Terug

Volg Hart van Nederland

Is corona voorbij of juichen we te vroeg? OMT-lid waarschuwt voor nieuwe klap

Is corona voorbij of juichen we te vroeg? OMT-lid waarschuwt voor nieuwe klap

Milieu en Gezondheid

28 apr 2022, 23:37

Voor de meesten voelt corona als iets in een ver verleden. Zo zijn er nauwelijks beperkingen meer, komt het OMT niet meer samen en worden teststraten langzamerhand afgebouwd. Maar juichen dat corona voorgoed verleden tijd is, is te vroeg, zeggen deskundigen.

Volgens viroloog en OMT-lid Menno de Jong is de kans dat er een nieuwe variant opduikt niet uitgesloten. Indien er een nieuwe variant opduikt kan dit er namelijk voor zorgen dat er opnieuw problemen kunnen ontstaan, zeker bij kwetsbare mensen en ook na een vaccinatie. "Net als die omikronvariant, die kwam out of the blue als een klap weinig aantrok van de immuniteit hadden opgebouwd."

Hij vertelt geen angst te willen zaaien maar dat er wel zicht gehouden moet worden op het virus. Dat gaat lastiger nu teststraten worden afgebroken. "Ik denk dat er een beetje het gevoel heerst dat het allemaal voorbij is. Maar ik denk dat het daar te vroeg voor is", aldus De Jong.

'Uitzichtloos'

Waar de coronazorgen nooit zijn verdwenen is bij de 25-jarige Nadia Buiter uit Utrecht. Tot op de dag van vandaag zit zij in isolatie vanwege een kwetsbare gezondheid. Een besmetting van het coronavirus is een nachtmerrie voor de Utrechtse. "Ik heb het heel zwaar, want wanneer is het einde van corona in zicht?", vraagt ze zich af.

Met al iedere dag last van chronische pijn, kan zij het zich niet veroorloven om haar gezondheid nog meer achteruit te laten gaan. Haar situatie noemt ze uitzichtloos. "Ik probeer er niet te veel aan te denken anders word ik depressief", legt ze uit.

Dat het lijkt alsof corona voorbij is, iedereen doorgaat met leven en met onder andere het sluiten van teststraten noemt ze dan ook erg pijnlijk. "Op allerlei manieren wordt het je onmogelijk gemaakt om jezelf nog te beschermen", aldus Buiter. Toch betekent het sluiten van de teststraten niet dat dit definitief is, verzekert de GGD. "Als het nodig is kunnen we de locaties weer groter maken", aldus Heleen Glazema, facilitair manager GGD Utrecht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.