Milieu en Gezondheid
9 dec 2021, 21:05
De frustratie is groot bij mensen met een kwetsbare gezondheid. Terwijl ze bij eerdere prikrondes veel te laat aan de beurt waren, zouden ze deze keer wél snel een booster krijgen. Mooi niet dus, weet Stephan Spieker uit ervaring. "Ze zijn wéér te laat begonnen."
De 32-jarige Stephan lijdt aan de spierziekte Duchenne. Daardoor zit hij in een rolstoel en ligt hij 's nachts aan de beademing. Hij en velen met hem weten: als ik corona krijg, kom ik door mijn aandoening meteen op de ic terecht, die al overvol zijn. Om dat te voorkomen zal de overheid juist hen snel willen boosteren, dachten ze. Maar dat gebeurt nu dus niet.
"Er gebeurt hetzelfde als de vorige keer", vertelt Stephan, die begin mei eindelijk werd gevaccineerd, tegen Hart van Nederland. "We zouden nu wel voorrang krijgen, maar ze zijn wéér te laat begonnen met vaccineren. In september was al bekend dat het goed zou zijn om op tijd die boosterprik te geven, maar ze zijn weer op het laatste moment begonnen."
Wanneer de spierziektepatiënt en andere mensen in een risicogroep aan de beurt zijn voor de extra coronaprik, is voor hem een raadsel. "De overheid zei dat voor kerst de ouderen en mensen in de zorg allemaal geprikt zouden zijn", herinnert hij zich. "Maar ik zie ook dat niet gebeuren."
Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat "ouderen en meest kwetsbaren" als eerst aan de beurt komen. "Mensen die vanwege ernstig medisch risico een derde prik nodig hadden, komen sinds oktober daarvoor al in aanmerking", aldus een woordvoerder. Hij raadt mensen in een risicogroep daarom aan om contact op te nemen met hun medisch specialist.
Dat is mooi in theorie, maar een ramp in de praktijk, weet Stephan. Hij en zijn lotgenoten worden aan de lopende band van het kastje naar de muur gestuurd. "Niemand weet hoe het zit. Bij de GGD zeggen ze: jullie zijn aan de beurt als de zestigplussers zijn geweest, bij het ziekenhuis weten ze het ook niet en de huisarts zegt dat je bij de GGD moet zijn..."
Ondertussen komt Stephan niet meer onder de mensen, om te voorkomen dat hij op de ic belandt. Hij werkt vanuit huis en zijn geliefde hobby rolstoelhockey heeft hij noodgedwongen aan de wilgen gehangen. Stephan hoopt "ergens in januari" eindelijk aan de beurt te komen zodat hij zijn leven weer op kan pakken. "Maar januari, daar heb ik niet echt vertrouwen in."
Spierziekten Nederland drukt de overheid daarom op het hart om mensen in een risicogroep zo snel mogelijk een booster te geven, voordat de situatie in de ziekenhuizen onnodig nog ernstiger wordt dan deze al is. "Er zijn genoeg vaccins, dus geef deze mensen hun prik!", zegt Anja Horemans namens de belangenvereniging voor patiënten.
Ze doet de oproep namens Stephan en de circa 10.000 lotgenoten, die inmiddels allemaal een onheilspellend gevoel van déjà vu hebben. "Deze mensen zijn heel angstig", weet Horemans. "Ze komen net uit een sociaal isolement en nu zien we mensen weer terugvallen. We willen dat deze mensen nu héél snel geprikt worden."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.