Milieu en Gezondheid
20 feb 2022, 23:10
Vanaf aanstaande vrijdag mogen we weer buitenshuis eten, drinken en dansen als vanouds. Maar voor veel kleinere horecaondernemers komen de versoepelingen te laat. Restaurant De Springert in Ouddorp heeft de vele lockdowns niet overleefd. Eigenaar Ramon Langendoen: "Dinsdag sta ik op straat."
Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt meer dan de helft van horecaondernemers in Nederland dat ze hun onderneming niet op een gezonde manier kunnen voortzetten, als gevolg van de coronacrisis. Twintig procent ziet zich zelfs genoodzaakt om er helemaal mee te stoppen.
"Het gaat dan vooral om de kleinere ondernemer die moet opboksen tegen onbegrip en het voorkomen van persoonlijk faillissement", zegt een woordvoerder van KHN. Dat geldt ook voor Ramon. Het is niet overdreven om te zeggen dat hij alles kwijt is geraakt als gevolg van de coronacrisis.
In 2019 begonnen hij en zijn vriendin vol goede moed met hun restaurant in Ouddorp, maar het tij keerde snel. "De tweede lockdown duurde zeven maanden en die was heel zwaar. Toen zijn we gaan achterlopen. Daarna mochten we weer even open, maar er kwam opnieuw een lockdown. En daarna weer één", zegt Ramon.
"Daarbij kleurde Nederland rood op de coronakaart, dus kwamen er ook geen toeristen meer op het moment dat we wel open waren", deelt de ondernemer. "En we moeten het hier vooral van toerisme hebben."
Inmiddels schat Ramon zijn schulden op zo'n twee ton. Maar voor hem is het niet alleen een financiële klap geweest. Zijn vriendin kwam in september in een gesloten instelling terecht vanwege een zware psychose. "We hadden geen omzet meer, maar de hoge vaste lasten gingen door. Die konden we niet meer betalen. Dat was voor haar de trigger."
Komende dinsdag is de nachtmerrie voor Ramon compleet. Dan zet de verhuurder van het pand waar zijn restaurant en woning in zitten hem op straat en worden al zijn spullen opgehaald. Gelukkig kunnen hij en zijn autistische dochtertje van tien even terecht in een vakantiehuisje. "Voor mijn dochter is het loodzwaar. Ze mist haar mama ook heel erg, dat is niet te verdragen. Ik ben er kapot van."
Aan de coronasteunpakketten van de overheid had hij weinig. "We moesten de omzet van een wintermaand doorgeven, maar we zijn een seizoenbedrijf en hebben dan weinig omzet. Dan krijg je dus ook weinig steun. Het slaat nergens op." Doordat Ramon de zorg voor hun dochtertje op zich neemt, is het moeilijk om ander werk te vinden.
"Ik ben een crowdfundactie begonnen om te kijken of mensen me willen helpen", legt hij uit. Hij hoopt dat hij op deze manier wat van zijn schulden kan aflossen. "Ik heb nu niks meer. Maar ik moet voor mijn dochter zorgen, dat is het aller belangrijkste."
Wil je Ramon helpen? Als je hier klikt, kom je uit bij de steunactie voor zijn restaurant De Springert.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.