Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft vrijwel gelijk

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft vrijwel gelijk

Milieu en Gezondheid

6 sep 2021, 06:57

De daling van de coronacijfers is gestokt: zowel het aantal besmettingen als ziekenhuisopnames neemt nauwelijks meer af. Het kabinet heeft de maatregelen ondertussen tot 20 september verlengd. Komen daarna de langgewenste versoepelingen? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Nieuw bevestigde coronabesmettingen op maandag: 2.151, dat is lager dan het weekgemiddelde (2.539)

  • Op zaterdag 4 september testte 10,3 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 682, dat zijn er 2 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 220, dat zijn er 7 meer dan op zondag

  • Op maandag zijn sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.040 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 23.013.287 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 16:38 - AOb: veel leerkrachten niet gerust op ventilatie tegen corona

Veel leerkrachten in het mbo, hbo en wo voelen zich in deze coronatijd nog steeds niet echt veilig op de werkplek, aldus onderwijsbond AOb op basis van een eigen enquête onder 2500 personen. Er is vooral ongerustheid over de ventilatie in de lokalen en collegezalen. Circa 20 procent is er wel gerust op, maar 70 procent denkt er anders over.

Bijna alle werknemers in genoemde onderwijssectoren zijn overigens wel tegen corona geprikt, aldus de AOb: van 92 procent in het mbo tot 97 procent in het wetenschappelijk onderwijs.

Meer dan de helft van de mensen die de enquête invulden verwacht verder dit najaar nog fysiek én online les te geven. De percentages lopen van 50 procent in het mbo tot 70 procent op de universiteiten. De deelnemers geven twee redenen aan: het voorkomen van het doorgeven van besmettingen en de voordelen die digitaal onderwijs ook biedt.

Update 15:50 - Toezichthouder EMA beoordeelt aanvullende prik met Pfizer-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onderzoekt of het helpt om mensen een extra prik met het coronavaccin van Pfizer en BioNTech te geven. De toezichthouder verwacht binnen een paar weken een oordeel klaar te hebben. De extra prik zou zes maanden na de laatste prik moeten worden gegeven, omdat dan de bescherming tegen het coronavirus wat zou verzwakken.

Update 15:36 - Ruim 2100 nieuwe coronagevallen, gemiddelde blijft gelijk

Het aantal coronagevallen in Nederland gaat niet omhoog en niet omlaag. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 2151 positieve tests geregistreerd, vrijwel evenveel als precies een week geleden. Daardoor blijkt ook het gemiddelde zo goed als gelijk.

In de afgelopen zeven dagen zijn 17.713 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op ongeveer 2530 per dag. In de zeven dagen ervoor kreeg het RIVM 17.635 meldingen, gemiddeld 2519 per dag. Dat is een stijging van 0,4 procent.

Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kregen 126 inwoners te horen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Voor Amsterdam is dat het laagste aantal sinds 2 augustus. In Rotterdam waren er 99 positieve tests en voor die stad is dat het laagste aantal sinds 10 augustus. Daarna volgen Den Haag (80), Utrecht (56) en Zaanstad (48). In 69 gemeenten testte geen enkele inwoner positief.

Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Het gaat om inwoners van de gemeenten Zaanstad, Venlo en Landerd. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, duurt het even voor dit is gemeld en verwerkt. Een overlijden in het weekeinde wordt doorgaans in de loop van maandag gemeld en staat dan in de cijfers van dinsdag.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM bericht van het overlijden van 42 coronapatiënten. Nederland zit sinds begin augustus op dat niveau. Het is iets hoger dan het aantal sterfgevallen in juni en juli, maar het valt in het niet bij de situatie rond de jaarwisseling, vlak voor het begin van de vaccinatiecampagne. Toen kreeg het RIVM soms meer dan 150 meldingen van sterfgevallen per dag.

Update 14:46 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft vrijwel gelijk

In totaal liggen nu 682 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, slechts twee meer dan zondag. Op de intensivecareafdelingen zijn er per saldo 7 patiënten bijgekomen. Daar liggen nu 220 ernstig zieke mensen met Covid-19. Op verpleegafdelingen liggen volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 462 patiënten, vijf minder dan zondag.

In het aantal nieuwe opnames valt vooral het relatief lage aantal op verpleegafdelingen op. Daar kwamen het afgelopen etmaal 38 nieuwe coronapatiënten binnen, het laagste aantal sinds 15 juli. Intensive cares kregen 17 nieuwe patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

De ziekenhuizen hebben het momenteel aanmerkelijk drukker met corona dan een jaar geleden op dezelfde datum. Toen lagen op 6 september in totaal 138 patiënten in de ziekenhuizen, van wie 33 op de ic. Dat was voordat de tweede golf van besmettingen over het land heen kwam.

Update 13:39 - Ouders houden ook bij minder gewerkte uren recht op toeslag

Ouders van jonge kinderen die dit jaar minder uren hebben gewerkt als gevolg van de coronamaatregelen, komen daardoor niet in de problemen met de kinderopvangtoeslag. Zij behouden hun recht op die toeslag voor alle opvanguren die zij hebben betaald.

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is doorgaans mede afhankelijk van het aantal uren dat de ouders per maand werken. Zij ontvangen een voorschot op basis van wat zij vooraf hebben opgegeven. Achteraf wordt de definitieve toeslag bepaald en volgt eventueel een nabetaling of terugvordering.

Sommige ouders hebben tijdens de coronacrisis minder uren kunnen werken dan zij van tevoren hadden verwacht. Om te voorkomen dat zij daardoor geld moeten terugbetalen, heeft het kabinet besloten dit jaar niet naar het aantal gewerkte uren te kijken. In 2020 gebeurde dat ook al niet.

