Milieu en Gezondheid
24 nov 2021, 17:50
PCR-sneltesten bij commerciële aanbieders moeten gratis worden voor onderwijspersoneel, vinden veel schoolbestuurders van basisscholen. De uitslagen van deze aanbieders zijn dezelfde dag al binnen, terwijl het tot wel een week kan duren eer de uitslag van een test bij de GGD binnen is.
Deze lange wachttijd zorgt voor onnodige uitval van leraren, die soms dagenlang thuis moeten wachten terwijl ze geen corona blijken te hebben. En dat komt het onderwijs niet bepaald ten goede.
Op de Anne Frankschool in Heemskerk zaten op deze manier drie onderwijzers thuis op de bank met lichte verkoudheidsklachten. Ze zijn getest door de GGD en moesten twee dagen wachten op de uitslag.
"We redden het hier nog net door klassenassistenten voor de klas te zetten", zegt schooldirecteur Jan van Rheenen. "Klassen hoeven hier nog niet naar huis. We hebben het kunnen oplossen, maar het gaat ten koste van andere zaken. Het is roeien met de riemen die we hebben."
De school is niet de enige die met deze problemen kampt, zegt schoolbestuurder Carla Smits. In de hele regio zitten leraren thuis te wachten op de uitslag. Zij pleit er dan ook voor om PCR-sneltesten bij commerciële aanbieders gratis te maken voor onderwijspersoneel. Deze testen kosten al gauw 120 euro per stuk. "Als je op een school tien docenten moet testen, dan kun je je voorstellen dat het op je budget gaat drukken."
Maar toch wordt die keuze soms gemaakt, want door de oplopende wachttijden bij de GGD's is het moeilijk voor onderwijspersoneel om een afspraak te maken. En eenmaal getest duurt het soms nog twee dagen tot de uitslag binnen is. "En dat met het personeelstekort erbij. Als dit zo doorgaat, wordt de boel teveel ontwricht in het onderwijs." De PO Raad, de belangenorganisatie voor primair onderwijs, onderschrijft de oproep. Uit heel Nederland krijgt de raad zorgelijke verhalen binnen. "Testen bij GGD is gratis, dus het is niet fijn als er verschil in zit. Onderwijspersoneel heeft voorrang bij GGD, maar op dit moment lopen de wachttijden voor hen teveel op. Waar wij op hameren is dat het sneller moet."
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat woensdag in een reactie weten dat onderwijspersoneel op vertoon van een voorrangsverklaring met prioriteit kan worden getest, maar dat het testen bij die prioriteitslocaties vanwege de grote testdrukte nu ook langer duurt. Er wordt daarom hard opgeschaald om de wachttijd te verkorten, aldus het ministerie.
Daarnaast werkt het kabinet aan een verruiming van de inzet van zelftests, waardoor leerkrachten met milde klachten zich zelf kunnen testen op corona. De verwachting is dat die regel op 3 december zal worden verruimd. In de tussentijd adviseert het ministerie scholen om hun leraren ondanks de hoge kosten toch te laten testen bij een commerciële teststraat. De kosten voor een invaller zijn immers vele malen hoger dan die voor een commerciële test, zo beredeneert het ministerie.
Beeld ter illustratie, via ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.