Milieu en Gezondheid
8 juli 2021, 06:24
Na een lange daling van het aantal coronabesmettingen in Nederland, lopen de cijfers sinds vorige week weer op. De lockdown brengt veel vrijheid met zich mee en dat zorgt kennelijk voor meer besmettingen. Als de besmettingsgraad "te zeer oploopt" door de deltavariant, zijn festivals "niet meer veilig te organiseren", zei demissionair minister Hugo de Jonge. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 5.475, dat is hoger dan het weekgemiddelde (2.308)
Op dinsdag 6 juli testte 11 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 196, dat zijn er 10 minder dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 90, dat zijn er 14 minder dan op woensdag
Op donderdag zijn er 2 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.762 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 17.277.702 coronavaccins toegediend. Op 4 juli waren in totaal 6.497.033 mensen volledig gevaccineerd, 4.360.388 mensen zijn gedeeltelijk beschermd tegen het virus
Portugal neemt maatregelen na een snelle stijging van het aantal coronagevallen. Vakantiegangers die in een hotel of andere accommodatie willen verblijven, hebben een negatieve coronatest nodig, een vaccinatiebewijs of een document dat ze zijn hersteld.
De regel geldt ook als je vrijdagavond of in het weekend binnen wil eten in een restaurant in gemeenten met een grote kans op een coronabesmetting, zoals de hoofdstad Lissabon en de tweede stad Porto. Als bewijs kun je het digitale certificaat van de Europese Unie gebruiken. In hotels zijn sneltests beschikbaar.
Daarnaast wordt de avondklok, die al in 45 gemeenten gold, uitgebreid naar nog eens vijftien gemeenten, waaronder het bij toeristen populaire Faro in de Algarve.
Portugal met zijn 10 miljoen inwoners telde donderdag ruim 3000 nieuwe infecties, vooral bij niet-gevaccineerde jongeren. Inmiddels gaat het bij de besmettingen weer om aantallen die ook werden geregistreerd in februari, toen in Portugal een strenge lockdown van kracht was.
De Alliantie van Evenementenbouwers vindt de plannen van het kabinet om meerdaagse evenementen mogelijk af te blazen "zuur en onnodig", zo vertelt woordvoerder Jolanda Jansen aan het ANP.
Vanwege het snel stijgende aantal positieve coronatests overweegt het kabinet meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. Een besluit daarover valt vrijdagochtend, als de verantwoordelijke ministers hebben gesproken over een spoedadvies van het Outbreak Management Team.
"Wij hebben als sector heel hard gewerkt aan die Fieldlab-evenementen en we hebben daarmee echt laten zien dat het kan", vertelt Jansen. Volgens haar zijn er in totaal 129.000 mensen bij de evenementen geweest en er waren 103 coronabesmettingen. "Nu lijkt het alsof een aantal partijen - volgens de media vooral de horeca - zich niet aan de afspraken houden met testen voor toegang. Dan wordt iedereen over één kam geschoren."
Op de vier Friese Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland heeft 72 procent van de jongeren van 12 tot 18 jaar zijn eerste coronavaccinatie gekregen. Van de in totaal 593 jongeren van 12 tot 18 jaar op de eilanden hebben er 429 de eerste prik gehaald, laat GGD Friesland weten. Van alle eilanden was de opkomst op Vlieland met zo'n 58 procent het laagst.
Volgens een woordvoerder van de GGD gaat het om 170 van de 220 jongeren op Ameland (77 procent), 31 van de 41 jongeren op Schiermonnikoog (76 procent), 190 van de 266 jongeren op Terschelling (71 procent) en 38 van de 66 jongeren op Vlieland (58 procent). Jongeren die bijvoorbeeld ziek waren toen GGD Friesland langskwam, kunnen nog steeds een eerste vaccinatie krijgen. "Maar dan moeten ze wel aan wal gaan om zich hier te laten vaccineren, op een van de vaste priklocaties."
Jongeren op de eilanden Texel, Schiermonnikoog en Ameland konden vorige week al hun eerste prik krijgen, waardoor zij over vier weken hun tweede prik kunnen hebben. Voor jongeren op Vlieland is dit een week later, omdat zij pas op woensdag voor het eerst zijn geprikt. Dat komt doordat GGD Friesland vorige week langs de Waddeneilanden ging om volwassenen te vaccineren, maar besloot om ook jongeren vanaf 12 jaar te vaccineren toen zorgminister De Jonge dit besluit op woensdag 30 juni naar buiten bracht. Dat besluit kwam voor Vlieland, waar het team vorige week maandag al was, net te laat. Op de vier Friese Waddeneilanden hoeven jongeren geen afspraak te maken om zich te laten vaccineren. Ook hebben zij geen uitnodigingsbrief nodig, een identiteitsbewijs of burgerservicenummer is voldoende. De vaccinatiemogelijkheid geldt alleen voor jongeren die op het eiland wonen en hier ingeschreven staan. Dat betekent dat jongeren die er vakantie vieren niet in aanmerking komen voor een prik.
