Terug

Volg Hart van Nederland

De Jonge blijft erbij: coronabewijs is geen vorm van vaccinatiedwang

Milieu en Gezondheid

13 sep 2021, 13:42

Vooruitlopen op de vraag of het kabinet het coronatoegangsbewijs inderdaad breed gaat inzetten, kan (of wil) minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maandag niet. Maar volgens hem is zo'n bewijs wel een instrument om extra druk op de zorg dit najaar te voorkomen.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Volgens De Jonge staat ons land op dit moment op een belangrijk punt. "We zien dat de rek eruit is in de samenleving om zich nog langer aan maatregelen te houden", vertelt hij aan Hart van Nederland. "We zien tegelijkertijd dat de rek eruit is in de zorg om keer op keer maar te moeten opschalen vanwege coronapatiënten."

De bewindsman stelt dat negen op de tien coronapatiënten die zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis ongevaccineerd is. Naar schatting hebben een kleine twee miljoen in Nederland nog geen coronaprik gehad. Een manier om verdere druk op de zorg te voorkomen, kan volgens De Jonge de inzet van het coronabewijs zijn.

'Hoofddoel is virus remmen'

Die toegangsbewijzen zijn bedoeld om de verspreiding van het virus te remmen, aldus de coronaminister. "Wat we zullen moeten doen: voorkomen dat het virus zich te snel verspreid, waardoor mensen die niet zijn gevaccineerd in één keer ziek worden." Het kabinet zou van plan zijn om de checks in eerste instantie in te zetten in de horeca en culturele sector.

Tegelijk, geeft De Jonge toe, verwacht het kabinet dat meer mensen zich laten inenten als het coronabewijs breder wordt ingezet. "Het hoofddoel is verspreiding remmen, een neveneffect is dat we verwachten dat meer mensen zich laten vaccineren. Een heel mooi effect, omdat we daarmee in toenemende mate beschermd zijn."

'Geen vaccinatiedwang'

"Ik hoor weleens zeggen: dit is een vorm van vaccinatiedwang", gaat de minister verder. Dat is het volgens hem echter niet, "want bewijzen bieden altijd het alternatief om je te laten testen als je niet gevaccineerd bent. Het gebruik van die bewijzen bieden de mogelijkheid om weer een stap terug richting ons normale leven te zetten.

Uit eerder onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.500 mensen bleek dat de helft van de Nederlanders het coronabewijs een goed plan vindt. 44 procent van de deelnemers voelt er niets voor en is bang dat mensen straks nergens meer welkom zijn zonder coronaprik.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.