Milieu en Gezondheid
29 mei 2021, 07:36
Beetje bij beetje gaat ons land weer van het slot. Zo kunnen we langer op het terras zitten, kunnen we de coronakilo's eraf sporten in de sportschool en het zwembad. Ook kunnen mensen weer naar pretparken en dierentuinen. Ondertussen blijven besmettingscijfers en de cijfers in de ziekenhuizen dalen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 3.438, dat zijn er 476 meer dan op vrijdag
Op dinsdag 25 mei testte 8,6 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 1.352, dat zijn er 88 minder dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 499, dat zijn er 22 minder dan op vrijdag
Op zaterdag zijn 8 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.615 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 8.643.475 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 3438 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er meer dan het weekgemiddelde van 3161.
Vrijdag werden nog (gecorrigeerd) 3884 positieve tests geregistreerd. Dat is minder dan de vrijdagen ervoor. Vorige week vrijdag meldde het RIVM meer dan 4100 positieve tests, de vrijdag ervoor ruim 5500 en nog een vrijdag eerder bijna 7500.
Amsterdam telde afgelopen etmaal de meeste nieuwe gevallen. Hier kregen 207 inwoners bericht dat ze positief getest zijn. In Rotterdam kwamen er 171 besmettingen bij. Daarna volgen Den Haag (115), Utrecht (85) en Tilburg (67).
Het aantal sterfgevallen steeg het afgelopen etmaal met acht. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden, want het duurt meestal een tijdje voor het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,6 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.600 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Voor het eerst in vijf maanden tijd liggen er minder dan 500 coronapatiënten op de intensive care, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zaterdag lagen er 499 coronapatiënten op de intensive care, 22 minder dan een dag eerder. Lees hier verder
Mensen zijn door de coronapandemie minder vlees van wilde dieren gaan eten. In een onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft laten uitvoeren gaf bijna 30 procent van de ondervraagden aan dat ze minder wilde dieren zijn gaan eten door corona of daar helemaal mee opgehouden zijn.
Bijna de helft (46 procent) van de deelnemers aan het onderzoek denkt dat de overdracht van ziektes van dier op mens de meest waarschijnlijke oorzaak is van pandemieën die ons nog te wachten staan. Vooral Chinezen (91 procent) en Vietnamezen (84 procent) zien sluiting van zogeheten wildlifemarkten als belangrijkste maatregelen om nieuwe pandemieën te voorkomen. Het coronavirus is mogelijk afkomstig van vleermuizen, die via een andere gastheer voor het eerst mensen besmetten, concludeerden experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO na onderzoek in de Chinese stad Wuhan, waar in 2019 de pandemie begon.
Onderzoeksbureau GlobeScan ondervroeg voor het WNF inwoners van China, Myanmar, Vietnam, Thailand en de Verenigde Staten. Van de ondervraagde Chinezen gaf 28 procent aan minder wilde dieren te eten door de uitbraak van Covid-19. In Thailand verdubbelde dat aantal bijna van 21 procent in 2020 naar 41 procent dit jaar. Bijna een op de tien (9 procent) van de ondervraagden in de vijf landen geeft daarentegen aan gewoon door te gaan met het eten van wilde dieren.
Het Wereld Natuur Fonds publiceerde het onderzoek zaterdag ter gelegenheid van de jaarvergadering van de WHO en roept landen op om kap van bossen tegen te gaan en markten voor wilde dieren te sluiten waar grote risico's bestaan op overdracht van virussen van dier op mens. Volgens WNF helpt biodiversiteit van nature om ziektes de kop in te drukken.
Mensen geboren in 1976 kunnen vanaf zaterdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie, laat het RIVM weten. Zij krijgen binnenkort een brief met een uitnodiging, maar kunnen vanaf zaterdag al online een afspraak inplannen. De 205.000 mensen geboren in 1976 krijgen het vaccin van Janssen.
Wie zich wil laten vaccineren, kan terecht bij een van de 136 vaccinatielocaties van de GGD. De mensen die op grond van hun beroep of vanwege gezondheidsklachten al zijn gevaccineerd, kunnen de uitnodiging weggooien.
Momenteel worden ongeveer een miljoen mensen per week gevaccineerd. Een deel van hen krijgt de eerste prik en een ander deel is al toe aan de herhaalvaccinatie. Er zijn al ruim 8 miljoen coronaprikken gezet in Nederland.
In Duitsland zijn volgens de politie de eerste valse vaccinatiebewijzen opgedoken. Het zijn er volgens een woordvoerder van de federale recherche (BKA) nog niet zo veel maar de vraag zal toenemen en het aanbod ook. Dat komt volgens de BKA omdat mensen die tegen Covid-19 gevaccineerd zijn, minder last hebben van de beperkingen die zijn opgelegd om het virus te bestrijden.
De eerste berichten over valse inentingsdocumenten kwamen uit Beieren. De Bayerischer Rundfunk meldt dat de vervalsingen zonder problemen kunnen worden bemachtigd. De politie in Beieren is overigens nog steeds niet uit de zaak waarbij een onbekende voor een supermarkt in Memmingen valse vaccinatiebewijzen aan voorbijgangers gaf zonder een tegenprestatie te verlangen.
