Milieu en Gezondheid
5 jan 2022, 21:59
Het is topdrukte bij de Nederlandse kringloopwinkels. Door een combinatie van de kerstvakantie en de lockdown zijn mensen massaal aan het opruimen geslagen. Het gevolg: de kringloopwinkels en recyclingsbedrijven worden overspoeld met tweedehands die allemaal moeten worden opgeslagen tot de winkels weer open mogen en de spullen kunnen worden verkocht.
Bij kringloopwinkel Het Goed in Eindhoven kwamen afgelopen weekend bijna 200 mensen spullen brengen. Een topdrukte voor het bedrijf. Logisch, vindt eigenaar Ad Vogels. "Door de lockdown en de kerstvakantie zitten mensen noodgedwongen thuis. Je ziet dat iedereen is gaan het opruimen." Het bedrijf heeft extra mensen ingezet bij het aanneempunt en extra opslagruimte gehuurd. "Weggooien en vernietigen zou echt zonde zijn", vertelt eigenaar Ad Vogels.
Toch biedt deze vloedgolf aan spullen een positieve blik op de toekomst. "We hebben een superaantrekkelijke winkel als hij weer open mag. Wie dan komt, kan echt koopjesjagen", tipt hij.
Recyclingsbedrijf RD4 in Heerlen roept mensen op om hun spullen nog even thuis te bewaren. "We willen niemand naar huis sturen die spullen komt brengen, maar de opslag begint aardig vol te raken", vertelt Vico Kok. "Het is noodzakelijk dat we weer opengaan. Hoe langer de spullen in de loods staan opgeslagen, des te meer impact dat heeft op de kwaliteit van de spullen, zoals elektronica en boeken", legt hij uit. Daarom adviseert hij mensen om goederen tot het eind van de lockdown nog even op zolder of in de berging te stallen. "Als de lockdown straks nog langer duurt, dan komt er een moment waarop je denkt: wat gaan we met al die spullen doen?"
De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) ziet grote regionale verschillen bij de inleverpunten van kringloopwinkels. "Tijdens de eerste lockdown hadden we te maken met uitzonderlijke drukte, toen was het echt teveel. Nu gaat het op de meeste plaatsen nog goed, maar die lockdown moet niet te lang gaan duren," vertelt directeur Leonie Reinders.
Een inleverstop is geen optie. "We hebben een belangrijke functie voor de circulaire economie. Als wij het niet aannemen gaan mensen het misschien alsnog weggooien. Dat willen we kosten wat het kost voorkomen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.