Terug

Volg Hart van Nederland

Tropische hitte verwacht: laat je kind of hond niet achter in de auto

Tropische hitte verwacht: laat je kind of hond niet achter in de auto

Milieu en Gezondheid

15 juni 2021, 13:09

Nederland maakt zich op voor een tropische zomerweek, waarin er ongetwijfeld mensen zijn die nog even snel naar de supermarkt rijden om bijvoorbeeld gauw nog wat ijsjes in te slaan. Ondanks alle waarschuwingen laten sommigen hun hond of zelfs kind nog altijd achter in de auto. En daarom nog een keer de oproep: doe dit niet! Het kan al snel fout gaan.

Mensen onderschatten namelijk hoe snel een auto in de zon kan opwarmen. Doordat er aan alle kanten glas zit, werkt een wagen eigenlijk hetzelfde als een kas: de lucht warmt door het zonlicht op en stijgt op, maar kan vervolgens nergens naartoe, waardoor het in hoog tempo overal in de auto steeds heter wordt.

Tien graden in tien minuten

In slechts tien minuten kan zo de temperatuur binnen al vier graden hoger zijn dan de warmte buiten, zegt kinderarts Anne Marie Keus van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Bij de voorspelde tropische sferen van 35 graden betekent dit dus dat het in een auto binnen tien minuten al 39 graden kan worden. En ook daarna loopt het kwik snel op: door de hete zon kan het in een half uur zelfs 47(!) graden worden.

De ramen open zetten heeft weinig nut, net als je auto in de schaduw zetten. De temperatuur loopt dan weliswaar iets minder snel op, maar nog steeds stijgt de hitte naar gevaarlijke waarden. En waar volwassenen het al zwaar hebben bij zulke extreme temperaturen, zijn deze voor kleine kinderen en dieren ronduit levensgevaarlijk.

Minder goed zweten

Zo hebben dieren al veel sneller last van de warmte dan mensen, waarschuwt de Dierenbescherming. Dit komt omdat zij in vergelijking met ons niet zo goed kunnen zweten. Honden kunnen bijvoorbeeld alleen maar afkoelen via de onderkant van hun pootjes of door te hijgen met hun tong uit de bek.

Naast dieren, worden ook kinderen soms achtergelaten in de hitte. "Ieder jaar belanden er weer jonge kinderen in het ziekenhuis doordat ze zijn achtergelaten in een auto", zegt kinderarts Keus. Baby's en peuters zijn kwetsbaar en veel minder goed in staat om hun lichaamstemperatuur naar beneden te brengen. Ze zweten ook minder makkelijk.

Kind kan in coma raken

Wat er met een kindje kan gebeuren als hij of zij in een oververhitte auto zit, weet Keus maar al te goed. "Als het lichaam boven een bepaalde temperatuur komt, gaan bepaalde lichaamsfuncties uitvallen. Met name celprocessen zullen stoppen en dat zorgt ervoor dat een kind in coma raakt en zelfs kan overlijden."

"Je neemt echt een risico met het leven je kind als je het alleen in de auto laat zitten", zegt Keus. Wat haar betreft kan er niet genoeg gewaarschuwd worden. "Ook bij milde temperaturen buiten, kan de temperatuur in de auto hard oplopen. Dus niet alleen bij 30 graden. Een raampje open of op een kier helpt dan niet."

Bel snel de politie

Als je een kind of dier in een afgesloten geparkeerde auto ziet, is het belangrijk om snel te handelen. "Bel 112, haal het kind of dier uit de auto en leg het in de schaduw", is het advies van de kinderarts.

Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is in zo'n situatie niet een gebrek aan zuurstof het grootste gevaar, maar oververhitting. "En als je mogelijkheid hebt, probeer dan te koelen met een spons of handdoek en te wapperen. Bij twijfel kun je altijd overleggen met de arts via het noodnummer." Voor mensen die twijfelen of ze in moeten grijpen heeft Keus een duidelijk boodschap: "Neem geen risico's en kom in actie."

Ook de politie adviseert om alarmnummer 112 te bellen als het kind of dier niet meer lijkt te reageren. Zoek in minder acute gevallen zo snel mogelijk de eigenaar van de auto. Mocht die in geen velden of wegen te bekennen zijn, bel dan de politie (0900-8844) of dierenpolitie (144), zodat agenten de deuren kunnen forceren en het dier of kind kunnen bevrijden. Als je zelf een raam intikt, kan de eigenaar je aanklagen voor vandalisme.

Foto via Unsplash

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.