendaal, Vianen en Woerden.

Het KNMI waarschuwt vrijdag voor windstoten aan de kust. Daarom geldt code geel voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, de Waddeneilanden en het IJsselmeergebied. In het noordwesten van het land zijn in de middag en aan het begin van de avond windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur mogelijk.

Het is nog niet bekend of prik- en testlocaties in de andere regio's waar code geel geldt ook worden gesloten.

16:56 - Een op de zes studenten heeft coronazelftest aangevraagd

Een op de zes studenten uit het hoger onderwijs heeft een coronazelftest aangevraagd op de website van het ministerie van onderwijs. De laatste telling was dinsdag, meldt het ministerie. Het digitale portaal was toen tien dagen open.

Alle hogescholen en universiteiten die gefinancierd worden door de overheid zijn verbonden met de website zelftestonderwijs.nl. De in totaal 800.000 studenten kunnen twee testen per week aanvragen. Dat is niet verplicht. Ook zonder een negatieve testuitslag mogen ze in de collegebanken zitten. Het systeem is gebaseerd op vertrouwen, zei onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Universiteiten controleren hun medewerkers en studenten niet.

Sinds 8 mei is de website in de lucht. Sindsdien kreeg de site 180.000 aanvragen voor een zelftest. Van de aanvragers was 78 procent student en 22 procent medewerker. "We kunnen nog veel meer leveren dan nu wordt aangevraagd", zegt een woordvoerder van Van Engelshoven. "We sporen iedereen aan een test te doen."

De woordvoerder vermoedt dat minder studenten en medewerkers een aanvraag deden doordat de hogescholen en universiteiten tijdens de meivakantie dicht waren. Ook was er een lang weekend rond Hemelvaartsdag.

16:29 - Kamer wil bijna unaniem gratis coronatests voor de zomervakantie

De Tweede Kamer wil vrijwel unaniem dat mensen deze zomer gratis een test naar keuze kunnen laten doen om met vakantie te kunnen. Het kabinet is van mening dat vakantiegangers zelf hun test moeten betalen, maar op de Partij voor de Dieren na is geen enkele Kamerfractie het daarmee eens.

In een motie die donderdag werd aangenomen, wordt het kabinet gevraagd te kijken hoe mensen een gratis test kunnen krijgen voor hun zogenoemde digitaal groen certificaat van de Europese Unie. Met zo'n certificaat kunnen mensen aantonen dat ze negatief getest zijn op het virus, gevaccineerd zijn of al besmet zijn geweest met het virus. Het idee is dat deze groep geen nieuwe besmettingen zal veroorzaken op vakantie in de EU.

De Kamer vindt dat de test gratis moet zijn omdat deze zomer nog niet alle Nederlanders (volledig) gevaccineerd zijn. Met een negatieve coronatest kunnen ze binnen de EU alsnog op reis.

Wat de Kamer betreft moet gekeken worden of mensen zelf kunnen kiezen welke test ze laten doen. Ook de PCR-test moet een optie zijn. Zoals het nu geregeld is moeten daarvoor commerciële bedrijven worden ingeschakeld. Wie zich bij de GGD laat testen, krijgt geen bewijs dat de uitslag negatief was.

14:36 - Opnieuw forse daling van aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw fors gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1899 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 103 minder dan op woensdag en 250 minder dan op dinsdag.

Het is het laagste aantal opgenomen patiënten sinds 13 maart. Op 17 maart lagen er voor het laatst minder dan 2000 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

13:45 - Mensen in risicogroep vragen zich af waar prikuitnodiging blijft

Mensen met een medische indicatie die nog geen uitnodiging voor een coronaprik hebben gekregen zijn in verwarring, blijkt uit een rondgang langs patiëntenorganisaties. Donderdag meldde het RIVM dat zo'n 10 procent van de groep mensen met een medische indicatie deze week nog wachtte op een uitnodiging. "Mensen vragen zich af of ze vergeten zijn", aldus directeur van de Harteraad Anke Vervoord.