Het aantal jongeren dat in de Enschedese nachtclub Aspen Valley het coronavirus heeft opgelopen, is opnieuw gestegen. Er zijn 195 coronabesmettingen bekend die zijn opgelopen in de nachtclub op 26 juni. Naar schatting waren er zo'n 600 jongeren aanwezig die zaterdagavond. GGD Twente heeft de bron van de uitbraak nog niet kunnen vinden, zegt een woordvoerder.
"Het bron- en contactonderzoek loopt nog", vertelt de zegsvrouw. "Dus er kunnen nog meer gevallen bijkomen." Hoe de uitbraak heeft kunnen plaatsvinden, terwijl de club gebruikmaakte van de CoronaCheck-app, is nog steeds niet bekend volgens de GGD. Ook wordt nog door het RIVM onderzocht om welke varianten van het coronavirus het gaat.
Bijna iedereen die kampt met langdurige klachten na een coronabesmetting, ervaart daar grote gevolgen van. Een derde van de 1741 mensen met langdurige Covid (Long Covid) die meedoen aan onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zegt niet te kunnen werken door de klachten. Bijna de helft (46 procent) werkt minder dan gebruikelijk.
De overgrote meerderheid van de mensen die langdurig last houden van coronaklachten, is in eerste instantie niet heel ziek geweest. Slechts 5 procent is in het ziekenhuis opgenomen geweest. Voor de overige 95 procent was de ziekte in de acute fase relatief mild. Daarna hielden ze echter veel last van klachten.
Vermoeidheid komt het vaakst voor, zo blijkt uit de eerste resultaten van het nog lopende onderzoek. Daar heeft 90 procent van de ondervraagden met langdurige Covid last van. Daarna volgen concentratieproblemen (74 procent) en kortademigheid (70 procent). Bijna iedereen noemt de impact van langdurige Covid groot.
Gemiddeld hielden de deelnemers 7 maanden last van klachten. Het is nog onbekend of de Delta-variant van het virus andere langetermijnklachten geeft dan eerdere varianten. Ook weet het instituut nog niet of er verschillen zijn tussen volwassenen en kinderen.
Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt sneller en sneller. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 5475 positieve tests gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds 14 mei.
Op woensdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meer dan 3600 nieuwe gevallen en de dag ervoor waren ruim 2200 positieve tests geregistreerd. Precies een week geleden, op 1 juli, kwamen er slechts 826 nieuwe gevallen bij. Dat betekent dat het aantal positieve tests in een week tijd bijna is verzevenvoudigd. Zo'n snelle stijging is niet eerder voorgekomen.
In de afgelopen zeven dagen zijn 16.153 bevestigde besmettingen gemeld. Nog maar een paar dagen geleden waren er zo'n 4.000 tot 5.000 meldingen in een week.
Zes op de tien mensen vinden dat het kabinet de coronamaatregelen te snel heeft losgelaten. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 20.000 leden van het Opiniepanel. Nu het aantal coronabesmettingen sterk stijgt, nemen voor het eerst dit jaar ook zorgen toe over het coronavirus.
Bij veel mensen leeft het gevoel dat de versoepelingen van eind juni, zoals het heropenen van kroegen en discotheken, te vroeg zijn ingegaan. Vooral veelal ongevaccineerde jongeren hebben daarmee te veel vrijheid gekregen, zeggen ondervraagden tegen EenVandaag.
Voor Nederland verandert voorlopig weinig op de Europese coronakaart. Grote delen van het land staan op oranje, een paar provincies staan op groen. De enige verandering op de nieuwe kaart, die donderdag is gepubliceerd, is dat Groningen van groen naar oranje is gegaan.
Als het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, kunnen delen van Nederland op de kaart van volgende week wel een andere kleur krijgen. Landen kunnen de kaart gebruiken om maatregelen te nemen, zoals een inreisbeperking of een quarantaineplicht.
De kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Nederlandse RIVM, is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. De organisatie kijkt ook naar het percentage positieve tests. De huidige stijging begon ongeveer een week geleden. De week ervoor houdt het niveau van Nederland in de Europese gegevens voorlopig nog laag.