Update 12:13 - Rover: geef drukte in treinen door in september

Reizigersvereniging Rover roept mensen die met het openbaar vervoer reizen op om in de maand september door te geven hoe druk het is in de trein. Traditioneel is deze maand de drukste van het jaar, maar vanwege de geldende coronamaatregelen heeft Rover "geen idee wat ons te wachten staat", aldus directeur Freek Bos.

Vakanties zijn voorbij, scholen gaan weer beginnen en de NS start de dienstregeling van voor corona weer op. Mensen willen normaal gesproken al weten wanneer het druk is in de trein, stelt Rover. Dat is door corona niet verminderd, aangezien mensen nu minder graag naast een ander willen zitten. Maar hoe de drukte zal uitpakken is onduidelijk. Er is onder andere veel onzekerheid of colleges fysiek doorgaan en of mensen vaker kiezen om thuis te werken.

Daarom roept Rover op de drukte aan hen door te geven. "Dan kunnen wij zien of de trein van 08.00 uur korter moet, en die van 08.15 uur juist langer", zegt Bos, die met de verzamelde informatie vervoerders kan aanspreken. Rover heeft ook een meldpunt voor drukte in de bus.

Update 11:55 - Formule 1 telt zestien positieve coronatests in Zandvoort

Afgelopen week zijn zestien mensen die betrokken zijn bij de Formule 1 positief getest op het coronavirus. De koningsklasse van de autosport streek vorige week neer in Zandvoort, voor de eerste Grote Prijs van Nederland sinds 1985. De internationale autosportfederatie FIA maakte zoals gebruikelijk een dag na de grand prix de testcijfers bekend.

Tussen maandag 30 augustus en zondag 5 september werden 6691 tests uitgevoerd bij de coureurs, hun teamleden en het aanwezige personeel van de Formule 1. Het leverde zestien positieve testuitslagen op.

Een week eerder bij de Grote Prijs van België leverden 6449 uitgevoerde tests onder coureurs, teamleden en personeel van de Formule 1 vijftien positieve uitslagen op. Bij de grands prix daarvoor lag dat aantal steeds wat lager.

Update 06:32 - OMT: Stuur bij coronabesmetting niet meer hele klassen weg

Het OMT adviseert het ministerie van Volksgezondheid om per 20 september de coronamaatregelen voor het primair onderwijs te versoepelen. Dat zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy in dagblad Trouw.

Op honderden basisscholen in het hele land stonden vlak na de zomervakantie meteen alweer hele klaslokalen leeg. Dit nieuwe schooljaar geldt nog steeds de regel dat een hele klas moet thuisblijven als één kind positief is getest op het coronavirus. Het zorgt voor grote problemen op scholen, die al kampen met achterstanden door de coronaperiode. Behalve voor de leraren en kinderen is dit ook voor ouders zwaar: zij moeten weer zorgen dat hun kind vanuit huis onderwijs krijgt.

Maar deze moeilijkheden duren mogelijk niet lang meer: het OMT is het erover eens dat het kabinet rond 20 september verantwoord kan afkondigen dat voortaan leerlingen alleen nog moeten thuisblijven als ze in nauw contact zijn geweest met een besmet kind. Dat zegt Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Op 20 september komt demissionair minister Hugo de Jonge naar buiten met nieuwe richtlijnen.

Update 03:39 - Buitenlandse studenten keren massaal terug

Het aantal aanvragen voor studievergunningen door studenten van buiten de EU zit - na een coronadip - alweer flink in de lift. Dat zegt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) tegen het AD. Ondertussen kampen de universiteiten nog met coronaregels die grootschalig fysiek onderwijs moeilijk maken.

Bij de start van het nieuwe academische jaar meldt de IND dat de jaarlijkse groei van studenten van buiten de EU alweer op 10 procent zit, net als vóór de coronacrisis. De aanwas komt onder meer doordat Britse studenten sinds de brexit ook een vergunning moeten aanvragen. In 2020 was op jaarbasis eenmalig sprake van een afname van 40 procent. Opgeteld zijn er eind juli van dit jaar al meer aanvragen (15.110) ontvangen dan in heel 2020 (12.310). Vrijwel alle verzoeken zijn gehonoreerd.

De meeste aanvragen zijn volgens de IND afkomstig van studenten uit China, India, de VS, Turkije en Indonesië.

Update 03:31 - Alle scholen begonnen aan nieuwe schooljaar

Vanaf maandag zijn in het hele land basis- en middelbare scholen begonnen aan het nieuwe schooljaar. Na de regio's Noord en Midden vierde Zuid dit weekend de laatste dagen van de zomervakantie. Ook vrijwel alle universiteiten beginnen aan het nieuwe collegejaar.

De coronamaatregelen op scholen zijn grotendeels hetzelfde als voor de zomer. Alleen hoeven bijvoorbeeld leraren en leerlingen die volledig zijn gevaccineerd niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon.

In Amsterdam, waar de scholen al twee weken open zijn, moesten tientallen schoolklassen naar huis doordat leerlingen besmet bleken. Ook op andere plekken waar de scholen al even open zijn moesten er klassen naar huis worden gestuurd. Er zijn in totaal ruim 6660 primaire scholen in Nederland en bijna 650 scholen voor voortgezet onderwijs.

Tot de regio Zuid behoren de provincies Limburg en Zeeland, het grootste deel van Noord-Brabant en een aantal gemeenten in Gelderland.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.