Terug

Volg Hart van Nederland

Lareb wil meer onderzoek na meldingen over klachten na coronaprik

Milieu en Gezondheid

23 jan 2024, 22:40

De tijd van het vaccinatieprogramma tijdens de coronapandemie is al ruim een jaar voorbij, maar het is nog steeds onderwerp van gesprek. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot aan augustus 2023 meer dan 2.000 meldingen ontvangen van mensen die in de vier weken na een vaccin klachten ontwikkelden die langer dan zes weken aanhielden. Het centrum pleit voor meer onderzoek naar de oorzaak.

De vraag is of die klachten verband hielden met vaccins, of toevallig relatief kort na de prik ontstonden door een andere oorzaak. "Er is onvoldoende bewijs voor een mogelijk verband met de coronavaccins", zegt het Lareb er direct bij. Op het totale aantal vaccinaties is het aantal meldingen relatief klein: meer dan 12 miljoen Nederlanders hebben coronavaccinaties ontvangen.

Het centrum zelf heeft 78 meldingen nader onderzocht, waarbij klachten naar boven zijn gekomen die overeenkomen met het postcovidsyndroom, dat ook wel long covid wordt genoemd. 80 procent van deze meldingen heeft deze diagnose niet gekregen, maar bij elf onderzochte personen is dat wel degelijk het geval.

Klachten

Een scenario waar het centrum ook rekening mee houdt, is dat deze personen mogelijk al besmet waren met het coronavirus ten tijde van de vaccinatie. Ook infecties met lichte of zelfs zonder symptomen kunnen leiden tot langdurige klachten.

De klachten waar het Lareb naar kijkt lopen uiteen van fysieke klachten zoals kortademigheid, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn en pijn op de borst. Ook concentratieproblemen en geheugenverlies worden gerekend tot de klachten die in het onderzoek worden meegenomen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.