De grootste brandhaarden zijn Amsterdam, Groningen, Kennemerland en Twente. Ook Rotterdam-Rijnmond, Utrecht en Hollands Midden tellen de laatste dagen veel nieuwe gevallen.
Nederlandse vakantieparken krijgen de laatste paar weken veel meer lastminuteboekingen. Zo zag Landal GreenParks dat aantal stijgen en TopParken registreerde afgelopen week een piek.
Volgens de vakantieparken bereiden vakantiegangers zich voor op maatregelen door de coronapandemie, zoals het op rood komen van een land. "De groep die nu nog moet boeken, kiest vanwege situaties in het buitenland voor een bestemming dichtbij", aldus een zegsvrouw van Landal.
De afgelopen tijd lopen de coronabesmettingen in Nederland weer op. Dat zou kunnen betekenen dat Nederland als land op rood wordt gezet, waardoor Nederlanders die een vakantie in het buitenland gepland hadden toch in eigen land moeten blijven. Maar ook worden de reisadviezen voor andere landen weer verscherpt vanwege oplopende besmettingen daar, waardoor men er niet meer zomaar naartoe mag.
De snelle stijging van het aantal positieve coronatests is nog niet terug te zien in de ziekenhuizen. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten is gezakt tot onder de 200. Voor het eerst sinds 13 september, bijna tien maanden geleden, komt dat aantal onder die grens uit.
In totaal behandelen ziekenhuizen nu 196 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er tien minder dan op woensdag. Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen steeg met vier naar 106. Op de intensive cares liggen nog 90 coronapatiënten, 14 minder dan de dag ervoor. Dat is het laagste aantal sinds 21 september.
Precies twee maanden geleden, op 8 mei, behandelden de ziekenhuizen bijna 2500 coronapatiënten, van wie 1700 op de verpleegafdelingen en bijna 800 op de intensive cares.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet nog steeds niet precies wat er misgaat bij het vastleggen van de gezette coronavaccinaties in het centrale register. "Er wordt nog onderzoek gedaan", aldus een woordvoerster. Op dit moment staat volgens het RIVM zo'n 22 procent van de gezette prikken door huisartsen of in zorginstellingen nog niet in het register.
Het RIVM is al weken bezig, samen met huisartsen en zorginstellingen, om het register op orde te krijgen. Zo zijn zorgverleners er in speciale belrondes op gewezen dat ze de prikken door moeten voeren in het landelijke register. Volgens een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gaat het invoeren van de vaccinaties aan de kant van de huisartsen op dit moment "gewoon goed. Registreren is voor huisartsen iets heel gewoons. We hebben geen reden om aan te nemen dat er moedwillig wordt vertraagd." Huisartsen vinken dus de juiste vakjes aan, maar daarna lijkt er iets nog niet goed te gaan. De LHV werkt samen met het RIVM aan een oplossing.
Wanneer het probleem helemaal moet zijn verholpen, kan de woordvoerster van het RIVM niet zeggen, maar het gaat "gestaag vooruit". "Als er meer informatie is, dan melden we het." Het bijhouden van de vaccinaties in het centrale register is volgens het instituut belangrijk, onder meer voor de evaluatie van het vaccinatieprogramma.
In Duitsland hebben bijna 4000 mensen na volledig te zijn ingeënt tegen het coronavirus toch last gekregen van ziekteverschijnselen. Dat becijferde gezondheidsinstituut RKI, dat benadrukt dat vaccins zeer effectief zijn. Het overgrote deel van de coronapatiënten was de afgelopen maanden niet ingeënt.
Het RKI, de Duitse tegenhanger van het Nederlandse RIVM, registreerde tot dusver 3806 gevallen van 'vaccindoorbraken'. Mensen kregen dan minstens twee weken nadat ze helemaal waren ingeënt toch klachten door een coronabesmetting. Het gaat om een fractie van de circa 975.000 ziektegevallen die waren gemeld in dezelfde periode.
Mensen die te horen krijgen dat ze het coronavirus hebben opgelopen, moeten in sommige regio's zelf de mensen waarschuwen met wie ze contact hebben gehad. De GGD heeft het daar te druk voor vanwege het oplopende aantal positieve tests. Alleen de positief geteste mensen zelf worden benaderd, en eventueel contactpersonen met grote risico's.
Meerdere regio's hebben deze week een stapje terug moeten doen, van volledig bron- en contactonderzoek naar 'risicogestuurd bron- en contactonderzoek'. De landelijke koepel GGD GHOR Nederland kan niet aangeven om welke regio's het gaat, omdat het per dag kan verschillen.
