Terug

Volg Hart van Nederland

Horecaondernemers blijven ondanks aangescherpte regels gewoon open: 'De pot is leeg'

Horecaondernemers blijven ondanks aangescherpte regels gewoon open: 'De pot is leeg'

Milieu en Gezondheid

13 nov 2021, 18:08

Door de enorme druk op de zorg en het aantal besmettingen is de overheid genoodzaakt om nieuwe maatregelen te nemen. Vanaf zaterdag 18.00 uur is er drie weken een gedeeltelijke lockdown. Dat betekent dat onder meer horeca nog maar tot 20.00 uur mogen openblijven.

Het besluit valt rauw op het dak van veel horecaondernemers. In Breda heeft een groot deel van de horecaondernemers besloten om de deuren op te houden. "80 procent van de ondernemers doen mee. We hebben het dan over ruim 200 zaken die open blijven vanavond," vertelt horecaondernemer Farid Bicane. Volgens hen zijn deze maatregelen niet meer te verklaren. "Alle moeite die wij hebben gedaan. We hebben een hoop mensen moeten ontslaan en weer moeten aannemen. Er is ook nog niets bekend over eventuele steun."

De ondernemer heeft zijn gasten vrijdagavond nog gebeld om door te geven dat de reserveringen kunnen blijven staan en dat het restaurant gewoon openblijft.

Onduidelijkheid

Volgens horecaondernemer Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is het beleid van het kabinet niet uit te leggen. Hij is naar eigen zeggen niet doof en blind voor de problemen in de zorg. Maar tijdens de persconferentie vrijdag werd er volgens hem bijna met geen woord gerept over de problemen daar, maar ging het vooral weer over de beperkingen voor de horeca.

De Vos wijst ook op eerdere beloftes die werden gedaan. "Per 1 november zouden we van de maatregelen af zijn. Als ondernemer neem je weer mensen aan, breng je je voorraad op orde en dan krijg je dit." Wat De Vos maar ook andere ondernemers steekt, is het gebrek aan duidelijkheid over steun in de sector.

Net weer op stoom

Ook Dennis Kaatman, kroegbaas in Zwolle, wijst op die tekortkoming in het beleid. Volgens hem zijn ook in Zwolle veel kroegen na 20.00 nog open. "Hoe kun je ons dichtgooien als er nog niets bekend is over compensatie?" Kaatman wijst er vooral op dat de natte sector keihard wordt gepakt. "We snappen dat er wat moet gebeuren om de coronacijfers omlaag te krijgen. Maar dit is niet de manier. De pot is leeg." Ook Kaatman zegt "net weer een beetje op stoom" te zijn. Hij vreest ook voor de inkomens van de ambulante medewerkers die onzeker zijn geworden. Veel van het personeel is bijvoorbeeld student en afhankelijk van het loon.

Ook in Leeuwarden zijn er tientallen kroegen die aangeven na 20.00 open te blijven. Kroegbaas Ton Eijer vertelt in Trouw dat het soms nodig is om "dwars" te zijn. "Telkens weer is er iets aan de hand en wordt er aan het knopje horeca gedraaid."

Hooguit een waarschuwing

Maarten Hindeloopen van de Haagse KHN-afdeling denkt dat verschillende ondernemers in de stad zich niet aan de nieuwe sluitingstijd zullen houden. Volgens hem is het ergste wat er kan gebeuren, dat je een waarschuwing krijgt. Hij wijst daarbij ook op de onduidelijkheid over compensatie. "Wij gaan om 20.00 uur dicht als het kabinet ook met duidelijkheid komt ", zegt hij.

Bij KHN is er begrip voor de ondernemers die besluiten om niet om 20.00 de deur op slot te draaien. KHN-voorzitter Robèr Willemsen wees er vaker op dat er weinig coronabesmettingen toe te schrijven zijn aan de sector.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.