Milieu en Gezondheid
30 dec 2021, 20:02
Meer dan 2.000 kappers door heel Nederland hebben donderdag actiegevoerd om aandacht te vragen voor de financiële problemen in de branche. Ze willen daarom meer compensatie nu de salons opnieuw verplicht dicht zijn. "Dit maakt ons kapot."
In het hele land waren er ludieke acties. Sommige ondernemers zetten naakte poppen in de kappersstoelen, anderen besloten oefenpoppen te 'knippen' voor hun zaak. Ook werden er koffie en oliebollen uitgedeeld aan voorbijgangers. In zo'n 140 gemeenten werd bovendien een gedemonstreerd op straat.
Ook de kapster Dilber Bozdogan-Köktas uit Almelo deed mee. "Zie ons! Wij zijn goed voor deze samenleving", vertelt ze aan Hart van Nederland. "Wij zijn essentieel. Essentieel voor onze kinderen, voor ons gezin, voor onze klanten én voor onze eigen psychische toestand", zegt ze geëmotioneerd. "Dit maakt ons van binnen en buiten kapot."
De huidige coronasteun is volgens de actievoerders onvoldoende. Voor kleine zelfstandige thuiskappers is er nu bijvoorbeeld alleen compensatie als ze geen partner hebben die meer dan 1.500 euro per maand verdiend. Maar ook grotere salons hebben moeite de crisis door te komen, omdat de overheid niet alle misgelopen omzet vergoedt.
Ook Dilber krijgt geen steun, omdat haar man te veel verdient. Ze zit nu financieel aan de grond, net als veel van haar collega's. "Het spaargeld van mijn kinderen is straks op, omdat mijn man net genoeg verdient om maandelijks als gezin van rond te komen", zucht ze. "Je voelt dat je faalt als moeder."
Robert Jezewski, een van de initiatiefnemers van het kappersprotest, ziet dat ondernemers uit nood hun auto moeten verkopen en soms zelfs hun huis te koop hebben gezet. "Allemaal om de rekeningen te kunnen betalen, want privé gaat ook allemaal door natuurlijk. Hypotheken moeten betaald worden, huren moeten betaald worden", zo somt hij op.
Mede-initiatiefnemer Mirjam van Oord kijkt na afloop tevreden terug op de demonstratie. Ze vertelt dat sommige kappers zelfs benaderd zijn door burgemeesters en wethouders, om hen een hart onder de riem te steken. Uiteindelijk willen de actievoerders alle foto's en video's van het protest bundelen en samen met een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.