Ook bij de teststraten wordt het steeds drukker, het aantal afspraken stijgt volgens de GGD explosief. Iedereen kan zich nog wel binnen 24 uur laten testen, maar dat kan niet altijd op de gewenste locatie en op het gewenste tijdstip. "Dat betekent dat je misschien genoodzaakt bent om verder te reizen dan je zou willen, dat moet je helaas op de koop toe nemen. Maar het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk getest wordt", aldus GGD GHOR Nederland. Volgens de organisatie verschilt de drukte per regio en per dag, maar is er nog steeds genoeg capaciteit.
Sommige nachtclubs sluiten uit voorzorg hun deuren om de veiligheid van bezoekers en medewerkers te garanderen, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Clubs maken die keuze vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in het land en enkele meldingen van besmettingen in nachtclubs sinds deze op 26 juni weer open mogen. Hoewel meerdere eigenaren hiervoor kiezen, is dit volgens KHN geen trend.
"Uiteindelijk maken horecaondernemers zelf deze afweging," zegt een woordvoerder. Volgens de zegsman kiezen ook genoeg clubs ervoor om open te blijven. Dat is met behulp van coronatoegangsbewijzen, die bezoekers kunnen laten zien in de CoronaCheck-app, weer mogelijk. "Op veel plaatsen was de testcapaciteit afgelopen weekend veel beter geregeld en ook de app werkte goed", zegt de woordvoerder.
Kinderen die zijn geboren in 2007 kunnen vanaf nu een afspraak maken om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat meldt zorgminister Hugo de Jonge. Hij benadrukt dat de kinderen in overleg met hun ouders de keuze kunnen maken of ze geprikt willen worden.
Een vaccinatie inplannen kan donderdagochtend vanaf 10.00 uur via coronavaccinatie-afspraak.nl of telefonisch via 0800-7070.
Nederlandse vakantiegangers lopen onbewust het risico niet-verzekerd op reis te gaan. Vergelijkingssite Pricewise meldt op basis van een eigen peiling dat bijna de helft van de mensen niet weet dat er verzekeraars zijn die niets dekken bij code oranje.
Volgens de prijsvergelijker denken mensen dat in een land waar code oranje geldt alleen corona-gerelateerde schade niet wordt gedekt, zoals medische kosten of extra overnachtingen. Dat geldt inderdaad voor een aantal reisverzekeringen. Maar een kwart dekt helemaal niets bij code oranje. Je draait dan zelf op voor schade of kosten.
De vergelijkingssite wijst erop dat code oranje niet per se met corona te maken heeft, maar al veel langer bestaat, bijvoorbeeld om het risico aan te geven op natuurgeweld of criminaliteit in een land.
Mensen die al langer dan twee weken volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus hoeven zich vanaf donderdag niet meer te houden aan het quarantaine-advies als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is geraakt. Tot dusver was het advies dat iedereen met bijvoorbeeld een positief getest gezinslid in quarantaine gaat, gevaccineerd of niet.
Volgens het Outbreak Management Team (OMT) "komt er steeds meer bewijs" dat gevaccineerden die toch corona hebben opgelopen minder besmettelijk zijn voor hun omgeving. Dit geldt ook voor mensen die minder dan zes maanden geleden een besmetting hebben doorgemaakt en mensen voor wie hun besmetting langer geleden was, maar die minimaal eenmaal zijn gevaccineerd. Al deze groepen hoeven niet meer in quarantaine nadat ze in contact zijn geweest met een besmet iemand.
Ze moeten wel alert blijven op klachten en zich bij klachten laten testen, aldus het OMT. Voor gevaccineerde huisgenoten van een besmet iemand blijft het advies om zich na vijf dagen te laten testen, ook als ze geen klachten hebben. De GGD blijft bron- en contactonderzoek uitvoeren.
Een Europees reisadvies over Nederland, dat binnenkort verwacht wordt, kan volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog wel eens tegenvallen. Nu kleurt Nederland vooral geel en zelfs deels groen, waardoor er geen grote reisbeperkingen gelden voor Nederlanders. Maar vanwege de snel toenemende coronabesmettingen zou die kleurcode weleens naar 'rood' of zelfs 'donkerrood' kunnen gaan, waardoor Nederlandse reizigers mogelijk eerst in quarantaine moeten in het land van aankomst.
De Europese gezondheidsdienst ECDC baseert de kleurcodes van alle EU-lidstaten onder meer op het gemiddelde aantal positieve tests van de afgelopen veertien dagen. De kaart wordt iedere donderdag bijgewerkt. De Jonge verwacht nog niet dat de eerstvolgende update gevolgen heeft voor Nederland, maar die daarop waarschijnlijk wel.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.