Terug

Volg Hart van Nederland

Het is gelukt! Wim (60) verbreekt record en springt 61 keer voor darmkankeronderzoek

Milieu en Gezondheid

14 juni 2023, 20:53

Ervaren parachutist Wim de Gier springt op zijn 60e verjaardag 61 keer parachute op één dag. Dat doet hij om geld op te halen voor darmkankeronderzoek. Hij zou eigenlijk maar 60 keer springen, maar het werden er uiteindelijk zelfs 61.

"Helaas zijn allebei mijn ouders overleden aan darmkanker. En ik wil graag een bijdrage leveren aan een betere wereld", vertelt Wim, die al 42 jaar parachute springt, aan Hart van Nederland. Hij hoopte tenminste 100.000 euro bij elkaar te kunnen sprokkelen voor darmkankeronderzoek.

Dat geldbedrag heeft Wim niet gehaald, maar met de opbrengst hoeft hij niet ontevreden te zijn. In totaal doneerden mensen 65.000 euro aan de Maag Lever Darm Stichting na Wims actie. "Ik weet zeker dat ze nu nog in leven zouden zijn, als er destijds meer kennis en kunde was geweest om deze rotziekte te bestrijden."

Bekijk in onderstaande video de sprong:

Het is gelukt! Wim (60) verbreekt record en springt 61 keer voor darmkankeronderzoek
2:27
Het is gelukt! Wim (60) verbreekt record en springt 61 keer voor darmkankeronderzoek

Extra sprong

Dat hij woensdag nog een extra sprong maakte, deed hij omdat in de afgelopen paar maanden drie collega’s en een goede bekende darmkanker bleken te hebben, van wie een ongeneeslijk ziek bleek te zijn. "Dat raakt mij heel diep."

Wims zoon, Paul de Gier, was ook aanwezig op het vliegveld om zijn vader aan te moedigen. "Wel heel spannend. Zestig keer springen is niet niks, zeker met dit weer. Ik hoop dat hij het haalt", zei hij voordat zijn vader de lucht inging. Ook Wim vindt het spannend.

Maar hij heeft zich goed voorbereid. Zo heeft hij vier à vijf keer per week in de sportschool gestaan. Een leuke bijkomstigheid is dat de professional er een "klein beetje" een sixpack aan overgehouden heeft.

Dertig mensen sprongen mee

Tegelijkertijd met De Gier sprongen er volgens de woordvoerder ook dertig andere mensen mee, die hebben gedoneerd. "Ook zij zijn allemaal veilig beneden gekomen." Ook programmamaker Olcay Gulsen deed mee aan de actie. Zij maakte woensdagochtend al een parachutesprong. Haar vriend, radio-dj Ruud de Wild, kreeg in 2021 de diagnose darmkanker. De Wild is inmiddels kankervrij.

De Gier voelde zich woensdag na afloop een ontzettend blij mens, zei hij. "Halverwege de dag heb ik ontzettend moeten overgeven, maar ik heb het gered op cola en caffeïnekauwgom. En nu voel ik me goed." Soms, in de helikopter, vond hij het wel even spannend, vertelde hij verder. "Het is wel heel veel. Maar als ik die helikopter verlaten heb, voel ik me gelijk thuis in de lucht."

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.