Instellingen kunnen "op zo kort mogelijke termijn" subsidie aanvragen voor coronabanen in de zorg in het tweede helft van het jaar. Het kabinet heeft besloten de subsidie te verlengen, waarvoor 40 miljoen euro is uitgetrokken. Belangrijk is wel dat medewerkers die met deze subsidie worden aangenomen, uiterlijk 1 oktober in dienst komen.
Nog dit jaar zal de zorg bezig zijn met een inhaalslag, omdat de afgelopen tijd veel operaties wegens corona zijn uitgesteld. Daarom zullen zorginstellingen ook in het najaar nog veel extra handen nodig hebben, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Met de speciale subsidie kunnen onder meer zorgassistenten en gastvrouwen en -heren worden aangenomen.
Eerder vroeg de Kamer, op initiatief van het CDA en de PVV, om ook een landelijke 'zorgreserve' op te bouwen. Via een campagne moeten mensen geworven worden om op de reservebank plaats te nemen, voor het geval er behoefte is aan extra menskracht in de zorg. Deze campagne is begin mei gestart, en heeft via sociale media, radio en kranten enkele miljoenen mensen bereikt.
Tot nu toe hebben 336 mensen zich aangemeld. Eind 2021 moet de teller op 2000 staan. Uit een verkenning die nog wordt uitgevoerd, moet blijken of dat aantal genoeg is.
Zwangere vrouwen krijgen toch niet met voorrang een prik tegen het coronavirus. Het kabinet heeft dit wel overwogen en hierover advies gevraagd aan het RIVM. Maar demissionair zorgminister Hugo de Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zo'n vervroegde uitnodiging weinig effect heeft op de snelheid waarmee deze groep wordt gevaccineerd.
Een belangrijke overweging is ook dat zwangere vrouwen die risico lopen op een "ernstig beloop van covid-19" met mogelijke gevolgen voor het kind, al in de groep vallen van mensen met een medische indicatie. Zij hebben dan een aandoening die ze kwetsbaar maakt voor covid-19. Deze groep wordt met voorrang gevaccineerd, zegt De Jonge.
Daarnaast zullen ook twintigers "nu al naar verwachting binnen enkele weken" een uitnodiging voor een prik op de mat krijgen. "Verdere prioritering is dus vanwege het hoge tempo van vaccineren niet nodig", meldt De Jonge. "Omdat vaccinatie ook voor zwangere vrouwen belangrijk is werd en wordt er uitgebreid en gericht met deze doelgroep gecommuniceerd."
Recreanten die naar Gelderland komen kunnen de komende tijd weer online zien of en hoe druk het ergens is. De provincie zet ook dit jaar de zogenoemde druktemonitor online. Hij is vanaf 1 juli actief te gebruiken, zo meldt de provincie zaterdag.
Vorige zomer werd de monitor waarop bezoekersdrukte is te zien, bijna een half miljoen keer geraadpleegd. Van de mensen die een uitstapje wilden maken, besloot toen 88 procent om ergens anders naar toe te gaan zodra hun beoogde doel op de druktemonitor oranje of rood kleurde en dus erg druk was. De druktemonitor werd in 2020 het meest geraadpleegd op de snikhete zomerdag 31 juli. Toen zochten 29.152 mensen naar een koele, rustige plek. Volgens de provincie is de privacy gewaarborgd.
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen ontwikkelde als eerste in Nederland een druktemonitor vanwege de coronacrisis. Dat gebeurde in opdracht van de provincie, omdat Gelderland de populairste binnenlandse vakantiebestemming is. Ook in Utrecht was vorig jaar zo'n druktemonitor te raadplegen.
Als het lukt om begin juli het merendeel van de bevolking te hebben gevaccineerd, zoals het kabinet wil, dan is een groot deel van de kwetsbaarheid weg en maakt dit een vierde coronagolf onwaarschijnlijk. Dat zegt directeur Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een interview met het NRC.
De toegevoegde waarde van de app CoronaMelder bij het opsporen van coronabesmettingen is "klein maar merkbaar". Dat stellen onderzoekers van de Erasmus Universiteit in een evaluatie.
Volgens het onderzoek zijn minstens 14.000 besmettingen aan het licht gekomen door de app. Bijna 190.000 mensen lieten zich testen na een melding.
De CoronaMelder verlaagt het reproductiegetal met 0,3 procent. Dit getal geeft weer hoeveel mensen elkaar besmetten: bij een R-getal van bijvoorbeeld 1,2 besmetten honderd mensen in totaal 120 anderen. Bij een groter aantal gebruikers kan de app dit getal tot 2 procent verlagen, aldus de onderzoekers. Door de app, het testen en bron- en contactonderzoek is het reproductiegetal nu 12,7 procent lager.
Volgens demissionair coronaminister Hugo de Jonge bevestigt de evaluatie dat de app "een belangrijke bijdrage" levert aan het snel opsporen en indammen van coronabesmettingen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft de CoronaMelder ongeveer 3 miljoen actieve gebruikers. De app is gedownload door 4,9 miljoen mensen.
