Milieu en Gezondheid
23 mrt 2021, 22:11
Het vertrouwen in het coronabeleid is na de laatste persconferentie van het kabinet weer iets afgebrokkeld. Op dit moment staat een kleine meerderheid niet meer achter de maatregelen, blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2.000 mensen.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
Dinsdagavond maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bekend dat de huidige lockdown met drie weken wordt verlengd, inclusief alle maatregelen. Hun boodschap was een stuk somberder dan twee weken geleden, toen nog een paar kleine versoepelingen werden doorgevoerd.
Het uitblijven van verruimingen is terug te zien in de vertrouwensvraag. Waar na de persconferentie van 8 maart nog ongeveer de helft van de panelleden (51 procent) aangaf niet meer achter het coronabeleid te staan, is dat nu gestegen naar een kleine meerderheid van 54 procent. Vier op de tien deelnemers zegt nog wel vertrouwen te hebben.
De enige maatregel die wel wordt aangepast, is de avondklok. Die gaat vanaf woensdag 31 een uur later in, dus vanaf 22.00 uur. Bij de invoering van de spertijd, eind januari, benadrukte Rutte nog dat de effectiviteit van de maatregel sterk afneemt als deze later dan 20.00 uur ingaat.
"Dat is nog steeds zo", stelt de premier nu. Volgens hem is het effect van de avondklok echter lastig te berekenen, vooral in combinatie met het dringende advies om maximaal één bezoeker per dag thuis te ontvangen. "We weten dat de optelsom ongeveer 10 procent minder besmettingen oplevert, en dit zal iets minder effectiviteit opleveren."
Het uitgaansverbod voor de late avond en nacht blijft omstreden, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim 40 procent van de ondervraagden vindt dat de vrijheidsbeperking sowieso van tafel moet. Ongeveer een derde vindt dat de spertijd wel kan blijven, maar meent dat het onverstandig is om die te verzetten. Bijna een kwart van ondervraagden staat wel achter het besluit van het kabinet.
Los van de avondklok verandert er tot en met 20 april niets. Mochten de besmettingscijfers in de tussentijd in hoog tempo dalen en zijn er hierdoor verruimingen mogelijk, dan wacht het kabinet niet tot het volgende beslismoment, zo beloofde Rutte op de persconferentie.
Er is licht aan het einde van de tunnel, dus schouders eronder en nog even volhouden: dat is het gevoel wat de helft van de panelleden heeft na de persconferentie. De rest (44 procent) ziet de vooruitzichten voor de komende weken een stuk somberder in: zij weten niet hoe of ze de verlengde lockdown kunnen uitzitten.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van NoTies/opiniepeiler Maurice de Hond.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.