Terug

Volg Hart van Nederland

Horeca in steden op tijd dicht, behalve in Breda

Milieu en Gezondheid

13 nov 2021, 21:14

Van alle steden lijkt vooral de horeca in Breda zich weinig gelegen te laten liggen aan de nieuwe coronamaatregelen, die sinds zaterdagavond om 20.00 uur gedurende drie weken voor de uitgaansgelegenheden van kracht zijn.

In tegenstelling tot veel andere steden was in het centrum van Breda, zoals de Havermarkt en de Haven, sprake van grote drukte en volle terrassen met de biertap wagenwijd open. Alleen op de Grote Markt was het rustiger. In totaal bleven zo'n twintig zaken open. In het straatbeeld in de binnenstad van Breda waren nauwelijks ordehandhavers of politie te zien.

Handhaven

Wel kondigde burgemeester Paul Depla aan het protest van de horeca nog even door de vingers te zien, maar daarna te zullen handhaven, "zoals we dat altijd doen". Volgens hem is "er ruimte voor de horeca in Breda om een statement te maken", zoals eerder ook op 25 september gebeurde.

Depla: "Op deze manier kan de horeca kortstondig aandacht vragen voor hun zaak." Hij kondigde aan handhavers op pad te sturen, "maar die zullen alleen observaties doen". Aan de hand van die observaties zullen de overtreders later worden aangesproken.

In Maastricht bleef Café Forum open, maar toen handhaving ingreep ging de zaak om 20.30 uur alsnog dicht. De kroegbaas kreeg een waarschuwing.

Rustige avond

In Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Leeuwarden en Groningen hielden de meeste horecaondernemers zich wel aan tijdelijke regels onder de milde lockdown. Hetzelfde gold voor Roermond. De binnenstad en de buitenwijken oogden zaterdagavond uitgestorven.

De Witte de Withstraat in het centrum van Rotterdam toonde rond 20.00 uur het beeld van een nachtelijk sluitingsuur, waarbij de gasten van cafés en restaurants langzaam naar huis afdropen, daartoe gemaand door aanwezige handhavers en politiemensen.

Op het Rembrandtplein in Amsterdam was het rond 20.00 uur nog redelijk druk met uitgaanspubliek, nadat de meeste cafés hun deuren hadden gesloten. Sommige kroegen gingen uit voorzorg al eerder dicht. Zo stopte de Rembrandtbar om 19.30 uur met bedienen. "Anders krijg ik ze er niet uit", aldus de uitbater. "De ME staat al klaar, ik heb geen zin in gedoe." Veel andere cafés op het plein deden om 19.45 uur nog een laatste ronde, waarna ze begonnen met het opruimen van de terrassen. Groepjes horecagasten liepen rond op het plein en gingen daarna hun eigen weg.

Waku Waku

Tegen 20.00 uur was het nog erg druk in Utrecht, op straat en in de horeca. Ondertussen ruimden in veel gelegenheden het personeel tafels af en werden rekeningen uitgedeeld. Kort voor het tijdstip dat kroegen en restaurants moeten sluiten, stonden veel mensen alsnog op en liepen gemoedelijk weg. Toezichthouders hielden op veel plekken in de stad in de gaten of uitbaters de nieuwe coronamaatregelen opvolgen. Winkels, feestkroegen en zelfs restaurant Waku Waku, eerder het toneel van felle protesten, ging op tijd dicht.

De grote uitgaansgebieden in Den Haag waren kort na 20.00 uur stil. Door de ramen van gesloten cafés en restaurants was hooguit nog wat personeel te zien dat aan het opruimen en schoonmaken was. Op straat droop het uitgaanspubliek af. "Het was de hele avond al heel rustig", zegt horecaondernemer en voorzitter van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, Maarten Hinloopen. "Als alles zo vroeg dicht moet, heeft uitgaan niet heel veel zin." Hij heeft ook niet gehoord van collega-ondernemers die tegen de regels in open bleven. Volgens Hinloopen is door het lopende overleg met minister Grapperhaus "de angel eruit". Blijven protesteren heeft dan weinig zin. "We zijn geen Don Quichot."

Gedwongen sluiting

Burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden sprak met horecawoordvoerder Ton Eijer af dat de cafés toch dicht gingen om 20.00 uur, nadat horeca-ondernemers eerder hadden laten weten niet bereid te zijn de deuren te sluiten. Als ze dat niet doen, hangt hun een boete van 10.000 euro boven het hoofd.

Die gedwongen sluiting werd in het centrum van Groningen, waar overigens het gros van de etablissementen op tijd de deuren sloot, al uitgevoerd. Een van de kroegen werd meteen gedwongen de muziek uit te zetten en de gasten te laten vertrekken.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.