Milieu en Gezondheid
28 jan 2021, 15:05
Hoe zit het met jouw corona-kapsel? Sinds het begin van de huidige lockdown op 15 december zijn de kapperszaken dicht. Maar ons haar houdt zich niet aan de maatregelen en groeit gewoon door. Kappers zoeken ondertussen naar alternatieven, zodat wij nog over straat kunnen, en zodat zij zelf nog wat verdienen.
Wim Koele begon vanuit zijn kapperszaak in het Gelderse Oldebroek met het geven van online advies, zodat bijvoorbeeld moeders hun kinderen thuis zelf kunnen knippen.
"Het zijn meer tips en tricks, en het is een goede manier om toch contact te houden met klanten. Het komt niet in de buurt van een echte behandeling, natuurlijk. Wij zijn hier toch drie jaar voor naar school gegaan."
Wat voor tips krijgen de mensen dan zoal? "Waar begin ik? Waar eindig ik? Hoe zit het met lang haar? Hoe kan ik kort knippen? Belangrijk is om niet gelijk met de tondeuse te beginnen, want wat eraf is, is weg. Je kunt niet gummen. Je hebt dus ook iemand nodig die het aandurft om de schaar erin te zetten."
Thibaut Visschedijk van Climax Hair Parkstad is vorige week begonnen met eenzelfde soort initiatief, vanuit Zuid-Limburg. Inmiddels hebben hij en zijn collega's een tiental mensen via beeldbellen geholpen met knippen. "De horeca moet het nu doen met takeaway, wij lossen het zo ook digitaal op."
Ook hij benadrukt het verschil tussen de online behandeling en het échte kapperswerk. "Het is meer een kwestie van behoeden voor fouten, dan een perfect kapsel knippen. Voor een echt goed resultaat heb je ervaring nodig, en je moet ook de juiste spullen hebben. Maar het zou me niet verbazen als de thuisknipsetjes nu meer verkocht worden."
Niet iedereen is enthousiast over de digitale initiatieven. Een kapster uit Utrecht benadrukt dat knippen toch echt een ambacht is. "We worden veel gevraagd, maar het is niet iets wat iedereen zomaar thuis kan leren. Je kunt niet even uitleggen waar je voor geleerd hebt en cursussen voor hebt gedaan. Dat mensen voor lul willen lopen maakt me niet uit, maar wel dat mensen denken dat iedereen kan knippen en kleuren."
Alle kappers hopen natuurlijk vooral dat ze de deuren van hun zaak weer snel kunnen openen. "Ik mis het verschrikkelijk", zegt Thibaut. "Niemand is kapper omdat het moet, iedereen in dit vak is hobbykapper. Maar zoals het nu gaat maakt het me niet zoveel uit of we zo'n dertig euro per uur verdienen met zelf knippen, of met online begeleiden."
Daarnaast voelt de sluiting ook oneerlijk, omdat er buiten het zicht nog steeds mensen naar de kapper gaan. "Je weet dat er overal stiekem geknipt wordt", aldus Wim. "Dat is echt jammer voor de branche. Gelukkig hechten de meeste mensen veel waarde aan hun haar, ik hoop dat ze straks allemaal ook weer echt naar de zaak komen."
In de tussentijd is er in ieder geval een tijdelijke legale oplossing, voor al die mensen die momenteel helemaal klaar zijn met hun lokken: online hulp.
Foto: ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.