13:13 - Meerdere prikplekken in en rond Rotterdam vrijdag dicht om wind

Vanwege de verwachte harde wind vrijdag gaan meerdere vaccinatielocaties in en rond Rotterdam dicht. Mensen kunnen voor hun prik op vrijdag niet terecht bij voormalig cruiseschip ss Rotterdam en bij de prikplek naast winkelcentrum Koningshoek in Maassluis. De teststraat in Zuidland gaat dinsdag, na Pinksteren, pas weer open. Alle afspraken worden verplaatst naar andere locaties, meldt de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Het KNMI waarschuwt voor windstoten aan de kust vrijdag. Daarom geldt code geel voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, de Waddeneilanden en het IJsselmeergebied. In het noordwesten van het land zijn in de middag en aan het begin van de avond windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur mogelijk.

Het is nog niet bekend of vaccinatielocaties in de andere regio's waar code geel geldt ook worden gesloten.

12:33 - Dak- en thuislozen vanaf maandag ingeënt tegen corona

Dak- en thuislozen worden vanaf komende maandag ingeënt tegen het coronavirus, laat koepelorganisatie GGD GHOR weten. GGD-medewerkers en artsen zullen mensen prikken met het vaccin van Janssen. Dat gebeurt bij opvanglocaties en met mobiele prikteams.

Volgens de GGD leven naar schatting ongeveer 60.000 mensen zonder dak boven hun hoofd in Nederland. Tot dusver hebben maatschappelijke organisaties zoals opvangcentra en het Rode Kruis contact gelegd met ongeveer 25.000 van hen. Ook gemeenten, kerken en het Leger des Heils helpen mee om de lastig te bereiken groep in kaart te brengen.

In de eerste week worden ongeveer 10.000 dak- en thuislozen gevaccineerd, te beginnen in vijftien van de 25 GGD-regio's. Het gaat om de regio's Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Haaglanden, Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid, Flevoland, Zaanstreek-Waterland, IJsselland, Groningen, Drenthe, Hollands Noorden, Brabant-Zuidoost, Zuid Limburg en Limburg-Noord.

Het vaccineren van alle dak- en thuislozen zal een paar weken in beslag nemen, aldus een woordvoerster van de GGD.

12:28 - Duncan Laurence positief getest op corona, treedt niet op tijdens finale Songfestival

Duncan Laurence, die in 2019 namens Nederland het Eurovisie Songfestival won, is positief getest op corona. Dat maakt de Nederlandse organisatie van het festival bekend. Vanwege de isolatieperiode van tenminste zeven dagen zal Duncan zaterdagavond niet live in Ahoy kunnen optreden, maar wel in een andere vorm acte de présence geven.

11:54 - WHO: goedgekeurde coronavaccins werken tegen alle varianten

De coronavaccins die tot dusver goedgekeurd zijn, werken goed tegen alle bekende varianten van het coronavirus, waaronder ook de variant die momenteel veel rondgaat in India. Dat zegt een van de directeuren van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.

"Alle varianten van het coronavirus die tot nu toe zijn opgedoken reageren op beschikbare, goedgekeurde vaccins", zei Hans Kluge. De Belgische arts zit namens Europa in het bestuur van de WHO.

Het aantal nieuwe coronagevallen in Europa is in de afgelopen maand met 60 procent gedaald, aldus Kluge. "Maar deze vooruitgang is kwetsbaar. We zijn eerder in deze situatie geweest. Laten we niet dezelfde fouten maken als vorig jaar. Daardoor kon het coronavirus weer de kop opsteken en kregen het zorgstelsel, de gemeenschap en de economie de volle laag. We zijn door schade en schande wijs geworden. We gaan nu de goede kant op, maar we moeten goed blijven letten op het virus dat in Europa 1,2 miljoen levens heeft geëist. Dat staat gelijk aan de volledige bevolking van Brussel."

11:29 - Mensen uit 1966 kunnen afspraak maken voor coronavaccinatie

Mensen die zijn geboren in 1966 zijn aan de beurt voor vaccinatie tegen het coronavirus. Ze kunnen online een afspraak maken voor de prik, liet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag weten. Deze groep krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.

