Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Experts: QR-code voor toegang en reizen nog lang nodig

LIVEBLOG | Experts: QR-code voor toegang en reizen nog lang nodig

Milieu en Gezondheid

3 aug 2021, 07:45

Na weken van stijging lijkt het weer de goede kant op te gaan met de coronacijfers. Het aantal positieve tests daalt, het R-getal is ruim onder de 1 en ook kleuren minder regio's dieprood. Ondertussen blijven ziekenhuizen wel druk met coronapatiënten. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 2.263, dat is lager dan het weekgemiddelde (3.001)

  • Op zondag 1 augustus testte 11,6 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 719, dat zijn er evenveel als op maandag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 199, dat zijn er 2 meer dan op maandag.

  • Op dinsdag zijn er 3 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.832 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 21.075.870 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 19.19 - Experts: QR-code voor toegang en reizen nog lang nodig

Nederlanders zullen nog zeker tot na komende winter gebruik moeten maken van QR-codes om te reizen en om toegang te krijgen tot evenementen en uitgaansgelegenheden. Dat is de verwachting van verschillende virologen en epidemiologen waar BNR mee sprak. OMT-leden laten desgevraagd weten dat over de kwestie de komende weken gesproken wordt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan nog niet zeggen wanneer het systeem met QR-codes losgelaten kan worden.

De QR-codes kunnen worden gebruikt om aan te tonen dat iemand volledig tegen het coronavirus is gevaccineerd, of negatief is getest. Daarmee kan bijvoorbeeld toegang worden verkregen tot voetbalwedstrijden en andere evenementen en kan een QR-code vereist zijn voor reizen binnen de EU.

Update 17.14 - Zandvoort gaat gewoon door met voorbereidingen Grand Prix

De gemeente Zandvoort en evenementenorganisatie Zandvoort Beyond gaan gewoon door met de voorbereidingen voor de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix, die in het eerste weekend van september in de badplaats wordt verreden. Zandvoort verwacht op 3, 4 en 5 september 105.000 bezoekers per dag.

Het kabinet kan op 13 augustus besluiten nog met nieuwe, strenge coronaregels voor evenementen in september komen. "Niemand weet wat het wordt. We wachten af en ondertussen gaan we op volle kracht vooruit", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Update 17.04 - Uitmarkt in aangepaste vorm op Museumplein

De Uitmarkt in Amsterdam, die wordt gezien als de landelijke opening van het theaterseizoen, heeft op 27, 28 en 29 augustus plaats in een aan de coronacrisis aangepaste vorm op het Museumplein. Voor tv-kijkers wordt er tijdens speciale uitzendingen geschakeld naar diverse culturele locaties ook elders in het hele land, waar vandaan onder anderen Plien en Bianca en Anne Wil Blankers hun bijdragen zullen leveren.

Op de eerste avond staat het werk van de popgroep Doe Maar centraal. Artiesten als Jamai, O’G3NE, Ruth Jacott en Rob Dekay brengen dat ten gehore, archiefbeelden van concerten van de legendarische groep vullen het geheel aan.

Wie op een van de avonden aanwezig wil zijn op het Museumplein, moet wel reserveren voor een zitplaats en een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag meebrengen.

Update 16.44 - Relatief veel mensen besmet geraakt op vakantie

Nu het hele land zomervakantie viert en de eerste vakantiegangers weer terug in Nederland zijn, stijgt het aantal mensen dat tijdens de reis het coronavirus heeft opgelopen. Van de mensen die vorige week positief testten op het virus, zijn er zeker 776 besmet geraakt tijdens de vakantie. Het werkelijke aantal kan hoger zijn.

Van lang niet alle mensen die positief testen is de besmettingsbron bekend. Dat komt voor een deel doordat GGD'en te weinig mensen hebben om bij iedereen bron- en contactonderzoek te doen. Bovendien zijn er veel mensen die niet weten waar ze het virus hebben opgelopen. Bij ongeveer 40 procent van de mensen die afgelopen week positief testten, is de "setting van besmetting" wel vastgesteld.

Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is zo'n 10 procent besmet geraakt tijdens een reis of vakantie. Vorige week ging het om 8 procent en nog een week eerder om 5 procent. Van alle mensen die sinds begin april positief testten, was de vakantie in 1,8 procent van de gevallen de bron.

Bijna een kwart van de besmette vakantiegangers is in de afgelopen twee weken in Griekenland geweest, wat betekent dat er een kans is dat ze daar het virus hebben opgelopen. Sinds april is 'slechts' 10 procent van de positief geteste mensen kort ervoor in dat land geweest. Bijna 17 procent van de mensen die afgelopen week positief testten, was onlangs in Spanje en bijna 16 procent in Frankrijk.

De thuissituatie blijft de belangrijkste plek waar mensen besmet raken. Dit leidde afgelopen week tot bijna 55 procent van de besmettingen waar de bron bekend is.

Update 16.30 - R-getal ver onder de 1

Afgelopen week kelderde het aantal positieve coronatests met ruim 44 procent. In een week tijd werden bij 21.005 mensen het virus vastgesteld. Dat meldt het RIVM in de wekelijkse update. Het R-getal zakte verder naar beneden, tot 0,69.

Update 14:25 - Coronabezetting in ziekenhuizen gelijk gebleven: 719 patiënten

Na drie weken van aaneengesloten stijgingen is het aantal opgenomen coronapatiënten vandaag gestabiliseerd, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen in de ziekenhuizen nu 719 mensen met corona, dat zijn er evenveel als gisteren.

