Terug

Volg Hart van Nederland

Koffie gezonder dan gedacht: minder kanker en diabetes, ook goed voor nieren

Milieu en Gezondheid

7 nov 2023, 14:04

Zijn een aantal koppen koffie dan toch goed voor je? Onderzoek van de Wageningen University & Research lijkt aan te tonen dat koffie de nieren gezond houdt.

"We vinden steeds meer aanwijzingen dat koffie niet zo slecht is als vroeger werd gedacht", bevestigt Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan de universiteit van Wageningen.

"Het is een plantaardig product waar wel duizend stofjes in zitten", vertelt de wetenschapper in de uitzending van Radio 538. "Onderzoekers zijn daar opgedoken, om te kijken wat die stofjes doen. En daar zijn toch wel wat gunstige effecten gevonden. Koffie beschermt mogelijk tegen diabetes. En het zorgt voor een lagere kans op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. En nu lijkt het ook goed te zijn voor de nierfunctie."

Samen met Groningse onderzoekers keken de Wageningse wetenschappers naar het verband tussen de consumptie van koffie en de gezondheid van de nieren. Wat blijkt? Iedere kop zwarte koffie hangt samen met minder nierschade. Dat gaat tot een maximum van vier koppen, daarboven kon geen aanvullend voordelen worden vastgesteld.

Nadelen

Toch zijn er ook nadelen, benadrukt de wetenschapper. Het heeft dus geen zin om te proberen om supernieren te kweken met 20 koppen koffie per dag. "Er zit ook cafeïne in, daar kun je een beetje onrustig van worden, of gestrest. Daar moet je ook op letten. Drie tot vijf koppen: oké. Daarboven zou ik oppassen. Dit onderzoek wil ook niet zeggen dat je al je drank moet vervangen door koffie. Ook in andere dranken kunnen goede stoffen zitten, zoals een kopje thee of een glas melk."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.