In totaal krijgen ruim 250.000 mensen de uitnodiging. Volgens de planning komt die vrijdag met de post binnen. Vanaf dat moment kunnen de vijftigers die zich willen laten vaccineren ook telefonisch een afspraak maken met de GGD. Dat kan een dag eerder al via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Sommige mensen krijgen een dubbele uitnodiging. Dat kan bijvoorbeeld als ze tot een groep behoren die met voorrang is gevaccineerd, zoals zorgpersoneel. "Wie al gevaccineerd is, kan de dubbele uitnodiging als niet verzonden beschouwen", aldus het RIVM.

09:54 - 10 procent kwetsbare mensen deze week uitgenodigd voor prik

Circa 10 procent van de mensen met een medische indicatie ontvangt deze week een uitnodiging voor vaccinatie tegen het coronavirus, of heeft die in de afgelopen dagen ontvangen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt dat naar aanleiding van een bericht in het AD. Het instituut is zelf tevreden over de gang van zaken. "Het was een heel grote logistieke operatie. We hebben in korte tijd 1,54 miljoen uitnodigingen verstuurd, daar waren we blij mee", zegt een woordvoerster.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge meldde afgelopen weekend dat "iedereen met een medische indicatie tussen 18-60 jaar die elk jaar de griepprik krijgt, is uitgenodigd". Dat bleek nog niet helemaal te kloppen. Het RIVM meldde toen al dat sommige mensen de brief nog moesten krijgen. Donderdag werd duidelijk dat het om ongeveer één op de tien mensen uit deze kwetsbare groep ging. Dat was begin deze week de stand van zaken. Inmiddels zal ongeveer de helft van deze mensen de brief nu binnen hebben, schat de woordvoerster.

In de tussentijd hebben ook gezonde vijftigers al de kans om een afspraak te maken. Daartoe is besloten om het vaccinatietempo er goed in te houden. Momenteel mogen mensen die zijn geboren in 1965 een afspraak maken.

07:19 - 'Stijging aantal coronabesmettingen Sint Maarten alarmerend'

De minister van Volksgezondheid op Sint Maarten, Omar Ottley, noemt de stijging van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen dagen ‘alarmerend’. Sint Maarten kende wekenlang een zeer beperkt aantal besmettingen en ook het aantal overleden coronapatiënten is al maanden gelijk (27). Maar in de afgelopen drie dagen zijn er 44 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd.

Daarmee is het totaal aantal besmettingen gestegen naar 63. Ottley vindt dat een zorgwekkende stijging. Hij bereidt "harde maatregelen" voor die de bevolking moeten beschermen. Nog niet bekend is wat die maatregelen inhouden.

De overheid probeert al weken de bevolking te motiveren zich te laten vaccineren, maar er zijn nog steeds veel mensen die geen prik zijn gaan halen. In de vaccinatiecentra kunnen mensen zonder afspraak naar binnen (‘walk-in’), sommige centra zijn ook ’s avonds open en er wordt geëxperimenteerd met ‘pop-up’-vaccinatiecentra. Het lijkt echter weinig uit te halen.

Het eiland heeft als doel 85 procent van de volwassen bevolking te vaccineren. Dat zijn ruim 44.000 personen. Tot nu toe zijn echter pas ruim 15.000 mensen gevaccineerd, minder dan 35 procent. Ter vergelijking: op Curaçao heeft meer dan twee derde van de volwassen bevolking minstens één prik gehad, op Bonaire meer dan 70 

06:00 - Bibliotheken mogen weer mensen ontvangen

Na maanden gesloten te zijn geweest mogen de bibliotheken donderdag weer open. De bibliotheken maakten in eerste instantie geen deel uit van de versoepelingen van deze week, maar de Tweede Kamer drong erop aan.

Voor de mensen die weer boeken willen lenen, gelden er wel een aantal voorwaarden. Zo moeten bezoekers een mondkapje dragen en een mandje gebruiken. Daarnaast mogen bibliotheken maximaal één persoon per 25 vierkante meter ontvangen, exclusief het personeel. Ook wordt er een gezondheidscheck gedaan voordat mensen naar binnen mogen en moeten bezoekers zich laten registreren.

Sinds woensdag zijn onder meer sportscholen, zwembaden en plekken in de open lucht zoals pretparken weer open. Omdat de procedure voor de bibliotheken later in gang werd gezet, volgt de opening een dag later.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.