Begin juli lagen er nog iets meer dan 200 coronapatiënten in de hospitalen, maar door de geëxplodeerde besmettingscijfers is de bezetting sindsdien dus zo'n 500 mensen toegenomen. 199 coronapatiënten hebben op dit moment intensieve zorg nodig, twee meer dan op gisteren. Dat is het hoogste aantal sinds 21 juni.

Premier Mark Rutte voorspelde eerder dat de druk op de ziekenhuizen deze week stopt. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests al een tijdje daalt. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) sprak vorige maand de verwachting uit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten zou oplopen tot ongeveer 800.

Update 12:20 - Meer dan duizend meldingen van menstruatieproblemen na prik

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe meer dan duizend meldingen van menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie ontvangen. Het gaat om klachten zoals het uitblijven van de menstruatie, heviger menstruatie, doorbraakbloedingen en bloedingen na de overgang.

Het is de eerste keer dat Lareb rapporteert over de gemelde menstruatiestoornissen. Het is nog niet duidelijk of het gaat om bijwerkingen van de coronavaccins, aldus Lareb. De meldingen worden volgens het bijwerkingencentrum nader onderzocht. "Dit soort menstruatiestoornissen komen normaal ook veel voor", benadrukt directeur Agnes Kant.

Als veel mensen een vaccin krijgen, zullen zich dus ook veel mensen melden met menstruatiestoornissen, die ze anders mogelijk ook hadden gehad. Anderzijds wordt niet elke menstruatieklacht gemeld, aldus Kant. "Dus het kan ook zijn dat er wel iets van een bijwerking speelt, misschien iets hormonaals. We kunnen er nog niet veel over zeggen."

Update 11:45 - Kerkganger krijgt 80 uur werkstaf voor inrijden op journalist

De politierechter in Lelystad heeft Jacob B. (35) vandaag tot een werkstraf van tachtig uur veroordeeld voor het inrijden op een PowNed-verslaggever. Dat gebeurde op zondag 28 maart bij de Sionkerk in zijn woonplaats Urk. De journalist was waar samen met een cameraman om verslag te doen van een kerkdienst die ondanks de coronaregels doorging.

De verslaggever stond op een parkeervak toen Jacob B. met zijn dochter kwam aanrijden en vervolgens zijn auto in het bewuste vak parkeerde. De journalist moest wegspringen. Hij zegt dat de auto zijn knie heeft geraakt, maar dat is volgens de rechter niet komen vast te staan. Nadat Jacob B. was uitgestapt, sloeg hij de microfoon uit de handen van de verslaggever.

De agressieve kerkganger is zich van geen kwaad bewust, verklaarde hij bij de politierechter. Hij zegt dat hij bij de kerk aankwam, een paar lege parkeervakken zag en daar wilde parkeren. Terwijl hij in zijn spiegels naar een daar aanwezige agent keek, reed hij het vak in, aldus zijn verklaring, zonder dat hij de journalist had gezien.

De rechter geloofde dat niet. Van per ongeluk aanrijden is geen sprake geweest, aldus de rechter. "U bent willens en wetens doorgereden en hebt de kans aanvaard dat u de verslaggever zou verwonden. Het had ook veel slechter kunnen aflopen." Volgens de politierechter heeft Jacob B. ook gezien dat het een journalist was op wie hij inreed.

Update 07:50 - Druk op zorg blijft toenemen, maar omslagpunt mogelijk bereikt

Ondanks de snel dalende besmettingscijfers blijft de druk op de zorg nog wel toenemen. Het aantal ziekenhuisopnames is verder gestegen, hoewel daar misschien ook een omslagpunt bereikt is, meldt gezondheidsdienst RIVM waarschijnlijk later vandaag in de wekelijkse corona-update.

Het aantal opgenomen coronapatiënten komt mogelijk uit op ongeveer 700, tegen 538 een week eerder. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is de laatste paar dagen wel wat stabieler. Verder stijgt het aantal sterfgevallen dat afgelopen week is gemeld hoogstwaarschijnlijk tot ongeveer dertig. Vorige week meldde het RIVM 21 coronadoden en de week daarvoor waren dat er nog 14.

Update 07:30 - Afgelopen week waarschijnlijk 20.000 tot 22.000 positieve tests

Gezondheidsdienst RIVM komt vanmiddag weer met de wekelijkse corona-update. Daaruit blijkt dat steeds minder mensen het coronavirus oplopen. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 20.000 tot 22.000 mensen in ons land positief getest. Vorige week waren dat er nog 37.343, in de week daarvoor ging het zelfs nog om 69.731 besmettingen.

In de zes dagen na de laatste update zijn 18.774 positieve tests geregistreerd, dat zijn er gemiddeld 3.129 per dag. Als de daling van de afgelopen tijd doorzet, kan dat betekenen dat het weekcijfer nu ergens tussen de 21.000 en 22.000 bevestigde gevallen zou kunnen uitkomen. Dat zou opnieuw een daling van ongeveer 40 procent op weekbasis betekenen.

Het RIVM berekent vandaag ook het nieuwe reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt. Dat cijfer stond een paar weken geleden nog op 3, maar was afgelopen vrijdag gezakt naar 0,7. Bij een waarde onder de 1 de uitbraak langzaamaan doven. Het R-getal geeft wel altijd de situatie van twee weken geleden aan.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.