Milieu en Gezondheid
8 dec 2021, 22:46
Nederlanders met een niet-westerse achtergrond hebben een grote kans om in het ziekenhuis terecht te komen door corona. De Rotterdamse onderneemster Joan Nunnely wil daar iets aan doen en gaat daarom de straat op. "Er is veel misleidende informatie."
Joan richtte drie weken geleden het Covid Urgent Team op. Kort daarvoor overleed een vriend van haar. Hij was al ziek en liep ook nog eens corona op. Afgelopen vrijdag sloeg het noodlot opnieuw toe in de omgeving van de Rotterdamse, nu bij een andere dierbare. Het onderstreept voor Joan de urgentie van haar taak: mensen goede en juiste informatie geven.
Haar team is niet het zoveelste corona-expertteam, benadrukt de initiatiefneemster, maar een groep mensen die allemaal een niet-westerse achtergrond hebben. "De pandemie kent geen kleur", legt ze uit. "Maar wat je wel ziet, is dat er op dit onderwerp in de media veel representatie is van autochtonen, en niet van mensen van kleur."
Dat maakt de afstand bij mensen met een migratieachtergrond groter, merkt de onderneemster zelf. "Zij zeggen: ik vertrouw de overheid niet, of ik herken mij niet. Er is veel misleidende informatie, waardoor discussies ontstaan. Daarom zei ik: we moeten de koppen bij elkaar steken."
Joan wil het vertrouwen herstellen door een meer diverse groep politici en artsen ten tonele te voeren. Zo werkt ze in haar covidteam samen met cardiologe Harriette Verwey en oud-politica Kathleen Ferrier, beide vrouwen hebben Surinaamse wortels. "Al die verschillende invalshoeken zijn essentieel om de diverse groepen te bereiken."
"Mensen uit de Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse of Surinaamse gemeenschap luisteren ook veel naar eigen media", weet Joan. "Dus ook dáár moet je de ambassadeurs inzetten. Daarnaast willen we echte een-op-een gesprekken aangaan, om mensen te informeren."
Op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid raakt ze woensdag in gesprek met een man. Zelf geeft hij aan dubbel gevaccineerd te zijn, maar ook in zijn omgeving geldt dat lang niet voor iedereen. "Ze zijn bang, denk ik", zegt hij. "En niet goed geïnformeerd. Of eigenwijs, dat kan ook."
"We moeten ze nog meer laten zien wat er gebeurt in de ziekenhuizen, dat er iedere dag mensen dood gaan", meent hij. "Er zijn nog steeds mensen die denken dat ze het beter weten dan de doktoren. Iedereen moet even goed naar de beelden op tv kijken, en dan bedenken: wat zullen we doen?"
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.