Sywert van Lienden heeft via Pieter Omtzigt geprobeerd om een extra megaorder voor mondkapjes binnen te slepen. Het CDA-Kamerlid gaf de aanbieding van zijn partijgenoot door aan premier Mark Rutte. Van Lienden meldde niet dat hij toen al commerciële belangen had via een eigen bedrijf. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een intern document van Van Lienden dat via Pieter Omtzigt bij het ministerie van Algemene Zaken van premier Rutte terecht kwam.
In het stuk, dat in handen is van de krant, biedt de mediapersoonlijkheid aan om nog eens 80 miljoen mondkapjes te leveren aan de overheid. Hij had toen al een order van 40 miljoen mondkapjes voor 100,8 miljoen euro binnen.
In een reactie zegt Van Lienden dat het een ‘onschuldig stuk’ was met ‘enkele tips, ervaringen’. Het betrof volgens hem een 'non-profitaanbod hoe je met medische mondkapjes de samenleving kunt ondersteunen'. Van Lienden benadrukt dat Omtzigt niet wist dat hij en zijn zakenpartners via een commerciële bv leverden aan de overheid.
Informatie uit de coronateststraten van de GGD'en wordt beschikbaar gesteld aan statistiekbureau CBS. Dat gaat op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid statistische analyses uitvoeren. Het ministerie wil zo "meer inzicht verkrijgen voor de bestrijding van de pandemie en de gevolgen voor specifieke groepen binnen de samenleving". De overheid belooft dat de privacy van mensen gewaarborgd blijft.
Voor de analyses zal het CBS gebruikmaken van data over onder meer inkomen, onderwijsniveau, arbeidspositie en woonsituatie. "Zo wordt duidelijk welke groepen precies positief, negatief of niet getest zijn. Deze analyses kunnen mogelijk helpen sneller te identificeren welke groepen zich meer of minder laten testen, welke beroepen een hoger risico lopen of wat bijvoorbeeld de invloed is van woon- of werkomstandigheden om positief getest te worden", aldus het ministerie.
Het departement verwacht dat dit kan bijdragen aan een meer gerichte bestrijding van het virus en mogelijk kan helpen bij volgende epidemieën. Zo kunnen ook de GGD'en, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Outbreak Management Team (OMT) hun voordeel ermee doen. Eind juni worden de eerste analyseresultaten verwacht. De statistieken worden altijd openbaargemaakt.
De privacy is volgens het ministerie geregeld via de zogeheten CBS-wet. Zo worden "de direct identificerende persoonskenmerken" bij het CBS verwijderd na binnenkomst van de data. Ook worden er persoonskenmerken versleuteld en "er wordt nauwlettend gekeken of resultaten niet herleidbaar zijn naar personen".
Het ministerie bekijkt of het zinvol en wettelijk mogelijk is om ook andere data, zoals vaccinatiegegevens, beschikbaar te maken bij het CBS voor statistisch onderzoek.
In Suriname is voor de komende tweeënhalve week een totale lockdown afgekondigd. Voor de ziekenhuizen geldt vanaf maandag code zwart, voor Suriname als land code paars, de hoogste risiconiveaus. De Covid-situatie is niet meer beheersbaar, zei president Chan Santokhi vrijdagavond tijdens een speciaal ingelaste persconferentie.
Het aantal besmettingen stijgt nog steeds. Er is een tekort aan zuurstof, opvangcapaciteit en hulpverleners. Uit de laatste statistieken is gebleken dat een gemuteerde variant uit Brazilië Suriname in zijn greep heeft en ervoor zorgt dat ook veel jonge mensen doodgaan. De president merkte ook op dat alle mensen die de afgelopen tijd overleden zijn, niet gevaccineerd waren. Hij riep daarom iedereen op zich te laten inenten.
Het afkondigen van code zwart betekent volgens Santokhi dat de ziekenhuizen helemaal anders zullen worden ingericht en dat alle hulp gericht is op de Covid-patiënten. Hiervoor is ruim een miljoen euro uitgetrokken.
Tijdens de totale lockdown mogen alleen supermarkten, bakkerijen, slagerijen en bouwzaken op maandag, woensdag en vrijdag open. De laatstgenoemde bedrijven mogen open zijn omdat veel Surinamers met zware wateroverlast te maken hebben als gevolg van hevige regenval in de afgelopen dagen.
Alleen mensen van achttien jaar en ouder mogen de winkel in, met niet meer dan tien personen tegelijk. De Surinaamse minister van Justitie en Politie heeft gewaarschuwd dat de naleving van de lockdownregels scherp wordt gecontroleerd.
Dat geldt ook voor de grensbewaking in het oosten en westen van Suriname. Doel van die controles is om illegale bezoekers die mogelijk voor besmettingen zorgen buiten het land te houden.
Suriname kan de komende tijd de nodige buitenlandse hulp verwachten. Het gaat dan onder meer om de zending van tussen de 500.000 en 750.000 AstraZeneca-vaccins, twee zuurstofcontainers, geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en de inzet van Nederlands medisch personeel.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.