Terug

Volg Hart van Nederland

Is het dragen van medische mondkapjes nuttig of overbodig?

Milieu en Gezondheid

10 jan 2022, 22:57

Mondkapjes. Even waren ze grotendeels verdwenen omdat het goed ging met de coronacijfers, maar nu zie je ze weer overal. Het Outbreak Management Team is maandag met een advies gekomen niet meer de simpele stoffen maskers te gebruiken, maar juist de wat degelijkere medische variant.

Overigens niet overal, maar wel in publieke buitenruimtes waar niet genoeg afstand kan worden gehouden, zoals bij demonstraties, tijdens sportevenementen, in drukke winkelstraten en op drukke markten.

Het OMT heeft het expliciet over "medische mondneusmaskers", omdat die "een iets betere bescherming tegen uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers" bieden en de "drager daarnaast ook meer bescherming bieden tegen het oplopen van een infectie". Maar: niet iedereen is het eens met dit standpunt.

'Geen nut'

Dr.ir. immunoloog Carla Peeters is fel tegenstander van het gebruik van mondkapjes. De medische en niet-medische varianten, het maakt haar niet uit. "Daarin zit geen enkel verschil. De bescherming is nul, fake. Het slaat nergens op en is de grootste onzin in de wetenschap." Peeters kan er niet over uit: "Ik ben het echt helemaal zat", doelende op de veelbesproken coronamaatregel. Volgens de immunoloog, die jarenlang op de afdeling infectieziekten van het RIVM heeft gewerkt, is de kans op besmetting in de buitenlucht nihil. Bovendien is volgens haar niet duidelijk wat de langetermijneffecten van het langdurig dragen van mondkapjes zijn.

Peeters is al sinds het begin van de coronacrisis kritisch op het beleid, onder meer in columns voor HP/De Tijd. Haar artikelen worden met regelmaat geherpubliceerd door Artsen Covid Collectief, een stichting van een groep coronakritische medici.

'FFP2-maskers breder inzetten'

Veiligheidsdeskundige Jos Putman is daarentegen juist groot voorstander van de maskers. Als lid van een landelijke werkgroep voor persoonlijke beschermingsmiddelen zou hij zelfs nog een stapje verder willen gaan. "Eindelijk ziet het OMT in dat mondkapjes werken. Dit is het juiste advies. Nog liever zou ik zien dat de FFP2-maskers nog breder worden ingezet", zegt hij tegen Hart van Nederland.

Volgens Putman is het de enige manier om echt beschermd te zijn tegen een coronabesmetting en zijn er genoeg van op voorraad. Maar: ze zijn wel een stuk duurder.

Het OMT is ook nog niet helemaal zeker over het inzetten van FFP2-maskers, de mondneusmaskers die nog betere bescherming bieden. In Duitsland en Oostenrijk zijn ze verplicht, maar het OMT adviseert ze niet. Als mensen zo'n kapje langere tijd op hebben, kunnen ze last krijgen van "benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid en hoofdpijn". Als dat gebeurt, bestaat het risico dat mensen hun kapje sneller afdoen, aldus het OMT.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.