Milieu en Gezondheid
12 aug 2021, 22:05
Lekker een week op vakantie in Chersonissos eindigde heel anders voor de 21-jarige Lars van Beek uit Schoonhoven. Hij zit nu al vier dagen vast op zijn kamer, samen met een goede vriend. Ze hebben corona en mogen niet terugvliegen.
Tot voor kort hoefde je niet te testen als je uit een 'code geel-land' kwam, maar dat veranderde onlangs. Als je geen herstel- of vaccinatiebewijs hebt, moet iedereen vanaf 12 jaar oud zich laten testen. Lars had één vaccin gehad en wacht nog op zijn tweede. Hij moest dus testen en bleek toen positief.
"We dachten: eindelijk even lekker naar de zon, lekker feesten, want we mogen toch niets in Nederland toch. Maar dat feest eindigde in een coronabesmetting", vertelt Lars.
Toen begon de heisa pas: "We werden vanaf het vliegveld zo op straat gezet en hebben daar wel drie uur gewacht. Mensen spraken ook geen Engels. Ze zeiden alleen: wait, wait, wait." Na lang wachten en veel onduidelijkheid belandden Lars en zijn maat terug in het hotel waar zij de afgelopen acht dagen verbleven. "Maar het kan morgen opeens anders zijn", legt Lars uit. "Dan worden we misschien verplaatst."
Wat het extra zuur maakt: de jongens zitten op de begane grond, waar ze een klein terrasje hebben. Ze mogen er onder geen beding af. En dus kijken ze de hele dag recht op het zwembad, waar de andere gasten zich vermaken. Daarnaast moeten ze zelf maar zien hoe zij aan hun eten en drinken komen. Alleen ontbijt is inbegrepen. De andere gasten bieden meestal uitkomst en brengen wat langs.
Ondertussen probeert Lars zich op de paar vierkante meter te vermaken. Om de avond door te komen, regelt hij een biertje. Met mondkapje op, door het raam. Twee jongens schieten hem te hulp. Koud pils om de sleur te doorbreken.
Tekst loopt verder onder de foto:
Lars van Beek zit de hele dag op zijn kamer in Chersonissos, ant hij heeft corona.
Het verblijf kost 70 euro per nacht. De Griekse staat gaat dat niet voor de jongens bekostigen. Lars: "We hebben geprobeerd de GGD, de Nederlandse en de Griekse ambassade te bellen. Maar die sturen je allemaal naar elkaar door. Dan sta je er echt alleen voor." Gelukkig biedt de verzekering uitkomst: "We krijgen allebei een vergoeding voor als wij hier slapen. Maar de verzekering is de enige die iets voor je doet."
Brancheorganisatie voor de reiswereld ANVR wijst op de eigen verantwoordelijkheid. Woordvoerder Mirjam Dresmé: "Het kan zijn dat je positief getest wordt als je wilt terugvliegen. Dan moet je daar blijven en de regels volgen. De kosten die daaruit voortvloeien, zijn in principe voor jezelf. Dat is je persoonlijke risico. Maar je kunt wel kijken of je van de verzekering iets kunt terugkrijgen."
Ze gaat verder: "Je moet daarvoor altijd eerst goed de voorwaarden lezen. En ook als je naar een land reist, moet je op de hoogte zijn van de regels die dat land heeft."
Zijn werk in de kinderopvang moest Lars voorlopig afzeggen, maar de net afgestudeerde sociaalwerker hoopt zo snel mogelijk weer te beginnen. Wanneer? "Dat is de vraag. De één zegt dat je zeven dagen in quarantaine moet, de ander tien of zelfs veertien. Dan schrik je wel."
Zoals het er nu uitziet, zullen de heren zes dagen in quarantaine moeten blijven voordat ze opnieuw getest kunnen worden. En dan is het wachten met geknepen billen: mogen ze naar huis of niet?
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.