Milieu en Gezondheid
24 jan 2022, 18:04
Niet alleen de gasten, maar ook de horeca zelf is blij met uitgelekte mogelijke versoepelingen. Zoals het er nu naar uit ziet mag de branche vanaf woensdag tot 22:00 uur open. Goed nieuws, vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Dit is precies waar we de afgelopen dagen voor gestreden hebben."
De afgelopen periode werd het verzet vanuit de horecasector tegen de lockdown steeds groter. Dat uitte zich anderhalve week geleden in een protestdag van de sector waarbij cafés en restaurants veelal met goedkeuring van burgemeesters de deuren openden. Ook in de maatschappij nam de onvrede toe, merkte KHN-voorzitter voorzitter Robèr Willemsen. "We waren hier zo aan toe. Mensen hebben het ontzettend gemist."
Of de cafés en restaurants woensdag al direct weer open kunnen, weet Willemsen nog niet. "Dat hopen we wel, maar voor de details moeten we nog even afwachten." Voor bijvoorbeeld clubs en discotheken lossen de aankomende versoepelingen nog niets op, beseft hij. "Voor die groep is nog perspectief nodig." Willemsen hoopt ook dat het kabinet de rest van de horeca een toekomstperspectief biedt met nog meer versoepelingen.
Voor ondernemers die nog getroffen worden door de maatregelen, blijft KHN zich inzetten voor extra steun. "Daar heeft de minister ook al wat over gezegd onlangs", weet Willemsen. KHN geeft aan dat veel ondernemers door de NOW- en TVL-steun wel geholpen zijn, maar de afgelopen twee jaar zelf nauwelijks salaris hebben gehad. Vaak zijn zij door alle eigen spaarpotjes heen.
Ook vakbond FNV noemt de heropening van de horeca een goede stap. De horeca-afdeling van de bond "is blij dat het kabinet beseft dat langer dicht blijven van de horeca géén optie meer is in onze samenleving."
Toch is het wat FNV betreft nog niet voldoende. "Na deze eerste stap moet het kabinet wat ons betreft doorpakken zonder daarbij onnodig terughoudend te zijn. Denk aan het opheffen van de beperkingen in onder meer de nachthoreca." Bondsbestuurder Edwin Vlek verwacht dat dit dan ook de laatste lockdown is geweest van de pandemie. Volgens hem is de horeca een "veilige omgeving voor werknemers, ondernemers en gasten."
Bovenstaande reportage werd eerder uitgezonden bij Hart van Nederland.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.