Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet wil 3G-coronapas voor werkvloer 'in gereedschapskist houden'

Kabinet wil 3G-coronapas voor werkvloer 'in gereedschapskist houden'

Milieu en Gezondheid

16 feb 2022, 07:27

Het wetsvoorstel dat het omstreden 2G-beleid (alleen toegang voor recent gevaccineerde of genezen mensen) mogelijk maakt, wordt ingetrokken, maar dat geldt niet voor het wetsvoorstel voor de inzet van de coronapas met 3G op de werkvloer.

Dat schrijft minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

'Coronapas in de gereedschapskist houden'

Het kabinet wil kijken "of het verstandig is" de optie van zo'n coronapas (die men in het geval van 3G ook met een negatieve test kan krijgen) op de werkvloer "in de gereedschapskist te houden". De coronapas zou volgens het wetsvoorstel alleen aan werknemers kunnen worden gevraagd in die sectoren waarvan de bezoekers ook een toegangsbewijs moeten laten zien.

Het wetsvoorstel wordt vermoedelijk overbodig, omdat de coronapas in zijn geheel per 25 februari verdwijnt. Maar ook de algemene inzet houdt het kabinet "in de gereedschapskist": in de brief aan de Kamer houdt Kuipers de optie open dat het coronatoegangsbewijs (ctb) met 3G op een bepaald moment "epidemiologisch gezien weer ingezet zou moeten worden".

Niet logisch

Als het toegangsbewijs onverhoopt een terugkeer maakt, kan het volgens Kuipers goed zijn om de optie te hebben de pas aan werknemers te kunnen vragen. "Eerder gaf de Raad van State aan dat het niet logisch is om op plaatsen wel een ctb aan bezoekers te vragen, maar niet aan medewerkers die met de bezoekers in contact komen", benadrukt de bewindsman. Hij zegt wel de tijd te willen nemen "voor nader onderzoek" om de regeling "op iets langere termijn" mogelijk te verbeteren.

Vakbonden zien niets in ctb

Vakbonden en werknemers hebben zich eerder al negatief uitgelaten over de mogelijke inzet van het coronatoegangsbewijs op de werkvloer. De grootste vakbond van het land, FNV vertelde eerder: "Wij zijn - net als de meeste vakbonden - vóór vaccineren en een hoge vaccinatiegraad, maar het mag niet ten koste gaan van grondrechten."

FNV stelt dat er ook andere oplossingen zijn om een veilige werkomgeving te creëren, zoals goede coronaprotocollen op de werkvloer. In een coronapas om te brood te kunnen verdienen is wat hen betreft uitgesloten.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.