Milieu en Gezondheid
1 sep 2021, 08:12
Ongeveer de helft van de ongevaccineerde patiënten die in ziekenhuizen worden opgenomen, heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Dat blijkt uit een inventarisatie van Nederlandse longartsen, waarover het AD bericht. De artsen denken dat er nog veel winst te behalen valt bij deze groep, "zonder met een beschuldigende vinger te gaan wijzen."
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.
Al weken liggen er tussen de zes- en zevenhonderd coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, rond de tweehonderd op de ic en ruim vierhonderd op de verpleegafdelingen. Uit een analyse van het RIVM bleek eerder dat zo’n 90 procent niet is gevaccineerd. De overige opgenomen patiënten reageren meestal niet goed op het vaccin door een onderliggende aandoening, zoals een verminderde afweer of immunologische aandoening.
Van de ongevaccineerde patiënten blijkt 40 tot 60 procent een niet-westerse migratieachtergrond te hebben. Dat constateert Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Artsen voor Longziekten en Tuberculose. De longartsenvereniging zette een enquête uit onder alle Nederlandse ziekenhuizen. Omdat niet alle ziekenhuizen op de enquête reageerden, houdt de vereniging een ruime marge aan.
"Die enquête is niet om te stigmatiseren, maar om bij te dragen aan een oplossing", aldus Van den Toorn. "Mensen met bijvoorbeeld een Turkse of Marokkaanse achtergrond kampen vaker met overgewicht of diabetes dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Daarom is vaccinatie voor hen nog belangrijker om een ernstig ziekteverloop te voorkomen."
Met het oog op een mogelijke nieuwe coronagolf is het volgens Van den Toorn belangrijk om de vaccinatiegraad onder de migrantengroepen snel omhoog te krijgen. "Als we willen dat we de komende maanden niet een aanhoudend probleem hebben in de ziekenhuizen, waar het nog steeds druk is, moeten we alles op alles zetten om het aantal gevaccineerden omhoog te brengen. De initiatieven die er zijn werken, maar het gaat stroperig. We moeten nadenken hoe we het verder kunnen verbeteren."
Ongeveer 85 procent van alle volwassen Nederlanders heeft minstens één prik tegen het coronavirus gehad en ruim 76 procent is volledig gevaccineerd. Maar dit is niet gelijkmatig verdeeld over het land. In sommige delen ligt de vaccinatiegraad aanzienlijk lager. Dit geldt niet alleen voor de Biblebelt, maar ook voor sommige achterstandswijken. Mensen uit die wijken zijn sowieso al kwetsbaarder, aldus Van den Toorn. Ze hebben vaker last van overgewicht, ze roken meer en hebben vaak ook andere ziektes. Daarnaast hebben deze mensen misschien werk dat ze niet vanuit huis kunnen doen. Ze lopen meer risico om besmet te raken en hebben daarna ook meer kans dat ze ernstig ziek worden of overlijden. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.