Terug

Volg Hart van Nederland

Hooikoortsklachten nemen sterk toe, huisartsen zien verdubbeling

Milieu en Gezondheid

14 juni 2023, 16:47

Snotteren, niezen en tranende ogen, steeds meer Nederlanders komen met hooikoortsklachten bij de huisarts. Volgens gezondheidsinstituut Nivel is het aantal huisartsbezoeken vanwege overgevoeligheid voor pollen ruim verdubbeld in een week tijd.

Vorige week hadden Nederlandse huisartsen bijna 500 consulten per 100.000 inwoners. Dat is een veel hoger aantal dan vorig jaar rond dezelfde tijd van het jaar.

In 2021 werd een vergelijkbare piek waargenomen en ook dit jaar laat het aantal consulten een vergelijkbare stijging zien. Het Nivel verklaart deze toename door een verhoogde concentratie pollen in de lucht, voornamelijk afkomstig van gras. De recente warme en droge weersomstandigheden hebben bijgedragen aan deze situatie.

Extreem veel pollen in de lucht

De continu gemeten pollenconcentratie door het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond bevestigt de aanwezigheid van grote hoeveelheden stuifmeel in de lucht. Momenteel wordt voornamelijk grasstuifmeel waargenomen, zoals ook wordt opgemerkt door de website pollennieuws.nl.

Op deze website is een kaart van Nederland te vinden met de verwachte pollensituatie. Het hele land wordt momenteel getroffen door "extreem veel pollen", hoewel in de kustregio's de concentratie iets lager is en er sprake is van "veel pollen".

Begin van het voorjaar werd er al gewaarschuwd voor veel graspollen in de lucht:

Last van hooikoorts? De komende weken komt er een graspollenpiek
2:06
Last van hooikoorts? De komende weken komt er een graspollenpiek

Jeuken, niezen en slaapproblemen

De makers van pollennieuws lichten toe dat onder droge, zonnige en enigszins winderige omstandigheden bloeiende grassen hun pollen vrij in de lucht verspreiden. Dit stuifmeel, dat zeer sterk allergeen is, zal naar schatting meer dan twee miljoen mensen treffen. Hooikoortspatiënten kunnen last krijgen van symptomen zoals aanhoudend niezen, jeukende ogen, vermoeidheid, verminderde concentratie en slaapproblemen.

Er zijn een paar dingen die hooikoortspatiënten kunnen doen om de klachten mogelijk te verminderen. Die hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.